Kome smeta slavlje Hrvata u Hercegovini?

NK Široki Brijeg, slavlje, NK Široki Brijeg, Europska liga
Finale je obilježila prava drama, kako na terenu u dvije utakmice, tako, reći će neki, i na tribinama. Naime, nekima je zasmetalo spontano slavlje Širokobriježana poslije velike pobjede kojom je ova hercegovačka momčad spasila sezonu. No, o tome nešto kasnije.

Podsjetimo, prvu je utakmicu momčad iz Hercegovine na Koševu dobila 1-0, a gosti iz Sarajeva istim su rezultatom slavili na Pecari. Iako je Ivan Krstanović promašio jedanaesterac to nije zaustavilo Široki Brijeg u finalu Kupa BiH. Pecara je bila prepuna, na tribine se natiskalo 6000 gledatelja. Sve je, naravno, bilo spremno za veliko slavlje, no, onda su uslijedili jedanaesterci s obzirom kako je Sarajevo golom Bekića iz penala pobijedilo 1-0. Isti je rezultat bio na Koševu prije tjedan dana.

 

Široki Brijeg je na kraju pobijedio 4-3, a odlučujući je penal zabio Čabraja. Zanimljivo, utakmicu finala prenosila je Arenasport sve do izvođenja jedanaesteraca kada su prikazali, na užas svih gledatelja, promidžbeni program. Uslijedilo je veliko slavlje, koje se prelilo na ulice Širokog Brijega i potrajalo do dugo u noć.


Jedan dio medija veliku feštu i zasluženu pobjedu proglasio je ustaškim orgijanjem, uglavnom su takvu ocjenu dali portali koji praktički danonoćno šire mržnje te netoleranciju prema neistomišljenicima zbog čega se nerijetko suočavaju s brojnim sudskim tužbama, i gube procese.

Tijekom izvođenja himne Bosne i Hercegovine revoltirani navijači zviždali su himni, što je za osudu, ali je li to i ustaštvo ako znamo na koji način bošnjački mediji tretiraju Široki Brijeg te navijače spomenutog kluba, koje barem jednom mjesečno proglašavaju ustašama? Tijekom intoniranje državne himne BiH Pecarom se zaorilo "Mi Hrvati", revolt je progovorio na stadionu i navijači su na ovakav način protestirali zbog načina na koji se tretira njihov klub. Sve je, ukratko, proglašeno ustaškim orgijanjem. Smiju li hrvatski klubovi u BiH uopće osvajati trofeje ako pritom riskiraju da ih se proglašava fašističkim klubovima?

"Navijači, hvala vam", poruka je iz Nogometnog kluba Široki Brijeg.

Međutim, s druge strane iz NS BiH sasvim druge poruke. "Vulgarno, nacionalističko vrijeđanje, rasizam, huliganizam, ponižavajući odnos prema himni nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim", poruka je iz Saveza koji je najavio kaznu za Široki brijeg. Kako će sve završiti tek će se vidjeti. No, pozadina ovakvih netolerantnih poruka ima svoju prapovijest. Ne tako davno Hrvati nisu imali pravo ni birati svoje političke predstavnike, birali su im ih drugi.

Takav politički inženjering ostavio je traga u Federaciji te sada odgovorni zapravo krivnju pokušavaju prebaciti na sve osim na sebe. Uglavnom su Hrvati, kao malobrojni, no, po Ustavu konstitutivni narod, za sve krivi. Drugim riječima, neki smatraju kako hrvatski narod u BiH ima tek formalno pravo na konstitutivnost.

S obzirom na strukturu stanovništva u Širokom Brijegu - 99,60 posto stanovnika koji su se na posljednjem popisu izjasnili kao Hrvati - te njihovom položaju u Bosni u Hercegovini ovakvi postupci nikoga ne začuđuju. Nisu slučajni napadi na Hrvate koje se izjednačava kolektivno s jednim radikalnim pokretom iz Drugog svjetskog rata.

Kao što nikoga ne iznenađuju pojedini medijski napadi na Hrvate BiH, koji dolaze i iz Hrvatske, oni koji malo bolje prate što se događa u susjednoj zemlji itekako su dobro upoznati s načinom na koji se klubovi iz Hercegovine, poput Zrinjskog ili Širokog Brijega, dočekuju u jednoj Zenici, o tome se uporno šuti. Kao što se šuti na koji se način slave pobjede turske reprezentacije diljem Bosne i Hercegovine i što se takva "slavlja" pretvaraju.

Ako je "ustaško orgijanje" skandiranje "Mi Hrvati" i ako je zvižduk kao znak protesta ustašluk jesu li onda svi Hrvate ustaše, kako to uz pomoć nekih hrvatski radikalnih medija i portala gotovo svakodnevno poručuju "čuvari moralne čistoće" iz ovog dijela Europe, da ne kažemo "regiona?" Primjerice, za srbijanskog ministra Aleksandra Vulina i komemoracija na Bleiburgu također je "ustaško orgijanje", odnosno, "najveće okupljalište fašista u Europi." Ista kuhinja, različiti kuhari, jedan šef sale.

Narod.hr