Liga 10 i VAR znatno bi unaprijedili bh. nogomet

Premijer liga BiH, BIH
Svi koji imaju dodir s ovdašnjim nogometom svjesni su loše infrastrukture. Loša infrastruktura zapravo je problem broj jedan. Međutim, uvođenjem VAR-a ovdašnje prvenstvo moglo bi puno dobiti. Najviše bi se zapravo dobilo na popravljanju lošeg imidža. I uz VAR bi pogreške bile prisutne, ali bi se svele na manju mjeru.

"Dvije muhe jednim udarcem"

Postoji način kako se mogu "ubiti dvije muhe jednim udarcem". Manji broj klubova u Premijer ligi pozitivno bi trebao utjecati na koncentraciju kvalitete. Natjecanje bi bilo praktičnije igrati u četiri kruga s 10 klubova. Povećala bi se igračka kvaliteta u klubovima, povećao bi se broj onih "jačih" utakmica, a bez takvih utakmica ovdašnji klubovi jednostavno na europskoj sceni jednostavno nemaju što očekivati. Oni koji se bave borilačkim sportovima znaju koliko za njihove karijere znače dobri i jaki sparing partneri.... Naravno, smanjenje Premijer lige dobilo bi smisao tek reformom nižih stupnjeva natjecanja, ali to je opet neka druga tema... Ipak, logično bi bilo očekivati kako bi eventualno uvođenje VAR-a jednostavno bilo jeftinije uvesti za ligu koja ima 10 klubova, a ne 12. Novčana razlika možda i ne bi bila puno veća, ali sigurno ne bi bila zanemariva.

Milijunsko ulaganje

Prema izjavama dužnosnika NS-a BiH, uvođenje VAR-a stoji između 1,6 i 2 milijuna dolara, što je sigurno velik novac za bh. prilike, ali takav novac uložiti u VAR bilo bi kapitalno ulaganje u budućnost domaćeg nogometa. U nogometu uopće postoji skepsa prema VAR-u, ali činjenica je kako je utjecaj sudaca na utakmicama na kojima se VAR koristi znatno smanjen. Suđenje je rak-rana bh. nogometa, a ako bi se uvođenjem VAR-a moglo popraviti, spomenuta dva milijuna ulaganja, dugoročno gledajući, znatno bi se isplatila.

vecernji list