Ljubušak najdugovječniji sudac Premijer lige BiH

Goran Paradžik

Zimska je nogometna stanka. Nogometaši su još uvijek na odmoru. Pripreme će krenuti već u prvom ili drugom tjednu Nove 2020. godine. Svi klubovi početak priprema zakazali su oko 10. siječnja.

Iako je zimska stanka u medijima se vrlo često provlače i suci. Na žalost, o njima se piše samo kad su kakve afere u pitanju. Državna istražna tijela bave se s nekoliko sudaca, kontrolora suđenja ili nogometnih djelatnika zbog sumnji da su uzimali novac za pogodovanje određenim klubovima, prije svega na utakmicama Prve lige Federacije BiH, premda su spominjana i imena nekih sudaca iz Premijer lige BiH. Nogometni savez BiH dao je potporu istražnim tijelima, no istrage u vlastitim redovima nema.

Suce se često optužuje iz klubova, pa i medija za propuste koji načine na utakmicama, nekad opravdano, a ponekad i neopravdano. Na žalost, kodeks ponašanja ne dopušta da se suci brane. Oni nemaju pravo komentirati utakmice javno. To ne bi smjeli činiti ni kontrolori suđenja. No, članovi Odbora za suđenje NS BiH imaju mogućnost javno hvaliti ili kritizirati suce na javnom medijskom servisu BHT.

Kako god su smanjenjem Premijer lige BiH na 12 klubova pojedini dijelovi lige otišli naprijed, valja realno kazati da se i suđenje popravilo u odnosu na prve sezone kad su suci bili pod većim pritiscima i kad se nisu mogli, ili nisu željeli oduprijeti domaćinskom suđenju. Danas su pritisci svakako manji, suci sve više samostalniji.

Jesenas je utakmice Premijer lige BiH sudilo 16 glavnih sudaca. Najviše utakmica, čak deset sudio je Banjalučanin Dragan Petrović. On je dosudio i najviše jedanaesteraca, šest. Sarajlija Haris Kaljanac pokazao je najviše žutih kartona, čak 52 na osam utakmica. Domaćinima je podijeljeno 11 crvenih i 285 žutih kartona, a gostima malo više, 12 crvenih i 308 žutih kartona. Dvojica najmlađih sudaca u ligi stižu iz Hercegovine, Frano Jelić iz Širokog Brijega (rođen 18. svibnja 1991.) i Mateo Musa iz Čitluka, koji je stariji devet dana. Prema prosječnim ocjenama naših izvjestitelja oni su jesenas bili i najbolji, što je svakako veliko ohrabrenje za njih, ali i za mlade suce koji tek dolaze. Treba im samo pružiti priliku, pise današnje izdanje Sportskih novosti.

Najstariji sudac lige je Ljubušak Goran Paradžik (rođen 8. svibnja 1975. godine). On je i apsolutni rekorder lige. Od 2002. godine kada je Premijer liga BiH krenula s klubovima iz cijele BiH Goran Paradžik je punih 15 sezona na BiH pozornici, a još 6 godina kao FIFA futsal sudac. Sudio je čak 224 utakmice kao glavni sudac (169 od kada ih vodi sustav Comet NS BiH), najviše od svih 107 glavnih sudaca koji su se u zadnjih 17 godina promijenili na terenima Premijer lige BiH, a bilancu na proljeće može još popraviti. Ovu brojku će svakako netko tesko dostici ako se uzme u obzir da je Premijer liga s 18 klubova smanjena na 12, a samin tim je i broj utakmica manji. Iako iza sebe nema medijsku potporu kao npr. sarajevski suci, iza njega nije bilo većih afera. Možda u tome i jest tajna njegove trajnosti. U nogometnim krugovima često se kaže, najbolji je sudac koji se ne primjećuje.

Na drugoj strani nekoliko talentiranih sudaca prerano je otišlo iz lige. Nekima od njih na žalost nije oproštena samo jedna pogreška, dok je na drugoj strani bilo onih kojima su se ekscesne situacije godinama tolerirale.

U svakom slučaju i sucima je zimska stanka dobro došla da se odmore i dobro pripreme za proljetnu polusezonu. Prvenstvo je poprilično rezultatski neizvjesno, čak četiri kluba borit će se za naslov prvaka, još četiri za izlazak u Europu, a četiri za ostanak u prvoligaškom društvu. Svaka utakmica nešto će odlučivati, a suci ih trebaju voditi prema pravilima igre, a nikako odlučivati. Nadamo se da će tako biti. Pogreške su uvijek moguće, ako griješe igrači, zašto bi suci bili iznimka, važno je da pogreške nisu plod namjere ili posljedica pritiska. Sucima u BiH svakako je, zbog silnih podjela u društvu i ratnih trauma koje još nisu iščeznule teže nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Neka na proljeće budu što manje primjetni. U tome im treba i može pomoći NS BiH promjenom pisanih i nepisanih pravila.

SUDAC PRVENSTVA za 2019 god PREMA SN
6,93 (7) – Mateo Musa (Čitluk)
6,85 (7) – Frano Jelić (Široki Brijeg)
6,75 (7) – Goran Paradžik (Ljubuški)
6,65 (7) – Luka Bilbija (Prijedor)
6,62 (9) – Haris Kaljanac (Sarajevo)
6,60 (6) – Sabrija Topalović (Zenica)
6,35 (6) – Elvis Mujić (Banovići)
6,33 (6) – Adis Mulahasanović (Sarajevo)
6,28 (9) – Zoran Grbić (Prijedor)
6,24 (10) – Dragan Petrović (Banja Luka)
(NAPOMENA: kolone ispred imena suca znače prosječnu ocjenu dopisnika SN i broj utakmica)

SUCI PREMA BROJU ŽUTIH KARTONA
52 – Haris Kaljanac (Sarajevo)
51 – Zoran Grbić (Prijedor)
48 – Admir Šehović (Sarajevo)
47- Goran Paradžik (Ljubuški)
37 – Elvis Mujić (Banovići)

SUCI PO BROJU UTAKMICA U PL BiH od (2002-2019)
224 (15) – Goran Paradžik (Ljubuški)
162 (12) – Dragan Skakić (Gradiška)
125 (12) – Tomislav Čuić (Tomislavgrad)
119(11) – Vladimir Bjelica (I. Sarajevo)
118 (12) – Danijel Pajić (Bijeljina)
117 (11) – Rusmir Mrković (Sarajevo)

(Napomena: ispred imena suca su broj suđenja utakmica u ulozi glavnog suca i u zagradi broj sezona u Premijer ligi BiH)