Marić, Gojak i Hodžić tek se moraju dokazati

Maric Dinamo

"Teško mi je uopće naći riječi jer znamo što Dinamo predstavlja. Presretan sam, ovo mi je veliko priznanje za dosadašnji rad i poticaj za nastavak. Dinamo je stepenica više i poziv koji se ne odbija".

"Sretan sam što ću od nove sezone igrati za Dinamo i jako mi je drago što su čelni ljudi kluba prepoznali u meni pojačanje za najbolji klub na ovim prostorima".
Autor prve izjave je 19-godišnji napadač Širokog Brijega Mirko Marić, drugu potpisuje 17-godišnjak iz Olimpica Amer Gojak, dok je za treći zaslužan 19-godišnji napadač Željezničara Armin Hodžić.

Svima njima je zajedničko da su jako talentirani, zatim, da su sva trojica u kratkom roku potpisali višegodišnje ugovore s najboljim hrvatskim klubom Dinamom, ali i da su svi daleko od prave prilike na Maksimiru. Naime, Dinamo se za njihov angažman nije odlučio jer se radi o "gotovim" igračima, nego o talentima od kojih bi mogli imati koristi u budućnosti, jer izgledi da već za dva mjeseca budu u užim kombinacijama za novi lov zagrebačkog kluba na Ligu prvaka nisu veliki.

- Igrači iz BiH su nam konstantno u izlogu i jasno da ih sve pratimo, izjavio je jednom prilikom prvi čovjek Dinama Zdravko Mamić, koji u svakom prijelaznom roku na Maksimir dovodili veliki broj mladih igrača iz regije, ali priliku u prvoj momčadi dočekaju tek rijetki.

Trebalo bi nam jako puno prostora kada bi pobrojali sve mlade igrače koji su unatrag nekoliko godina stigli na Maksimir, a da nikada nisu dočekali pravu priliku u Dinamu, tako da ćemo se prisjetiti samo onih koji su u Dinamo otišli iz BiH.

Prije sedam godina Dinamo je iz Zrinjskog povukao 17-godišnjeg Ivana Peku, nekoliko mjeseci kasnije debitirao je za zagrebački klub zamijenivši Marija Mandžukića, a nakon toga je uglavnom igrao za Lokomotivu da bi se u zimskom prijelaznom roku vratio u bh. nogomet potpisavši za Široki Brijeg.

Dvije godine kasnije Edin Džeko je s Wolfsburgom osvojio titulu u Njemačkoj, a kako im u BiH ne bi promakao novi "Džeko", Dinamo je od Sarajeva požurio kupiti Dalibora Pandžu, koji je u tom trenutku imao samo dvanaest nastupa za prvu momčad.

Na Koševu su potvrdili da su za njega dobili 300.000 eura, ali aktualni napadač Olimpica nije se uspio niti približiti svlačionici Dinama. Modri su ga slali na posudbu u Lokomotivu i Radnik, nakon čega se on 2012. vratio u bh. nogomet potpisavši za Zvijezdu.

Iako im se dovođenje Pandže nije pokazalo kao ispravan potez, godinu dana kasnije Dinamo je opet kupovao u BiH, preciznije u Slobodi odakle su na Maksimir odlučili dovesti Almira Bekića. Opet se spominjao iznos od 300.000 eura, a niti on nije dočekao priliku u hrvatskom prvaku. Prvo je proslijeđen na posudbu u Lokomotivu, zatim u matičnu Slobodu, nakon toga u GOŠK, dok je danas član hrvatskog drugoligaša Radnika.

Godinu dana kasnije Dinamo je, pak, kupovao na Pecari, a njihova nova akvizicija bio je talentirani Goran Zakarić.

- Sretni smo zbog potpisa jedne od najvećih nada bh. nogometa, govorio je sportski direktor Dinama Zoran Mamić, a tri godine kasnije Zakarić još čeka priliku za debi za najveći hrvatski klub.

Dinamo ga je, naime, prvo još jednu sezonu ostavio u Širokom Brijegu, zatim ga je posudio Lokomotivi, a onda opet vratio u Široki Brijeg. Što će, pak, biti s Marićem, Gojakom i Hodžićem, pokazat će vrijeme...

Dnevni list