KUP BiH u Nogometu - Najava i Analiza

Dobro nam došli, a mi Vas bolje našli, u prvoj rundi polufinalnih utakmica nogometnog Kupa BiH. U natjecanju su ostala četiri kluba Borac i Željeznicar, te učesnici finala istoga kupa iz prošle sezone: Zrinjski i Slavija (Slavija 2:0, 2:4). Nagrada punoga plijena u ovom natjecanju je ulazak u drugo kolo prednatjecanja UEFA Lige u kojem naši predstavnici susreću po kvaliteti slabije protivnike, što je izračunato po kvaliteti predstava klubova iz naše lige u prijašnjim Europskim natjecanjima. Pobjednik kupa, ukoliko vam je promaklo, preskače prvo kolo natjecanja. Ukoliko jedan od tri prvoplasirana kluba, koji su već u Europskim okvirima, pobijedi kup, onda u Europu ulazi četvrtoplasirani. Interesantno je da od ova "preživjela" četiri kluba, dva su u prva tri, treći ima pretenzije za isto, dok samo Slavija nema druge šanse osim ove. Klupko će se raspetljati 14. Travnja kada su na rasporedu uzvratni susreti.


Budući da smo mi, ovdje na Hercu, veliki ljubitelji sportske povijesti, prije no počnemo pregled susreta, moramo podsjetiti na prethodne pobjednike: 
 
2009        Slavija Capajebo
2008        HŠK Zrinjski
2007        NK Široki Brijeg
2006        HNK Orašje
2005        FK Sarajevo
2004        Modriča Maksima
2003        NK Željezničar
2002        FK Sarajevo
2001*        NK Željezničar
2000*        NK Željezničar
1998*        
FK Sarajevo
 * uvažiti ćemo argument člana Lzovko, i dalje razmotriti nakon što provjerimo uefine zvanične statistike. Kup vjerujemo, je (zvanično) registriran kao iznad navedeno. Objašnjenje odluke u sljedećoj najavi.


Finalisti će biti pobjednici dva kruga sljedećih mečeva 


18:00h.    
        NK Željezničar    
    :    
        HŠK Zrinjski


Dva dana prođose i evo nam reprize. Nepisano pravilo nalaže da odstranimo ligaške susrete iz Kup argumenata. Što reći? Pravilo nije pisano za "ligaško-kupske" susrete odigrane u razmaku od 51 sati. Još jedan od apsurda viših nogometnih tijela. Zar je za očekivati da se tijela nogometaša mogu rekuperirati 100% u tih 51 sati, da bi nam darivala najbolju moguću predstavu? Ne, no, povinovat ćemo se svi, igrači i navijači, ali opet apeliramo za promjene na svim nivoima nogometnog saveza.        


Prekjučerašnji susret su isti klubovi odigrali 1:1, što nije za čudo, jer od osam susreta odigranih od začetka lige u Mostaru, čak su 4 završili 1:1. Istim su rezultatom završili susret u prvom nogometnom polugodištu na terenu na kojem danas igraju. Trebamo li očekivati neriješen rezultat ili točnije 1:1? Željo može ici na sve ili ništa. Protivnik im je poznat, a Europska slika dobra, zašto ne napraviti spektakl kod kuće? Zrinjski ima kvalitetu da pobijedi, a trebao bi biti bijesan radi remija, uprilicen od istog suparnika, koji mu je onemogucio podjelu drugog mjesta sa Sirokim i Zeljom. Zeljo je pobijedio kup tri puta, Zrinjski jednom. 


Naglasit ćemo jednog pojedinca koji ima petlju, znanje i mudrost da se uzdigne iznad "igre" i ponese klub na svojim leđima u iduće kolo: Krešimir "Superkrešo" Kordić. Naime, u utakmicama Kupa BiH u kojima je nastupio za svoje klubove (Zrinjski i jednu sezonu u Posušju), Superkrešo je u 25 susreta zabio čak 19 golova! Prošlu je sezonu završio kao najbolji strilelac Premijer Lige BiH, dok je ove godine ostao žrtva slabijeg dotoka lopte iz obrane preko veznjaka ili pak taktike. No, iskusni Mostarac nas svako malo podsjeti, kao što je to uradio i prošlu srijedu u Capajeby riješivši gostovanje 2:0 u korist Zrinjskog (asistencijom i zgoditkom), kakve su njegove mogućnosti, te mogućnosti Zrinjskog kada bi bio okružen igračima adekvatne kvalitete. No, pušu novi vjetrovi hijerarhiom Zrinjskog, koji će te propuste naravno uviditi. Uživajte!   


16:00h    
    
        Slavija Capajebo    :    
        FK Borac


Mali Vaskrsni poklon, sve ćirilično polufinale. Dva kluba koja u ligi idu u različitim smjerovima. Slavija je zvanični Šampion Kupa BiH, dok su u isto vrijeme završili prošlu sezonu na drugom mjestu, potvrdivši tako Europsku kvalitetu. Taj im je plasman omogućio nastup u pred natjecanjima Uefe, gdje su prošli drugi krug (pobjednik Kupa BiH preskače prvi krug) i ispali u trećem. Ove godine, Kup im je slamka Euro spasa. U PL imaju problema sa svima, bliže su dnu no vrhu. Borac je zato iz kola u kolo "redovan" u Euro okvirima, trenutno tri boda ispred prvih pratioca. Preživio je gostovanje na Širokom Brijegu bez primljenog gola, što će biti veliki izazov ponoviti u Capajeby, jer očekujemo sve ili ništa mentalitet domaćina. Slavija drži povjesnu prednost nad Borcem od 4:2 (jedan remi), računajući i ovogodišnji poraz od 1:0, na istom terenu gdje će ovaj put voditi boj. Može li slavija u Europu na mala vrata?  Može li Borac prvi do duple krune?


Zeljko L