FOTO/VIDEO  Luka Modrić: Od Zrinjskog do zvijezda

Jedan od najvećih hrvatskih talenata, iako rođen u Dalmaciji privukao je pažnju zagrebačkog Dinama, te tamo započeo karijeru. Bio je i na provjeri u splitskom Hajduku, no, u konkurenciji s Grgurovićem nije prošao. Prvo je poslan na posudbu u BiH u Zrinjski iz Mostara. Tamo je bio najbolji igrač momčadi i prvenstva, i to već sa 18 godina. Tu je prvi put osjetio šta znači biti miljenik publike i navijača. Ultrasi i mostarska publika prvi su u njemu prepoznali potencijal buduće nogometne zvijezde. Za Plemiće je odigrao je 22 utakmice i postigao 8. pogadaka.

Uslijedila je posudba u zaprešićki Inter koji je s njim u momčadi u prvom dijelu sezone 2004/05 bio suvereno na 1. mjestu, te postao ozbiljan kandidat za naslov prvaka. 21. prosinca 2004. primio je nagradu Večernjeg lista za najveću nadu hrvatskog nogometa. Uz to bio je i 4. najbolji igrač lige. Za Inter je odigrao 18 utakmica i bio strijelac 3. pogotka.

Na polusezoni se vratio u matični Dinamo koji je potom ispao u Ligu za ostanak, a Inter se nije uspio zadržati na prvom mjestu, i završio kao doprvak Hrvatske. No, nakon velikih promjena u i oko momčadi, Dinamo je krenuo u jednu od svojih najuspiješnijih sezona u povijesti, te praktički tokom cijele sezone držao prvo mjesto koje mu nije pobijeglo. Desetka Modrić bio je jedan od najvažnijih igrača Dinama uz kapetana Mamića i nesavladiv napadački dvojac Bošnjak-Eduardo. Svojim pogocima rješio je 2 derbija sa Hajdukom, jedan na Poljudu, a jedan na Maksimiru, uključujući pogodak najvećem konkurentu sezone Rijeci na Kantridi. Sjajnim igrama u klubu dobio je poziv za reprezentaciju. U Dinamo su stigle ponude velikih europskih klubova za Luku.

U debiju protiv Argentine u švicarskom Baselu, gdje je Hrvatska pobijedila 3:2, Modrić je bio možda i najbolji igrač na terenu, te su započele špekulacije o zainteresiranosti Bayerna i Werdera za tog mladog igrača. No, na SP-u u Njemačkoj izbornik Kranjčar dao mu je malo minuta u utakmicama sa Japanom i Australijom. Dolaskom Slavena Bilića na mjesto izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije Modrić je stekao status nezamijenjivog, te u debiju novog izbornika postigao pogodak rezervama Italije u Livornu za konačnih 2:0. Bio je to, ujedno, i njegov prvijenac u kockastom dresu. Bilić ga koristi na poziciji zadnjeg veznog, i dosad nije odigrao niti jednu lošiju utakmicu, štoviše, uvijek se nalazi među najbolje ocjenjenim igračima reprezentacije. Kasnije ga je izbornik uz Roberta i Niku Kovača prozvao najbitnijim igačem reprezentacije.

Luka Modrić je vrlo specifičan po pružanju najboljih igara isključivo protiv najjačih. U dresu reprezentacije bio je najbolji igrač u pobjedama nad Argentinom ( 3:2 ) i Italijom ( 2:0 ), dok je kao igrač Dinama najbolji bio uvijek u derbijima sa Hajdukom i Rijekom, te u srazu sa moćnim Arsenalom. Za Dinamo Luka je odigrao 84. utakmice, i pogađao je protivničke mreže 24. puta. Za Vatrene Luka je nastupio 53. puta, i postigao 8. pogodaka.

Svoju inozemnu karijeru započinje odlaskom u Tottenham gdje je ključni igrač kluba iz Londona. Iako su ga željeli najveći europski klubovi, gazde Tottenhama ne puštaju dragulja iz svoga kluba.

«Mogle su se vidjeti Lukine kvalitete dok je igrao za Zrinjski, klub koji se borio za opstanak. Za klub je to bila prijelomna godina: ili će potonuti ili će uzeti mjesto koje mu pripada u BiH. Luka je igrački stasao, stekao je samopouzdanje, svjestan je svojih kvaliteta. Njemu je svejedno gdje igra, na Wembleyju ili u Zaprešiću ili pod Bijelim brijegom u Mostaru. Luka je skroman dečko. Za njegov uspjeh zaslužni su i pravi ljudi koji ga okružuju»

hercegovina.info