Marić i Vlaović podržali inicijativu Dinamovih navijača

maksimir, Dinamo

Financijska netrasparentnost, kršenje Statuta i zakona, nepotizam, marginaliziranje i otuđivanje članstva koje gube upravljačka prava, rad Skupštine - formalno vrhovnog tijela u kojoj sjedi osamdeset „fantoma“ obavijen je velom tajne i zapravo ne postoji, neprovođenje stegovnih mjera za vrijeme kaznenog progona, nedostatak odgovornosti i zatvoren sustav, de facto privatan klub – ove su se optužbe na račun NK Dinama i „Mamićevu dinastiju“ mogle čuti na javnoj tribini „Dinamo sutra“ građanske inicijative „zajedno za dinamo“ u dupkom, navijačima punom kinu Mosor u Zagrebu. Od pozvane druge strane, iz Grada se pojavio Boško Lozica, zamjenik pročelnika za sport, iz Dinama očekivano - nitko.

Predstavnici ujedinjenih dinamovih navijača naglasili su da je navedena inicijativa s ciljem pretvaranja Dinama u uzrok drugim europskim klubovima prerasla okvire Boysa i da u njoj sudjeluju mnogi drugi, nevezani za udrugu i po ideologiji i životnom stilu, no s jednakom željom – da Dinamo ponovo postane institucija o kojoj se priča s divljenjem.

Marko Labus iz inicijative, naglasio je da ne žele voditi klub, ali traže da se poštuju prava članstva.

- Ovo nije plitka skupina ljudi koji se skupila samo da maknemo Mamića i gotovo. Namjera nam je trajno kontrolirati rad kluba, jer kao što nijedna vlada ne može biti dobra bez oporbe, tako niti klub, a mi u inicijativi imamo za to sposobne ljude – kazao je Labus dodajući da im je dosta navijačkih svađa te da će sve snage uprijeriti u transformaciju Dinama.

Rješenja vide u afirmiranju Skupštine kao najvišeg klupskog tijela, inzistiranju na transparentnosti, unošenju u akte Udruge više sankcija, definiranju odgovornost i uvođenju nadzornih mehanizama.

Ono što trebaju napraviti je, kako su rekli, saznati imena skupštinara, detalje o financijskom poslovanju i predložiti poboljšanje Statuta . U vezi potonjeg savjetovat će se s pravnim, ekonomskim i stručnjacima za izbore te revizorima.

Tribinu su podržale i nogometne zvijezde: Goran Vlaović, Silvijo Marić i Domagoj Kos, a došao je i legendarni vratar plavih Zlatko Škorić.

- Pridružujem se ovoj inicijavi u kojoj ne vidim ništa loše. Nejasno mi je zašto se Statut i zakoni ne provode. Dečki koji su ovo organizrali trebaju pronaći načine kako da klub postane transparentan – kazao je Vlaović. Marić također podupire pronalazak pravnog lijeka protiv „zatvorenosti kluba“.

Škorić je pak predložio navijačima da na Skupštini iznesu svoje ideje, no jedini otkriveni član skupštine, Mirko Čorić, dinamov povjerenik iz Splita, dobacio je da nitko osim članova sastanku ne može ni primirisati, a da se izvanredna sjednica ne može organizirati budući da nju treba izglasat većina, a zna se koga ta većina podržava.

Nakon što je Škorić savjetovao“da nije vrijeme za bunt jer je Dinamu napokon krenulo“, jedan od navijača odgovorio mu je da je Mamić doveo Vahida Halihodžića samo zbog bojkota navijača, odnosno praznih tribina, jer da je mislio na dobro kluba doveo bi ga prije tri godine.

vecernji list