Liga pravaka: Spektakl Dortmunda i Legije za novi rekord, Real, Bayer, Monaco i Leicester u osmini finala

Liga prvaka, uefa liga prvaka
...Arsenalu, Paris Saint-Germainu, Atlético Madridu, Bayern Minhenu i Borussiji Dortmund u osmini finala Lige prvaka nakon što su ostvarili potrebne rezultate za takav uspjeh u 5. kolu grupne faze elitnog natjecanja. Rekord Lige prvaka po broju postignutih golova u jednom meču (12) postavili su Dortmund i Legia.

Grupa E

CSKA Moskva - Bayer Leverkusen 1:1

Ovo je ujedno bio i prvi meč 5. kola pošto je počeo u 18 sati, a okončan je rezultatom 1:1 čime je CSKA ostala bez mogućnosti za plasmanom u osminu finala natjecanja.

Monaco - Tottenham 2:1

Monaco je pobjedom na Tottehnamom (2:1) na domaćem terenu izborio plasman u osminu finala, dok je Tottenham ostao bez mogućnosti za ulazak u osminu finala Lige prvaka.

Engleski klub je imao mnogo veća očekivanja u ovoj sezoni elitnog natjecanja pogotovo iz razloga što je mogao dobiti mnogo teže protivnike u grupi, ali Pijetlovi nisu iskoristili priliku koja im se ukazala.

Još jedan loš dan za goste nagovješten je penalom za Monaco u 11. minuti, ali je Falcaov udarac pročitao i odbranio Lloris. Nakon prvih 45 minuta bilo je 0:0.

U samo osam minuta igre drugog dijela gledaoci su vidjeli tri gola. Prvo je Sidibe glavom matirao Llorisa za Monacovo vodstvo 1:0. Četiri minute kasnije Kane je izjednačio golom iz penala.

Hladan tuš za Pijetlove desio se u prvom idućem napadu Monaca. Momčad iz Kneževine je povela loptu sa centra i odmah vratio prednost, a strijelac za 2:1 bio je Lemar. Na kraju je ostalo 2:1.

Ljestvica:

1. Monaco 11
2. Bayer Leverkusen 7
3. Tottenham 4
4. CSKA 3

Grupa F

Borussia Dortmund - Legia 8:4

Fenomenalnu predstavu sa čak 12 golova priredili su Borussia Dortmund i Legia Varšava, a slavila je njemačka momčad rezultatom 8:4. Ovim su oborili rekord Lige prvaka po broju pogodaka u jednom susretu.

Sve je počelo u 10. minuti golom Prijovića koji donosi veliko slavlje gostima. Međutim, uslijedio je pravi uragan Milionera koji u 17., 18. i 20. minuti postižu golove za preokret i vodstvo 3:1, a strijelci su redom bili Kagawa dva puta i Sahin.

Potom je Prijović u 24. minuti smanjio na 3:2 čime je već postavio rekord Lige prvaka, jer nikad ranije za uvodnih 25 minuta nije postignuto pet golova.

Da bi zaokružili rekord svoje momčadi pobrinuli su se Dembele (29′) i Reus (32′) koji su povećali prednost domaćina na 5:2 i ovaj susret odveli u povijest, jer ovo je prvi put da neka momčad za 16 minuta postigne pet golova, jer toliki je bio razmak između Dortmundovog prvog i posljednjeg gola.

Istim tempom nastavljeno je i drugo poluvrijeme. Reus je u 52. minuti pogodio za 6:2, ali je samo pet minuta kasnije Kucharczyk smanjio na 6:3.

Novi gol za Milionere postigao je Passlack u 81. minuti, a za 7:4 pogodio je Nikolić u 83. minuti susreta. Za rekord i konačnih 8:4 pobrinuo se Reus svojim hat-trickom u 92. minuti.

Sporting - Real Madrid 1:2

Sporting je u Lisabonu poražen od Reala identičnim rezultatom koji je zabilježen i u prvom meču odigranom u Madridu. Oba puta bilo je 2:1 i oba puta Real je do pobjede stizao u završnici susreta. U prvom ogledu Galacticosi su golove postigli u 89. i 94. minuti, a danas su pobjednički gol postigli također pred kraj susreta.

Varane je u 29. minuti pogodio za 1:0 i s tim rezultatom se otišlo na odmor. Sporting je u 64. minuti ostao sa igračem manje nakon što je direktan crveni karton dobio Pereira. Iako su imali igrača manje igrači Sportinga preko Silvinog gola iz penala dolaze do izjednačenja. Ipak, to nije bilo dovoljno za bod jer je Benzema je u 87. minuti pogodio za pobjedu Reala.

Ljestvica:

1. Borusssia Dortmund 13
2. Real Madrid 11
3. Sporting 3
4. Legia 1

Grupa G

Kopenhagen - Porto 0:0

Jedini susret bez golova viđen je u Danskoj gdje su Kopenhagen i Porto podijelili bodove (0:0). Obe momčadi imaju priliku za plasman u osminu finala u narednom kolu.

Leicester - Club Brugge 2:1

Prvak Engleske Leicester City uspio se plasirati u osminu finala Lige prvaka u svojoj debitantskoj sezoni u ovom natjecanju. Leicester je golovima Okazakija (5′) i Mahreza (30′ penal) svladao Club Brugge sa 2:1. Gol za goste postigao je Izquierdo u 52. minuti.

Ljestvica:

1. Leucester 13
2. Porto 8
3. Kopenhagen 6
4. Club Brugge 0

Grupa H

Sevilla - Juventus 1:3

Prije ove utakmice je Sevilli za odlazak u nokaut fazu Lige prvaka bio potreban bod, a pobjeda je garantirala plasman s prve pozicije u grupi. S druge strane, Juventus je za plasman dalje bio potreban trijumf ili kiks Lyona protiv zagrebačkog Dinama. U prvom međusobnom susretu u ovoj grupi Juventus i Sevilla su u Torinu odigrali bez golova.

Ekipa Seville je odlično otvorila utakmicu i povela u 9. minuti golom Pareje. Nova prilika za domaće ukazala se u 17. minuti kada je udarcem izvan šesnaesterca Escudero pokušao savladati Buffona, ali nije bio precizan. Potom je Vietto bio u prilici da ugrozi Buffona, ali je odbrana Stare dame izblokirala njegov pokušaj.

Nakon gola i dvije šanse za Sevillu, probudio se i Juventus. U 27. minuti se u izglednoj prilici našao Mandžukić, koji je ipak šutirao pored gola. Potom je u 35. minuti Cuadrado uposlio Khediru, čiji udarac ipak odlazi pored gola Seville.

Probleme za domaće uzrokovao je neoprezni Vasquez, koji je u 36. minuti dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena dosuđen je jedanesterac za Juventus, koji je u izjednačujući gol pretvorio Marchisio. Rezultatom 1:1 završeno je prvo poluvrijeme. Bh. reprezentativac Miralem Pjanić igrao je za Juventus od prve minute utakmice.

Na otvaranju drugog poluvremena je crveni karton zbog prigovora dobio trener Seville Jorge Sampaoli.

Igrala se 61. minuta kada je svoj udarac s distance isprobao Pjanić, a dobrom intervencijom se istakao golman domaćih Rico.

Juventus je do vodećeg gola stigao u 84. minuti, a za 2:1 je preciznim udarcem pogodio Bonucci. Konačnih 3:1 je postavio Mandžukić u 94. minuti utakmice, piše Klix.ba

Dinamo - Lyon 0:1

Ljestvica:

1. Juventus 11
2. Sevilla 10
3. Lyon 7
4. Dinamo Zagreb 0

HMS