Miljarderi iz Čilea kupuju Hajduk?

Hajduk, nk sloga, Hajduk, obitelj lukšić, Hajduk, dug, bankort
U kuloarima se pojavila informacija da su Lukšići, bračka bogataška obitelj iz Čilea, zainteresirani da postanu vlasnici Hajduka, piše jutarnji list.
Prema nepotvrđenim informacijama obitelj Lukšić, koja je dosad ozbiljno ulagala u hrvatski turizam (vlasnici su hotelske grupacije „Lukšić grupa" kojoj su nedavno pridružili „Jadranske luksuzne hotele" ) navodno je zatražila informaciju o financijskom stanju Hajduka te ih se spominje kao moguće kupce većinskog paketa dionica splitskog kluba.

Iako to na papiru izgleda zgodno; jer Lukšići imaju novca, porijeklom su Dalmatinci, morali bi biti privrženi Hajduku, dalek je put od ideje do realizacije prodaje Hajduka. Splitski nogometni klub u statusu je športskog dioničkog društva s tim da je većinski vlasnik Grad Split dok je najveći pojedinačni dioničar DAB (državna agencija - 9 posto), a ostatak je u rukama malih dioničara, poduzetnika i onih najmanjih - navijača.

Nakon prvog dijela privatizacije koji je Hajduka oslobodio dugova prema državi (pretvoreni su u dionice u vlasništvu grada Splita - 56,1 posto), u Hajduk je ušla grupa poduzetnika od kojih je najveći dioničar Jako Andabaka (5,22 posto) koji je u Hajduk investirao 14 milijuna kuna. Dosad se upravo Andabak spominjao kao izgledni budući vlasnik Hajduka jer je sam najavljivao da je spreman uložiti još 80 milijuna kuna u Hajduk.

Ali Andabak nije dobio šansu jer o prodaji Hajduka odlučuje Gradsko vijeće koje nije prihvatilo prijedlog kojeg je iznio gradonačelnik Željko Kerum. Vijećnici nisu željeli ići u prodaju dijela gradskih dionica u Hajduku.

Zato je pokrenut projekt „Naš Hajduk", a radi se o navijačkoj udruzi na koju će Grad prebaciti ovlasti upravljanja Hajdukom pa će navijači birati sedmoricu od ukupno devet ili 11 članova budućeg Nadzornog odbora. Tako će Hajduka dati na upravljanje navijačima, a vlasništvo ostaje u rukama Grada Splita (Keruma). Cijeli proces trebao bi biti završen u mjesecu studenom.

Najava da bi za kupnju Hajduka bili zainteresirani jedni tako ugledni investitori kao što je obitelj Lukšić, koja je teška oko 19 milijardi dolara te drže 27. mjesto na Forbesovoj listi svjetskih bogataša, baca potpuno novo svjetlo na cijelu priču oko Hajduka.

Lukšići nisu dosad investirali u nogomet, a ako bi ušli u Hajduk to bi svakako bio veliki dobitak za splitski nogometni klub koji se već godinama na sportskom i financijskom planu nalazi u poređenom položaju u odnosu na Dinamo.

Obitelj Lukšić potomci su bračkog iseljenika Policarpa iz Sutivana, čiji je sin Andronico napravio bogatstvo u Čileu, a nakon njegove smrti biznis vode sinovi Andronico, Guillermo i Jean Paul te kćeri Paola i Marija Gabriela.