FOTO/VIDEO  Ljupko Petrović: 'Crvena Zvezda je 1991. zbog Tuđmana morala pustiti utakmicu Dinamu!'

Crvena zvezda bila je prisiljena izgubiti utakmicu protiv Dinama 18. svibnja 1991. godine, dan prije nego što je u Hrvatskoj održan referendum o neovisnosti, jer je u loži na Maksimiru sjedio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i nije bilo šanse da pred njegovim očima jedan srbijanski klub pobijedi usred Zagreba, tvrdi u beogradskom tisku Ljupko Petrović, trener najtrofejnije generacije Crvene zvezde.

Komentirajući za "Blic" izjavu bivšeg nogometaša Zvezdinog šampionskog tima i donedavnog trenera crveno-bijelih Roberta Prosinečkog u 'Globusu' da je Zvezda tog dana 'pustila Dinamu', Petrović kaže da to 'nije bilo klasično dogovoreno puštanje'.

"Ona šampionska Zvezda to nikad ne bi učinila", rekao je Ljupko Petrović, tvrdeći kako je njegova ekipa praktički bila prisiljena prepustiti pobjedu zato što "iz političkih razloga nije nikako smjela pobijediti Dinamo u Zagrebu jer je u svečanoj loži sjedio Franjo Tuđman".

"Nismo mi tu utakmicu izgubili tako što smo prije početka sjeli sa nekim iz Dinama i dogovorili da ih pustimo. Ne, mi smo jednostavno bili prisiljeni izgubiti taj meč, iako smo imali veliku želju da ga dobijemo jer je postojao ogroman politički pritisak da Dinamo mora pobijediti. Bilo je to u trenucima kad je rat praktički već počeo, Hrvatska je bila pred neovisnošću, a sve se dešavalo samo godinu dana nakon onog čuvenog incidenta na ‘Maksimiru', kad je Boban napao policajca", tvrdi bivši trener Zvezde.

"Dakle, naše prvo gostovanje u Zagrebu od tada... Sjećam se da je u loži bio Franjo Tuđman sa svitom, da je atmosfera bila naelektrizirana, postavljena tako da nijedan drugi ishod osim pobjede ‘modrih' nije dozvoljen", prisjeća se u 'Blicu' Ljupko Petrović događaja od prije više od 21 godine i kaže kako je "u poluvremenu shvatio da i pored početnog vođstva od 2:0, Crvena zvezda teško može dobiti utakmicu".

"Poveli smo lako sa 2:0 i onda je dosuđen skandalozan penal nad Šukerom, koji se bacio, a da ga nisu ni dotaknuli. Kasnije su Zagrepčani i izjednačili", sjeća se Petrović i kaže kako je u poluvremenu "žestoko protestirao kod suca, jednog poznatog crnogorskog arbitra".

"Iz razgovora s njim između redova shvatio sam da mi taj meč moramo izgubiti iz političkih razloga, zato što Tuđman sjedi u loži i što ne želi da srpski klub pred njegovim očima slavi usred Zagreba. I to u trenutku kada stvara neovisnu državu. Ja sam isključen zbog prigovora, do kraja meča smo primili još jedan gol, izgubili meč i to je cijela priča", tvrdi trener Zvezdine šampionske generacije Ljupko Petrović u 'Blicu' od petka.

"Mi smo tad bili na putu da postanemo prvaci Evrope i niko, čak i da je htio, nije nam smio prići i tražiti od nas da prodamo meč. Ne znam odakle Robertu ( Prosinečkom) priča da smo namjerno izgubili tu utakmicu. Ne! Ponavljam, bili smo prinuđeni izgubiti zbog političkih tenzija koje su tada vladale i koje nisu dozvoljavale da srpski tim pobjedi u srcu Hrvatske", tvrdi Ljupko Petrović u razgovoru za 'Blic' iz dalekog Kazahstana, gdje trenira ekipu 'Taraza'.

Crvena zvezda je u Bariju, samo 11 dana kasnije, 29. svibnja 1991. godine, osvojila Kup prvaka Europe, današnju Ligu prvaka.

Robert Prosinečki je, uz još nekolicinu prvotimaca, napustio Zvezdu nakon titule u Bariju, a ovaj beogradski klub je 8. prosinca iste godine u Tokiju postao i klupski prvak svijeta pobijedivši čilanski Colo-Colo sa 3:0.

Izvor: Jutarnji.hr