Kome treba tehnologija u nogometu?

U posljednje vrijeme sve je više grešaka sudaca na velikim međunarodnim utakmicama. Rijetko koja utakmica prođe da nema bar dvije velike pogreške.

Suci sve više griješe

Najsvježije utakmice su nam utakmice Lige prvaka između Milana i Manchester Uniteda. Naime, u toj utakmici je u jednom prodoru srušen Ronaldinho, kojeg je srušio Rio Ferdinand. Situacija je bila krajnje dvojbena. Sudac je mogao dati crveni karton Ferdinandu, jer je bio posljednji igrač, ali, ne samo da nije dosuđen crveni karton, nego nije uopće dosuđen prekršaj.

Također, još jedna utakmica Lige prvaka, između Bayerna i Fiorentine odlučena je velikom pogreškom suca, ovog puta, riječ je o pomoćnom sucu utakmice. U posljednjoj minuti utakmice, Ivica Olić dodao je loptu Miroslavu Kloseu, koji je zabio pogodak.

Igrači Fiorentine su se pobunili, tražeći zaleđe, ali sudac je ostao nijem. Kasnije je televizijska snimka pokazala da je Klose bio u 'debelom' zaleđu i da je Bayern do pobjede došao na nesportski način. Čak je i sam Klose kasnije rekao da je bio u zaleđu. No, to nije pomoglo Fiorentini, koja je izgubila 2:1 i sada na svom terenu mora loviti prednost Bavaraca.

Thierry Henry i njegova ruka

Najkontroverznija utakmica u novijoj povijesti je polufinale Lige prvaka prošle godine, kada su se sastali Chelsea i Barcelona. Chelsea je vodio 1:0 i imao bezbroj prigoda za postizanje drugog pogotka. Barcelona je zabila pogodak u 89. minuti i prošla u finale Lige prvaka, koju je kasnije i osvojila.

No, ono po čemu će ta utakmica biti upamćena je šest velikih grešaka sudaca te utakmice i svih šest bilo je na štetu Chelsea. Igrači 'bluesa' na toj su utakmici se 'pjenili' na suca, no on je odveo, indirektno, Barcelonu u finale.

Čipovi na loptama su već iskušan eksperiment

Poslije te utakmice mnogo toga se pričalo o uvođenju nove tehnologije u nogomet, gdje bi sudac za vrijeme utakmice mogao pregledati snimku i reći da li je bio u pravu ili ne. Pričalo se i o unošenju čipova na lopte, što je i iskušano na Svjetskom prvenstvu za mlade prije par godine, ali se taj eksperiment na kraju ispostavio kao loš.

Poslije nekog vremena, nakon utakmice Chelsea i Barcelone, utihnula je 'galama' oko uvođenja tih tehnoloških novina, ali igranje rukom Thierrya Henrya u doigravanju za Svjetsko prvenstvo, kad je William Gallas postigao pogodak i na taj način odveo Francusku na prvenstvo u Južnu Afriku ponovno je uzburkala duhove.

Sastanak IFAB-a

Sve te kontroverze navele su IFAB (International Football Association Board) da se sastane i da se porazgovara o promjenama u nogometu. Na tom sastanku sudjelovali su Englezi, Irci, Škoti i Velšani, te naravno FIFA. Englezi i Škoti bili su za uvođenje nove tehnologije, no Irci i Velšani bili su protiv i tako je ovaj projekt propao.

Odluka je donesena nakon simulacije gdje kamere snimaju crtu na vratima, te gdje lopta ima čip. No, manjina je bila za, većina protiv i na kraju se ipak nije uveo ovaj sustav.

Mišljenja su podijeljenja. Na jednoj strani imamo ljubitelje nogometa koji žele da se uvede ta nova tehnologija, jer smatraju da bi to donijelo poboljšanju nogometne igre, kao i pravednosti, dok s druge strane imamo zagrižene ljubitelje 'prirodnog', koji smatraju da je nogomet igra u kojoj se puno griješi i da je to jedan od faktora zbog kojeg se nogomet voli.

Kome trebaju čipovi na loptama?

Zar smo došli u vrijeme da ćemo kad padne gol prvo pogledati snimku da se uvjerimo je li gol bio ili ne i onda upasti u euforiju? Ili ćemo spontano, nakon što sudac procijeni da je lopta prošla gol crtu skočiti u nebesa ili plakati od tuge, jer je naš voljeni klub zabio pogodak ili ga primio?

Kontroverzno igranje rukom Thierrya Henrya uzburkalo je duhove
Da, možda bi se izgubila jedna draž nogometa, koji je tako plemenita igra i volimo ga baš zbog tog te ljudskosti. Možda i jedina stvar u nogometu koju nisu uspjeli iskorijeniti je taj faktor ljudske pogreške, koji nam je nekad tako drag, a nekad tako mrzak.

O čemu ćemo pričati sutra kad sjednemo na piće s prijateljima, osim o 'tunelima' Kake, 'škaricama' Ronaldinha? Čovjek je stvoren da griješi i ni u nogometu nije drugačije. Ne treba ga mijenjati. Dosta nam je preplaćenih nogometaša, dosta nam je šeika na tribinama, dosta nam je da je sad 'in' biti na tribini, pa idu i oni koji ne znaju kako lopta izgleda.

Iskorijenjeno je mnogo toga, ostavite nam barem da se radujemo tom faktoru ljudske greške, da možemo opsovati zbog toga. To je nogomet. A ne čipovi.

javno.com