Ti se nemaš sramit kaj

Liga prvaka, Dinamo

Nogometaši Dinama sinoć su se oprostili od Europe. Poraženi su igrači Nenada Bjelici od Manchester Cityja rezultatom 1:4 na svom travnjaku u Maksimiru, a pobjeda Atalante u Harkivu zaustavila je Dinamov put u Europi. No, imaju li razloga za tugu u Maksimirskoj 128.?

Svi navijači Modrih odmah bi na prvu spomenuli utakmicu sa Šahtarom i veliku propuštenu priliku u posljednjim trenucima, kojom su mogli izboriti povijesni uspjeh. U jučerašnjem razgovoru za Hercegovina.info, pomoćni trener Dinama, Nino Bule, kazao nam je kako nema mjesta za nikakav žal. Dinamo je uspio samom činjenicom da se u posljednjem kolu borio za osminu Lige prvaka, što je proteklih godina bilo nezamislivo.

Pet bodova, devet pogodaka, večer za pamćenje protiv Atalante - Dinamo je pokazao da zna i može i, kako nam je kazao Nino Bule, samo se mora nastaviti raditi i slijediti isti put.

Od kante za napucavanje do ozbiljnog europskog kluba

Možda ružno zvuči, no Dinamo je u pričama sportskih zaljubljenika i nogometnih fanatika slovio kao "kanta za napucavanje" u europskim natjecanjima. Znali su Modri završavati grupne faze bez bodova i bez pogodaka.

Ključni trenutak za preokret dogodio se kada je uprava Dinama 15.05.2018. godine za trenera izabrala Nenada Bjelicu. Na klupu je došao čovjek koji je samo želio imati mir i postavio je neke svoje uvjete.

Imao je Bjelica mnogo želja na popisu koje su u Maksimiru i ispunili, što se pokazalo kao pogodak. Emira Dilavera dobro je poznavao, a koliko je oživio karijere Mislava Oršića i Brune Petkovića, govori i činjenica da su obojica postali izbor i Zlatka Dalića.

Izjava Pepa Guardiole nakon sinoćnje utakmice kako bi uz Olma u City doveo i robusnog napadača iz Metkovića dovoljno govori o već zaboravljenom kvalitetu udarne Dinamove špice.

Mlade igrače Osiječanin na jako pametan način uvodi u prvu momčad i pomno bira utakmice na kojima će im dati priliku da skupljaju potrebno iskustvo. Po našem sudu jedino na čemu Nenad Bjelica treba poraditi je njegovo burno reagiranje, ali i treba znati primiti poraz. U pobjedi se ne uzvisi, u porazu ne ponizi.

Grad ponovno diše za Modre

I po pitanju posjećenosti, Dinamo je dugo muku mučio kako bi navijače privukao na Maksimir. Godine bojkota, ratova, i ružne nenogometne atmosfere obilježile su Dinamovo posljednje desetljeće.

No, ponovno se vraćamo na razgovor s Ninom Bulom koji je kazao da su za povratak navijača isključivo zaslužni nogometaši Dinama, na čije predstave ljudi nisu mogli ostati ravnodušni, bez obzira na trzavice na relaciji uprava - navijači.

U nogometu je jedino i isključivo bitan rezultat, a sve ostalo je u drugom planu. Rezultat je vratio modri duh gradu pod Sljemenom. To trebaju shvatiti i navijači drugih klubova, a ne se primjerice baviti s tim tko će biti glavni, a tko pomoćni trener kluba. Ono najvažnije događa se na travnjaku.

Fantastična nogometna škola

Iako Modri nisu izborili proljeće u Europi, jučer su to učinili mladi Dinamovi nogometaši svladavši City na Hitrecu golom Antonia Marina. Upravo je Antonio Marin jedna od najvećih nada kluba iz Maksimira.

Ozbiljno na njega računa i Bjelica koji ga polako uvodi u seniorski nogomet baš kao i Gvardiola, Gjiru, Baturinu i cijeli niz mladih igrača. Imaju Modri i na posudbi u Istri odličnog Marija Ćužu s kojim ozbiljno računaju. Sigurno je kako će Modre napustiti na kraju sezone možda i najbolji igrači poput Olma, Petkovića i Oršića, no u Dinamu ne trebaju brinuti za budućnost.

Stadion

No, ono za što u Dinamu trebaju brinuti su izjave UEFA-e kako će biti izbačeni iz europskih natjecanja ako ne nađu adekvatan stadion primjeren natjecanjima. Dvadesetak godina priča se o gradnji stadiona, no slobodno možemo tu priču usporediti s onom o gradnji dvorane u Mostaru.

I izjava Mirka Barišića, predsjednika kluba na posljednjoj skupštini ne ulijeva nadu. Novo obećanje je da će Dinamo za najmanje četiri godine dobiti novi stadion, no što do tada? Plan je da se domaće utakmice HNL-a igraju u Kranjčevićevoj, a one europske na novom stadionu u Osijeku, no to je podijelilo skupštinare Dinama. Stadion je trenutno jedini problem Modrih.

Dominacija u domaćem prvenstvu se nastavlja

Nažalost, po navijače drugih klubova Hrvatske, dominacija Dinama i dalje se nastavlja. Već sada Modri su uvjerljivo prvi s devet bodova više od splitskog Hajduka.

Toliko širok roster imaju u Maksimiru, da smo dojma da bi neki igrači, koji su Nenadu Bjelici u drugom planu, u drugim klubovima HNL-a bila ogromna pojačanja. Dinamove dvije europske sezone dobar su poticaj i drugim klubovima da počnu što više ulagati u igrački kadar i omladinske škole kako bi hrvatski nogomet bio još jači i bolji.

FOTO / Ilustracija: Pixell / Hercegovina.info