Mijo Jelić: Prolaz je izgubljen još u prvoj utakmici, igrači i struka bit će kažnjeni

Nakon1:1 na Pecari bilo je jasno da će Široki u Dublinu morati zaigrati otvoreno, na pobjedu, mora zabiti gol. I zabio ga je, ali je prethodno, kao i u prvom susretu, poveo St. Patrick's. Dakle, u oba je susreta Široki igrao pod pritiskom sustizanja rezultata, što je zapravo bila prva i početna točka iz koje je sve krenulo u neželjenom smjeru. Ušlo se u produžetke i onda, krajem prvog, Irci su opet zabili i zapravo već tada završili priču..., iako je Široki u drugom produžetku imao šansu izjednačiti i zahvaljujući pogocima na strani proći dalje. Ipak, sve je završilo kako je završilo, Široki je ponovno svoju europsku priču završio u srpnju, kasnije nego prošle godine, jer je ovog puta startao od 2. pretkola. Nije bilo neočekivano što je predsjednik UO-a Zlatan Mijo Jelić nakon ispadanja ovu kratku, jubilarnu desetu europsku priču okarakterizirao kao neuspjeh.
- Dobro, sad kada nakon dvije utakmice dobro poznaješ protivnika i kada znaš da nisu kvalitetniji, možemo reći da je ovo bio neuspjeh. Prije ovih utakmica oni su bili lagani favoriti, ali gledano iz ove perspektive, sigurno nisu bolja momčad, rekao je Jelić, koji se prije momčadi vratio iz Irske.

- Igrali smo puno bolje nego u Širokom, gdje smo zapravo i izgubili šanse za prolaz dalje. Bili smo ovog puta bolji, imali smo šanse, ali jednostavno nismo imali sreće. U samoj završnici Mateo Roskam je izišao sam ispred vratara, ali su ga izblokirali. Oni su u oba produžetka zapravo samo jedan udarac uputili u okvir gola, a ta je lopta ušla. Ništa, život ide dalje.
Jasno, situacija od prošle godine, kada je treneru Mariju Ćutuku nakon dva susreta s Olimpijom otkazana suradnja, sama je po sebi postavila pitanje pozicije trenera Marijana Bloudeka. To smo pitanje zapravo postavili s konstatacijom da je Bloudekova uloga trenera sada donekle kompromitirana..., uzevši u obzir da čelništvo smatra kako je ovdje riječ o neuspjehu.
- Ne bih sad o tomu, ali da skratim priču, o smjeni ne razmišljamo. Ali sigurno je da će igrači i struka biti novčano kažnjeni.
Sljedeće pitanje koje se nakon ovog postavlja je - kako će ispadanje utjecati na momčad pred početka prvenstva? Bloudekov će tim imati nezgodan start jeseni. Prvi vikend kolovoza donosi gostovanje Slavije na Pecaru, zatim se ide na noge Zrinjskom, pa na Pecaru stiže novopečeni premierligaš željan dokazivanja, Radnik iz Bijeljine. Niz nezgodnih utakmica tu ne prestaje, jer je slijedeće gostovanje kod Čelika...

Prošle se sezone razočarenje ispadanja od Olimpije nije previše osjetilo, jer je Široki startao domaćom pobjedom nad Željezničarom koja je brzo vratila momčad na pravi put i zapravo ju gurnula u borbu za naslov koja je dugo trajala. S pojačanjima koja su pristigla ovog ljeta ne sumnjamo da će Široki ostati u gornjem dijelu ljestvice, no za Europu i sraz s Hannoverom ona su očito bila nedovoljna.

36. europska utakmica

Širokobriježani su od svog prvog izlaska u Europu (2002. protiv slovačke Kobe) do završetka ovoljetne europske epizode skupili 36 utakmica. Igrali su do sada sa slovačkim, češkim, azerbajdžanskim, albanskim, crnogorskim, švicarskim, bjeloruskim, škotskim, slovenskim, izraelskim, turskim, armenskim i austrijskim protivnicima, ovo je prvi put da je s druge strane stajao klub iz Irske.

Irci slavili veliku pobjedu

Igrala se 117. minuta susreta na Richmond Parku kada je Mateo Roskam nakon sjajne asistencije Krešimira Kordića istrčao sam ispred domaćeg vratara Clarkea. Nije se dugo namještao, u trku je primio loptu, no trenutak oklijevanja u kojem se našao bio je dovoljan da u blok otraga uspije uklizati po mnogim irskim medijima igrač susreta, Ger O'Brien.
- Srećom, blok je uspio što je donekle i pomoglo momčadi uspješno privesti susret kraju, bio je O'Brien skroman nakon utakmice koju su irski mediji odreda etiketirali kao veliku pobjedu.
- St. Patrick's Athletic je prevladao odličnu partiju Širokog Brijega na Richmond Parku i izborio 3. pretkolo Europske lige, odnosno duel s Hannoverom, napisao je Irish Times.
Sveci su i prošle godine igrali šest utakmica u Europskoj ligi, oba puta europsku su kampanju uspješno startali nauštrb islandskog IBV-a, kojeg su ove godine, kao i Široki, izbacili pogotkom u produžecima.

Dnevni list