Marin Bloudek novi trener Zrinjskog

Marijan Bloudek

Trener je to koji je vodio nekoliko klubova iz Hrvatske i Slovenije, a od domaćih ekipa trenirao je Žepče i svoj matični klub Čelik iz Zenice.

Nogometnu karijeru je počeo u Rudaru iz Kaknja, gdje je za prvi tim debitirao u sezoni 1970/1971. Potom dolazi u Čelik gdje je postigao zavidnu nogometnu reputaciju. Od sezone 1974/1975 do sezone 1982/1983 bio je dio jedne od najboljih Čelikovih generacija igrajući sa Alempićem, Preldžićem, Talićem, Tripkovićem, Buzom, Zukanovićem, Gavranom, Gradinčićem...

Nakon igračke u Čeliku je počeo i trenersku karijeru, prvo kao pomoćnik, a onda kao šef stručnog stožera. Trenersku karijeru nastavlja u Mariboru sa kojim je 1992. godine osvojio prvi Kup Slovenije, dva puta 2. mjesto uz nastup u Kupu UEFA.

Trenirao je i Dravu iz Ptuja, Krku Novo Mesto, Pohorje, Željezničar Maribor, Šmartno, austrijski Rotenman kao i tadašnjeg bh. premijerligaša Žepče. Krajem 2008. godine je također postao trener Čelik iz Zenice, u kojem je kao nogometaš imao najdulji staž igranja.

zrinjski.info