Mamić zbog klevete mora platiti 128.310 kuna

Zdravko Mamić, Dinamo, braća mamić, Dinamo, zdravko mamić dinamo, Zdravko Mamić, mamić, Eduardo da Silva, gadafi, HNS, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, GNK Dinamo, BBB Dinamo, Hrvoje Maleš, Zdravko Mamić, Dinamo, zadar, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, Dinamo, Zdravko Mamić, Dinamo, BBB, BBB, Dinamo, kaznena prijava, Zdravko Mamić, Domagoj Vida, Dinamo, nogomet, Zdravko Mamić, zdravko mamić dinamo, omalovažavanje, vrijeđati, sramotiti, klevetati, Zdravko Mamić, klevetanje , Zdravko Mamić,  Ivica Crnić, odvjetnik
Mamić nije bio na izricanju presude, a može se žaliti u roku od 15 dana.

U obrazloženju presude navodi se, između ostalog, da je Mamić postupao isključivo s namjerom omalovažavanja Crnića dok je u sudnici zastupao nogometaša Eduarda da Silvu s kojim je Mamić u sporu.

Sud smatra da se verbalni napad u kojem ga je vrijeđao i omalovažavao nazivajući ga "mišem, kretenom, monstrumom i tatinim sinom" ne može ničim opravdati te da su klevetom obuhvaćena i ostala dva djela (sramoćenje i uvreda) za koja je Mamić tužen.

Najveća kazna za nedjelo za koje je osuđen je petsto dnevnih dohodaka, no Mamiću se kao olakotna okolnost računala isprika koju Crnić nije prihvatio. Otegotna mu je okolnost, pak, što je već ranije kažnjavan za slično nedjelo.

Crnić, kojega je zastupao odvjetnik Veljko Miljević, kazao je da je apsolutno nezadovoljan visinom izrečene kazne, upravo stoga što to Mamiću nije prvi takav ispad po kojima je već postao poznat u javnosti.

- Sud je uzeo u obzir samo formalne prihode od 11 tisuća kuna, a nije uzeo u obzir njegovu imovinu. Zabrinjavajuće je stanje kaznenog zakonodavstva koje šalje poruku da je pogodovano imućnim ljudima koji mogu biti suđeni unedogled i samo će platiti novčanu kaznu, drži Crnić.

Upozorio je da nema mehanizma kojima bi se to spriječilo na način da se u slučaju ponavljanja djela izrekne zatvorska kazna pa nema ni društvene odgovornosti jer imućni ljudi mogu vrijeđati, sramotiti i klevetati svakoga i ne moraju se bojati ozbiljne kazne.

Također i na ponašanje FIFA-e, HNS-a i Dinama bez obzira na Mamićeve prostačke izjave, kako tvrdi, nisu ni jednom reagirali. Crnić je dodao da će o zahtjevu za naknadu štete odlučiti naknadno.

Hina