Legenda koju bi mnogi željeli vidjeti na klupi Vatrenih

Vatreni, klupa, robert prosinečki, reprezentacija BIH, robert prosinečki, robert prosinečki, BIH, robert prosinečki, BIH, robert prosinečki, BIH, robert prosinečki, BIH, BIH, bugarska, robert prosinečki, BIH, robert prosinečki, BIH, Azerbejdžan, robert prosinečki
Bila je to očekivana pobjeda nad San Marinom... Možda nije bilo očekivano da ćemo zabiti toliko golova. Uglavnom, bilo je dobro. Kad pobijediš, uvijek je sve OK. Sada treba kvalifikacije odraditi do kraja, pa onda vidjeti što dalje - kaže Veliki Žuti za Sportske novosti.

Još bez razgovora

Ugovor s Azerbajdžanskim savezom veže ga do prosinca. Pitamo ga što dalje, ostaje li ili možda potpisuje novi ugovor?

- Iskreno, ne znam. Nisam još razgovarao s ljudima iz Saveza.

Jasno, nismo se čuli s Prosinečkim samo da bi nam pričao o Azerbajdžanu, željeli smo čuti njegova promišljanja o nastupima Vatrenih protiv Kosova i Turske. Kazao nam je da nije uspio gledati ogled s Kosovom, ali je zato gledao utakmicu s momčadi Mircee Lucescua.

- Gledajte, ne bih sad želio ulaziti ni u kakve dublje analize. Jedno je sigurno, a time nisam otkrio toplu vodu, Hrvatska ima kvalitetu. Čitam sad sve te portale, novine... Svi se javljaju i svi su najpametniji. Uvijek je tako nakon poraza. Uvijek će tako i biti... Kod mene u Azerbajdžanu, u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi. Kad je loše, onda svi pljuju! Taj dan u Turskoj treba zaboraviti, Hrvatska je još uvijek prva i ima realne izglede za odlazak u Rusiju. To su činjenice.

Sudski proces

Dobro, sada nakon poraza, bez obzira što je Hrvatska prva u skupini, mnogi zazivaju smjenu izbornika Ante Čačića, neki ga proglašavaju najvećim krivcem za turski posrtaj?

- O tome ne želim uopće razgovarati. Postoje ljudi u Hrvatskom savezu koji donose odluke. Oni valjda trebaju vidjeti što je najbolje, što treba napraviti u svezi s Antom Čačićem ili bilo kojim drugim izbornikom. To vam je tako. Kad se gubi, onda se traži trenerska ili izbornička glava. Međutim, nije to uvijek i rješenje problema...

A koje je rješenje kad stignu problemi?

- Ne smijemo biti nojevi i gurati glavu u pijesak. Nisu sređene stvari u hrvatskom nogometu. Zbog toga se ovo događa, iz toga proizlazi baš sve. To je, po meni, istina. Kompletno ozračje je loše, to je bit problema. Ne možeš u lošem ozračju pobjeđivati, imati rezultate. Za sve to netko je krivac. Netko je krivac što reprezentativci svjedoče na sudu prije utakmica reprezentacije. Pa ne sudi se nikome zato što je sve bilo dobro, što je sve u redu. Pa ne može se više samo pričati i raspravljati u rukavicama, ukupna atmosfera nije dobra. Duže vremena nije dobra. Onda se to mora reflektirati.

Kapetan reprezentacije Luka Modrić kazao je nakon utakmice s Turcima da je nacionalna vrsta izgubila naboj?

- Gledajte, ja s strane ne mogu tumačiti što je Modrić tom rečenicom htio kazati, zaista nemam pojma. Je li to on kazao zbog te kompletne situacije, te atmosfere... Međutim, ta izjava je upozoravajuća zbog činjenice da je Modrić kapetan reprezentacije, da on najbolje zna što se događa. Sigurno da to ne bi kazao da tako nije. Zapravo, Modrić je svima sve rekao u toj rečenici. Nije bilo naboja! Što se dalje ima dodavati toj rečenici? Jer kad nema naboja, onda to nije to, sva ostala analiza igre gubi pravi smisao. Kakva analiza igre ako nema naboja? Danas bez naboja ne možeš pobjeđivati. Da vam kažem nešto... Hrvatska bi, da je bilo pravog naboja, dobila Tursku!

Atmosfera je problem

Veliki Žuti još se jednom osvrnuo na priče koje su se pojavile nakon utakmice s Turcima...

- Svi veliki stručnjaci sad pričaju svašta... Kao trebalo je ovo, trebalo je ono, Hrvatskoj treba veliki trener i svašta nešto. Pa, neka pričaju. Međutim, trebaju sagledati cjelokupnu situaciju. Ona je krucijalni problem, a ne pričice o tome je li netko trebao igrati ili ne, je li taktička postava trebala biti ovakva ili onakva, je li netko pogriješio... Najveći problem jest atmosfera, ta cjelokupna priča oko naše nacionalne vrste koja nije dobra već dugo vremena, pa onda stižu i posljedice - zaključio je Prosinečki.

Naravno, kad razgovarate s Robertom Prosinečkim, uvijek ga morate pitati bi li se on danas-sutra prihvatio izborničkog posla u Vatrenima, naime u medijima se stalno provlači njegovo ime, još od dana kad je radio skupa sa Slavenom Bilićem, čiji je bio član stožera.

- Idemo odmah razjasniti te priče koje se pojave u medijima. Dakle, nitko nikad nije pričao sa mnom o tome da bih mogao biti hrvatski izbornik. Nadalje, u ovom trenutku sam izbornik Azerbajdžana, pa bi bilo nemoralno uopće razgovarati o tome. Negdje u budućnosti? Pa ne znam što će biti sutra, a kamoli u budućnosti