Liga prvaka: Chelsea prvi ili Bayern peti put

Bavarcima će to biti deveto finale pri čemu su slavili četiri puta, dok je Chelsea u svom jedinom dosadašnjem finalu 2008. izgubio od Manchester Uniteda.

Uoči utakmice većina analitičara u laganu prednost gura Bayern, međutim činjenica da su 'Bluesi' u polufinalu zaustavili Barcelonu i za njih otvara vrata 'raja'.

Za oba kluba je zajedničko da će na Allianz Areni tražiti spas sezone. Bayern je ostao bez njemačke titule i nacionalnog kupa, dok je Chelsea prvenstvo zaključio na tek šestom mjestu i iduće sezone će igrati u 'elitnom društvu' jedino ukoliko pobijedi u finalu. Romanu Abramoviču malo znači što su Bluesi ove sezone ipak osvojili jedan trofej - FA kup.

Oba sastava imaju i velikih problema s izostancima. Kod Bayerna neće biti suspendiranih Holgera Badstubera, Davida Alabe i Luiza Gustava, a kod Chelsea suspendiranih Branislava Ivanovića, Ramiresa i Raula Meirelesa, te kapetana Johna Terryja koji je dobio crveni protiv Barce. Stoperi Gary Cahill i David Luiz imaju problema s ozljedama, ali se očekuje njihov nastup, a pitanje je hoće li biti spremni John Obi Mikel i Florent Malouda.

"Imam iznimnu ekipu koja je zaslužila naslov prvaka. Nitko nije vjerovao u nas, no stigli smo do Munchena. To je bila naša motivacija," kazao je trener engleskog sastava Roberto di Matteo.

Dio engleskih medija smatra kako Di Matteo niti u slučaju osvajanja Lige prvaka neće ostati na klupi Bluesa, jer Abramovič traži neko 'zvučnije' ime, pa se Di Mateo spominje kao mogući trener Lazia. "Ne želim o tome razgovarati, sada smo svi koncentrirani na finale," dodao je talijanski stručnjak.

Bayern je na putu do finala upisao sedam domaćih pobjeda, a Jupp Heynckes se nada kako će ostvariti još jednu.

"Svi znamo što je u igri. Dečki jedva čekaju utakmicu. Ključno će biti zadržati koncentraciju i pokazati odlučnost," smatra trener bavarskog sastava koji je već slavio u elitnom natjecanju "Starog kontinenta". Prvak Europe je bio s Real Madridom 1998. godine i u slučaju novog trijumfa postat će 19. trener koji je osvojio dva trofeja, ali i tek četvrti kojem je to uspjelo s dva različita kluba. Prije njega to su uspjeli Ernst Happel (Feyenoord 1970, Hamburger SV 1983), Ottmar Hitzfeld (Borussia Dortmund 1997, Bayern 2001) i Jose Mourinho (Porto 2004, Inter 2010).

VJEROVATNI SASTAVI:

BAYERN: Neuer - Lahm, Boateng, Timoščuk, Contento - Kroos, Schweinsteiger - Robben, Muller, Ribery - Gomez

CHELSEA: Cech - Bosingwa, Luiz, Cahill, Cole - Mikel, Essien - Kalou, Lampard, Mata - Drogba

Fena