Mamić optužio osječke suce: Taj kriminalni sud nikada me neće vidjeti, to je hrpa kriminalaca

Zdravko Mamić, Dinamo, sud, Osijek

Bivši prvi čovjek GNK Dinamo Zdravko Mamić, koji je na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja desetaka milijuna kuna iz maksimirskog kluba, dao je intervju za Federalnu TV, koji je u ponedjeljak navečer emitiran u emisiji “Mreža”. Mamić je ponovno optužio osječke suce, ali i predsjednika Vrhovnog suda RH Đuru Sessu za kriminal i korupciju.

Iako se lani početkom lipnja, uoči izricanja spomenute presude, “sklonio” pred hrvatskim pravosuđem u BiH te mu je određen istražni zatvor zbog bijega, Mamić je izjavio da se ne osjeća kao bjegunac. “Živim kao da ću cijeli život ostati u BiH”, rekao je Mamić, napominjući kako ipak očekuje da će nepravomoćna osuđujuća presuda pasti na Vrhovnom sud jer, dodao je, zna da je “nemoguće potvrditi tu presudu ako ima i jedan promil morala, poštenja i uvažavanja prava”.

O drugom postupku, koji bi protiv njega uskoro trebao početi na Županijskom sudu u Osijeku, rekao je da ga u Osijeku nikada neće vidjeti.

“Jer, to je jedan kriminalan sud. To je sud koji je korumpiran. To je jedna hrpa kriminalaca, koji izvršavaju odluke svojih naručitelja”, izjavio je Mamić te ustvrdio da hrvatske obavještajne i druge službe te Državno odvjetništvo drže u rukama osječko pravosuđe jer su ih tajnim mjerama ulovili u koruptivnim djelima. Dodao je kako je riječ o “kriminalcima i korumpiranim sucima na N-tu” te da ne postoji “takva jedna grupa kriminalaca i korumpiranih ljudi kao što je sud u Osijeku”.

Mamić je istaknuo da su politički motivirani montirani proces protiv njega pokrenuli pripadnici lijeve opcije, bivši predsjednik Ivo Josipović i Vlada Zorana Milanovića, posebno ministri Ranko Ostojić i Željko Jovanović koji “nikada nisu prihvatili Hrvatsku na pravi način”.

“Odabrali su mene kao Pedra kojeg će izručiti rulji i reći – evo, mi vam ga isporučujemo jer je trebalo iskriminalizirati hrvatski nogomet i Dinamo.”

Isto “društvo” optužio je da su montirali svastiku na Poljudu, kako je rekao, jednu od najvećih blamaža u povijesti Hrvatske.

“Igrao sam doista puno utakmica i skor mi je jako dobar. Siguran sam da ću dobiti i ovu pravnu utakmicu. Europski sud za ljudska prava jednog će dana sve ukinuti. Ali, siguran sam da sam već platio jednu zastrašujuću cijenu, i ja i moja obitelj, i da ću još platiti, pitanje je samo koliko. Ne znam hoću li se ikad vratiti u Hrvatsku i hoće li postupci uopće završiti za mog života. Ali, znam kako će završiti. Bit će pobjeda, ali uz krvavu cijenu”, izjavio je Mamić. Dodao je kako bi se u Hrvatsku vratio ako bi se ispunila tri uvjeta: da mu Vrhovni sud ukine prvostupanjsku osuđujuću presudu, da mu se ukine istražni zatvor te da se predstojeće suđenje izmjesti s osječkog suda.

Napomenuo je kako će se potruditi da predmet “ode” iz Osijeka.

“Nisam još ni jedan posto rekao od onog što ih ide. Čekam, u pravo vrijeme na pravom mjestu da ih izgranatiram. Ako ovako u kamere govorim da su to kriminalci i lopovi, budite sigurni da ne pričam zato jer sam se napio alkohola ili najeo ludih gljiva, nego zato što znam da su oni kriminalci i lopovi… Ja ću njih raskrinkati. Samo sve polako. Ja sam već malo pustio u eter…”, naglasio je Mamić te podsjetio da je nedavno i predsjednika Vrhovnog suda RH “nazvao najgroznijim riječima na svijetu”.

“I rekao sam da sam spreman razgovarati s državnim odvjetnikom i šeficom USKOK-a, da sam spreman ići na poligraf. To sam rekao prije tri mjeseca. Nitko me nikad nije pitao jednu riječ o tome. Što je to normalna država? Da netko kaže za prvog čovjeka sudbene vlasti to što sam ja rekao i ponudio se organima RH i da me nitko ništa ne pita… Jučer je čovjek podnosio izvješće u Saboru o dvije godine pravosuđa u Hrvatskoj, a nijedan saborski zastupnik nije postavio pitanje ‘možete li reći što je na kraju bilo između vas i gospodina Mamića’.

A što je bilo? – upitala ga je novinarka.

“Bilo je to da sam u javnosti rekao da je čovjek kriminalac i korumpiran. Ispada da su ovi koji ga štite sedam puta više korumpirani jer je nemoguće da se ne izazove reakcija. Državno odvjetništvo mora reagirati na temelju nekog teksta u novinama, koji je vrlo često i senzacionalistički. A ovdje čovjek u kameru kaže za najvišeg predstavnika sudbene institucije u Hrvatskoj da je kriminalac, da je lopov, da smo toliko intimni da jedino nismo seksualne odnose upražnjavali. Prema tome dajem poruku, mičite toga čovjeka, počnite rješavati pitanja u pravosuđu”, kazao je Mamić.

Na upit o predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj odgovorio je:

“Više puta sam se izjasnio, nedvosmisleno sam za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. I prvi put sam bio za nju. Mislim da je ona jedna fina dama, poštena žena, poštena i časna predsjednica. Inače me ne zanima ni jedan političar, pa ni institucija predsjednika. Fućka mi se živo tko će na kraju biti na vlasti. Malo sam političara percipirao kao ljude koji su spremni za svoju domovinu i za svoje građane staviti život na panj. Takvih više nema”.