Marin Aničić: Na početku sezone skupa zakoljemo janje

Marin Aničić
Hrvatski stoper iz Zrinjskog je prošle godine otišao u Astanu, klub koji je osnovan 2009. godine, piše 24sata.hr.

- Ovdje je još hokej na ledu glavni sport, svi prate hokej. No protiv APOEL-a je na stadionu bilo 30.000 ljudi, rekord stadiona. Zavoljeli su nogomet, a mogu misliti kako će tek biti izborimo li Ligu prvaka - kaže Aničić.

U prvom pretkolu izbacili su Maribor. Bila je to senzacija. Potom su srušili Helsinki. U redu, Finci, reći će ljudi. No onda je stigao APOEL, momčad koja je u Ligi prvaka pobjeđivala Porto, Zenit... I njih su pobijedili. E, to onda više nije slučajno. Marin je igrao za mlade selekcije BIH, no za seniore nema nastupa. Izbornik BiH Mehmed Baždarević sve češće priča o njemu.

- Nisam još dobio poziv. Hrvatska? Ma neće me zvati, siguran sam. Zašto? Tako, stvarno se ne nadam. Uostalom, moje je da igram, pa kako bude. Kada sam iz Zrinjskog odlazio u Kazahstan, iskreno, nisam niti razmišljao da bih jednog dana mogao odjenuti reprezentativni dres. A, evo, sad smo na korak do Lige prvaka - zaključio je Marin.
Prođu li ciparski APOEL, grad je spremio i posebne premije. Bit će to sjajna promocija grada. Astana u društvu Barcelone, Real Madrida, Chelseaja, Bayerna, Arsenala...

- Bit će sigurno nešto, ali nam još nisu ništa spomenuli. Valjda čekaju da prođemo, pa će onda reći. Ma, samo da mi prođemo Cipar, pa će sve biti u redu. Prva utakmica je bila nevjerojatno otvorena, bilo je valjda "sto" šansi. Srećom, mi smo zabili, oni nisu i to je sad velika prednost. Zabijemo li tamo gol, teško da ćemo primiti tri. A kad tek pomislim da smo na korak do Lige prvaka... - kaže Marin.

U Kazahstanu svi klubovi imaju poseban ritual. Nije nešto što možete vidjeti na stadionima diljem Europe. Zapravo, ne možete vidjeti nigdje. Osim u Astani. Tamo je to - ritual.

- Ovdje je običaj da se prije prve utakmice sezone momčad okupi na terenu i potom se zakolje janje. Je li astanska janjetina bolje od naše? Ha, ha, nisam probao, ali malo je koja bolja od naše - zaključio je Marin. Hrvat u Astani dio je najljepše priče kluba, osnovanog 2009.