Ludogorets apsolutni favorit protiv Zrinjskog

Zrinjski Valletta

Bugarski Ludogorets je u odnosu na mostarski klub pravi gigant, s 50 puta većim godišnjim proračunom. Zrinjski ima godišnji proračun od oko milijun eura, dok je bugarski klub u nekim godinama kada je igrao skupine Lige prvaka imao godišnji proračun i do 50 milijuna eura, piše Večernji list BiH.

Prednjače i u Bugarskoj

Bugarski je klub po novcu, organizaciji i snazi nekoliko razina iznad konkurencije u Bugarskoj. Većina drugih klubova u tamošnjoj ligi teško se može mjeriti s njim.

Dovoljno je pogledati popularni Transfermarkt kako bi se vidjela razlika između Ludogoretsa i Zrinjskog. Bugarska momčad procijenjena je na nešto više od 50 milijuna eura vrijednosti.

Ilustracije radi, momčad sofijskog CSKA vrijedi nešto manje od 20 milijuna eura i to je drugi najjači klub u Bugarskoj. Vrijednost igrača Zrinjskog procijenjena je na 8 milijuna eura. Pametnom dosta... Sve to onda pokazuje u kojoj su mjeri večeras od 19 sati u Razgradu Bugari favoriti.

Ipak, nogomet često piše čudne priče, realno bi čudno bilo da Mostarci protiv Ludogoretsa pruže tren otpora, ali njihov protivnik se u Europi ove godine već "okliznuo" na slabijem protivniku.

Morali su priznati poraz mađarskom Vidiju iako su na dvije utakmice bili puno bolja momčad, ali gol jednostavno nisu mogli zabiti. Ta kriza prenijela se i na domaće prvenstvo, pa im je Lokomotiv zabio za pobjedu iz svog jedinog udarca u okvir gola, u 86. minuti susreta, nakon što je Ludogorets promašio jedanaesterac, dva puta pogodio okvir gola te nakon što je protivnički vratar imao 6 obrana...

Treba im puno sreće Zrinjskom bi se trebalo puno toga poklopiti. Mostarcima je potrebno puno sreće, ali, prije svega, i puno hrabrosti. Teško se uzdati u sreću ako ništa ne pokažeš na terenu, a za struku plemića ogroman je problem liječnički bilten momčadi.

- Nedostaje nam puno standardnih igrača, počevši od vratara Brkića, pa do Stojkića, Bekića, Aćimovića, Barišića, a otpao je i Rustemović, tako da smo jedva sastavili listu od 18 igrača koji će ići na put. Očekuje nas teška utakmica protiv protivnika koji je puno bolji od Trnave i Vallette, koji je bugarski prvak, u čijoj momčadi dominiraju Brazilci. Znači, momčad je prepuna Brazilaca i reprezentativaca Rumunjske, s tek nekoliko Bugara - kazao je trener Zrinjskog Ante Miše.

Nešto više izgleda Zrinjski bi možda imao s kompletnom postavom, ali plemićima ne preostaje ništa drugo nego se prilagoditi i pružiti maksimum. Miše je najavio kako "neće glumiti Real ili Barcu", nego će se postaviti u dva bloka i čekat će svoju priliku.

- Stat ćemo u dva bloka, duplirati krilne pozicije i posebno osigurati kreativca Marcelinha. Imamo plan kroz neke prekide i nadam se kako ćemo uspjeti iznenaditi.

Malo je neobično za nas da se branimo, ali igramo s momčadi koja zahtijeva da se mi prilagodimo njoj. Bilo bi suludo njih napasti tamo, mislim da bi to bio harakiri. Pokušat ćemo ovako kroz dva bloka i sa striktnim čuvanjem Marcelinha i kroz te blokove uraditi nešto preko kontri - realan je bio Miše.

Prijenos na Areni

Zrinjski bi večerašnji susret mogao početi u postavi: Soldo - Kadušić, Jakovljević, Laštro, Vrljičak - Čirjak, Pezer, Bekrić - Filipović, Todorović - Bilbija.

- Imamo snage, imamo znanje i kvalitetu te vjerujem kako ćemo, uz neke taktičke varke, uspjeti napraviti rezultat koji nam daje za pravo nadati se da možemo proći dalje - optimističan je na kraju bio Miše, koji se pred ovu utakmicu konzultirao sa Želimirom Terkešem, pomoćnim trenerom bugarskog Lokomotiva.

- Rekao mi je kako je riječ o igračima koji doslovce "lete" po terenu. Posebno Brazilac Marcelinho za kojeg kaže kako po kvaliteti može igrati u bilo kojem klubu na svijetu - zaključio je strateg plemića.

Pobjednik dvoboja PFC Ludogorets - Zrinjski igrat će s boljim iz susreta F. C. Torpedo Kutaisi (Gruzija) - FK Kukësi (Albanija) u okviru Play-offa UEFA-ine Europske lige.

Eventualni prolazak ove velike prepreke tako bi plemićima donio povijesnu priliku. Ipak, treba biti realan i kazati kako Zrinjski ima male izglede. Ipak, u nogometu nitko nije bez prilike, mogući su i nevjerojatni ishodi, prije svega, treba vjerovati u uspjeh.

Zrinjski je osigurao izravan TV prijenos utakmice. Njega će raditi Arena sport TV. Ista će kuća prenositi i uzvratni susret u Mostaru.

Foto: Ilustracija