Mario Maka Ivanković: Titula je i dalje cilj

Maka Ivanković

itko nije siguran. Ono što jeste zagarantirano, činjenica je da klub usprkos odlasku dvojice vrlo važnih igrača nije promijenio ciljeve.

Nemanja Bilbija i Ognjen Todorović više ne stanuju u Mostaru. Dva igrača koja su dala jako puno kod osvajanja zadnje tri titule potpisala su za korejski Gangwon i turski Osmanlispor, klub je nešto zaradio, ali ovdje je više bio slučaj da je Zrinjski obojici zapravo izišao ususret u njihovom nastojanju da u zrelim nogometnim godinama ostvare barem jedan unosan transfer. Kako će se to odraziti na kampanju Zrinjskog koji nakon prvog dijela sezone zaostaje pet bodova za Sarajevom, tek treba vidjeti, no Pod Bijelim brijegom tvrde da se njihov stav neće promijeniti.

- Ostali smo bez dva najbolja igrača, bez susprezanja je ustvrdio pomoćni trener Mario Ivanković pa dodao: Njihov doprinos prema naprijed bio je velik, ali vjerujemo da već imamo igrače koji mogu zamijeniti Bilbiju.

Potencijalne zamjene za prvog strijelca Lige u kadru su od jesenas, a riječ je o igračima koji su ili bili ozlijeđeni, ili nisu prošli pripreme...

- Vjerujem da ćemo ako dobijemo Šovšića, riješiti zamjenu za Bilbiju, mada se od njega ne može očekivati Nemanjin broj golova. Nadamo se i da će Veleslinović bez problema proći pripreme, da će i sa njim dobiti u igri prema naprijed. Generalno, kada pričamo o tim ofenzivnim pozicijama, mislim da smo najtanji na krilima, da tu trebamo barem dva pojačanja.

Dakle, ipak nije sve ružičasto - postoji bojazan da će odlasci Bilbije i Todorovića poremetiti kampanju. Sigurno, ali Ivanković uvjerava da kurs ostaje isti.

- Njihovi odlasci ne znače da smo odustali od borbe za naslov. Novac nije bio u prvom planu kod ovih transfera, napravili smo im uslugu da u godinama u kojima jesu ostvare dobre transfere. Ali ponavljam, mi i dalje želimo uzeti naslov. Ne bi bilo draži igrati da nije tako. Rezervni cilj je pokal Kupa, a Europu moramo izboriti, to je svake godine cilj. Vjerujem da će i novi igrači, koji nam se priključe ove zime, donijeti jedan novi motiv.
Istaknuo je da je Zrinjski i u prvom dijelu sezone igrao pametno, ‘osvajao bodove i u malim utakmicama na kojima se osvajaju prvenstva', ali da Sarajevo neće biti lagan zalogaj.

- Sarajevo je u svim segmentima pokazalo koliko je snažno. Prije početka trećeg kruga prvenstva mi imamo odraditi jednu domaću utakmicu i dva gostovanja pa ćemo vidjeti kako ćemo onda stajati. Rekao bih da i dalje imamo realne šanse u borbi za titulu, posebno ako ponovno odigramo dobro proljeće, kao što je to već ustaljeni slučaj. Ne vjerujem da nam se u borbi za naslov više itko može priključiti.
U Istri individualno, izvan turnira

Zrinjski će s pripremama za drugi dio sezone krenuti iduće srijede, od 14. do 23. siječnja momčad će boraviti u Međugorju, krajem prvog mjeseca nastupit će na turniru u Gabeli (gdje uz domaćina GOŠK još sudjeluju Sutjeska i B momčad Dinama), a od 1. do 13. veljače u Medulinu. No, u Istri za razliku od prethodnih zima neće nastupiti u okviru Istria Winter Cupa. "Ovog puta želimo sami tempirati taj dio priprema, ne želimo upasti u turnirski ritam u sklopu kojeg ne možemo sami kontrolirati svoje vrijeme. Gledat ćemo koji će klubovi tada biti u Istri pa ćemo vidjeti", rekao nam je Ivanković koji o imenima osam predviđenih protivnika u pripremama nije mogao previše reći. Zasad su poznata samo ona koja čekaju u Gabeli. "Znamo samo da ćemo za generalku 19. veljače tražiti nekog niželigaša", rekao je.

‘Rodin je pravi izbor'

Tražit će se novo krilo, ali i mladi stoper. A tu u priču uskače Čapljinac Nikola Rodin. "Pozdravljam ideju da se dovede Rodina. Ako se to pokaže istinitim, bit ću jako zadovoljan, jer samo pobornik angažiranja mladih igrača s naših područja. On ima tri sezona kaljenja u Prvoj Ligi FBiH i vjerujem da bi kao takav bio koristan dodatak zadnjoj liniji", rekao je Ivanković.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]