LUKA BONAČIĆ ZA HERCEGOVINA.INFO Hajduk treba kopirati Dinamo, kada je nešto dobro, to se mora priznati

Luka Bonačić i Krešimir Kordić
hercegovina.info

Nogometaši Varaždina u prijateljskom susretu u Međugorju pobijedili su Zrinjski s 2:0. Posljednja momčad hrvatskog prvenstva zasluženo je svladala viceprvaka BiH pa je nakon utakmice trener Luka Bonačić bio zadovoljan s onim što su prikazali njegovi igrači.

„Nakon teških dana rada dosta smo se dobro osvježili pred utakmicu. Mi smo iskoristili naše prigode, 90 minuta smo dobro parirali ekipi koja je u posljednje četiri godine osvojila tri naslova prvaka BiH. Smatram da je ovo dobar putokaz za nastavak sezone u prvenstvu Hrvatske i pokazatelj da ovdje nismo gubili vrijeme“, kazao je Luka Bonačić za hercegovina.info.

Nakon prvog dijela sezone Varaždin se nalazi na posljednjem desetom mjestu s 12 osvojenih bodova koliko ima i deveta Istra te bod manje od osmog Intera.

„U donjem domu smo s Istrom i Interom, dok se Slaven Belupo malo odvojio. To su četiri kluba koja su slične kvalitete. 51 bod je u igri i cilj je ostanak u Prvoj ligi. Pobijedili smo danas renomiranog protivnika i na kraju 14-dnevnih priprema zadovoljan sam urađenim“, poručio je Bonačić kojega smo upitali da usporedi nogomet u BiH i Hrvatskoj:

„Sigurno da bi 3-4 najbolja bh. kluba mogla igrati u Prvoj ligi, a ostali su ipak razina niže“.

Najveći dio svoje trenerske karijere Bonačić je proveo u Aziji gdje je boravio čak 17 godina. S iranskim Sepahanom igrao je finale Azijske lige prvaka.

„Igrači koji igraju u Aziji imaju kvalitetu, ali nema izdržljivosti. Nema sistematskog rada od malih nogu kada se razvija taj aerobni kapacitet, kada se minutni volumen srca stvara. Nažalost, kod nas se radi dosta površno, izgubili su se učitelji, treneri u omladinskoj školi. Malo se plaća i svi hoće da idu u inozemstvo. Stvorila se krema hrvatskog nogometa u kojoj su Dinamo, Hajduk, Rijeka i sada se priključio Osijek“, komentirao je iskusni trener.

Rođeni Splićanin emotivno je vezan za Hajduk u kojemu je započeo igračku karijeru te ga u dva navrata vodio s klupe.

„Nije lako raditi u Hajduku, ali isto tako oni moraju promijeniti koncepciju. Igrač koji se ostvario u karijeri ne znači da može biti i trener ili raditi u klubu. Kada bi išli tako, svaki pilot bi bio direktor Zračne luke, a liječnik bi morao voditi klinički centar u Mostaru. Ne može. Za to treba neke druge sposobnosti. Ja bih volio da Stanić i oni što više naprave. Hajduk je moj klub, ja sam ga trenirao i igrao u njemu. Mislim da bi oni morali kopirati Dinamo, koliko god to nama bilo mrsko priznati. Kada je nešto dobro to se mora priznati, pružiti ruku i prenijeti u svoj rad“, riječi su Luke Bonačića koji se osvrnuo na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu:

"Hrvatska reprezentacija je napravila veliki iskorak koji je pomogao svima. U posljednjih godinu i pol dana puno naših trenera i igrača je otišlo u Aziju, a to nije bio prije slučaj. Zahvaljujući reprezentaciji, ali i Daliću kao ambasadoru koji je radio u Aziji".

Luka Bonačić u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri vodio je više od 20 klubova. U razgovoru za naš portal ističe kako nije još vrijeme za trenersku mirovinu jer, kako kaže, još uvijek ima želje i trenerskog znanja koje je spreman prenijeti na igrače i mlade trenere koji dolaze.