Krajnje je vrijeme da Sušić prizna greške i ode

Foto: NFSBIH
...samo nas još sportsko čudo može odvesti na Europsko prvenstvo koje će se za dvije godine igrati u Francuskoj.

Izgubili smo od Izraela, daleko slabije rangiranog protivnika, tima koji je u kvalifikacije ušao s četvrte, možda čak i pete startne pozicije, a već je stigao deklasirati jednog od prvih favorita za plasman na Euro - Bosnu i Hercegovinu.

Piše: Emir Aletić, Radiosarajevo.ba ([email protected])

Da nešto u timu ne štima znali smo još i prije polaska u Brazil. Tada se izbornik Safet Sušić naprasno odrekao svog najboljeg defanzivca Ervina Zukanovića jer ''nije pazio na jezik''.

Potom je u Brazil poveo sina svog brata Seada, Tina Sušića, da bi mu u ključnoj utakmici pri vodstvu Nigerije od 1:0, pružio priliku i da zaigra. Sve je bilo uzalud, Sušić mlađi ostao je Hajduku izborivši se u međuvremenu za mjesto startera u najboljem timu koji BiH trenutno ima. Uspjeli su nam ''prodati priču'', svi smo večeras kao papagaji ponavljali da nam fale Edin Džeko, Vedad Ibišević, Sead Kolašinac, Sejad Salihović i - Tino Sušić. Kao da je to nekakav hendikep.

Nakon taktičkog fijaska u susretu s Nigerijom i (uspješnog) pokušaja da vlastitu bruku i u dobroj mjeri trenersko neznanje predstavi kao uspjeh i sjajan rezultat, Pape je - produžio ugovor.

Situacija se smirila, očekivao se uspješan start kvalifikacija i lagana pobjeda protiv Cipra, ali desila se jedna od najgorih partija u povijesti našeg reprezentativnog nogometa. Na Bilinom je slavio Cipar.

Mršav remi u Velsu, bod protiv Belgije i još štošta, sve je to preživio izbornik i ostao na klupi. Potom su uslijedile ozljede ključnih igrača i tvrdoglavo odbijanje za osvježenje tima. Nikog izbornik nije htio pozvati naknadno, nikog osim Zorana Kvržića koji je večeras na terenu bio baš onakav kakav je izbornik mjesecima na klupi.

Šta sad? Vrijeme je, definitivno je vrijeme da Sušić ode s klupe. Kvalifikacije nisu izgubljene, posebno ako dobijemo novog izbornika. Bit će teško, mnogo toga već smo izgubili, ali previše je bodova u igri. Dobro bi bilo da onako ljudski, dostojanstveno, džentlmenski ode - sam. Da ne bude prekasno, ako već nije.