Koliko je bilo Hrvata na utakmici? 400! Izvan stadiona se čula samo vaša pjesma'

ep nogomet, Hrvatska, Vatreni, Vatreni, Hrvatska, izrael, Vatreni, Hrvatska, latvija, Vatreni, baraž, Vatreni, Hrvatska, BIH, stadion, Turska, Vatreni, Hrvatska, Srbija, Hrvatska, navijači, Vatreni, ulaznice, Hrvatska, Hrvatska zemlja, italija, Vatreni, navijači, Hrvatska zemlja, BIH, vatrenii, Hrvatska zemlja, UEFA, Hrvatska zemlja, navijači, Hrvatska, navijači, zabrana, zabrana navijača, Hrvatska, grčka, navijači, hrvatski navijači, Hrvatska, grčka
...vjedočilo jednom od pet najvećih trijumfa reprezentacije na kvalifikacijskim gostovanjima u povijesti. U drugom poluvremenu pogledali smo na golemi semafor; ljepše nije izgledao godinama: Turkey - Croatia 0:3. Travnjakom su šarali plavi dresovi garnirani kockicama, goleme tribine nemilice su se praznile, a iz kuta, negdje gore u visini, pratio ih je mini-zbor:

"Bježite ljudi, bježite iz grada..., jer ovdje igra Hrvatska".

Petra, voditeljica jedne turstičke agencije koja je ostala izvan stadiona, na kraju nas je pitala:

- Koliko je bilo naših navijača? Vani je odjekivala samo njihova pjesma.

U Turskoj, u Istanbulu, kako nam je sjajno dozvala u sjećanje Ivana Mažuranića i Smrt Smail-age Čengića:

'Ni tko šapće, ni tko zbori,

Ni tko pjeva, nit se smije,

Od sto glasa glasa čuti nije.'

Nogometna reprezentacija ponovo nas je učinila ponosnim, osjećali smo se gordo, važni i veliki, 50.000 glasova, od kojih je jedan dobar dio zviždao na Lijepu našu, rsplinulo se u noći koju će hrvatski navijači pamititi. Ali ne zbog turske tuge, nego radi vlastite radosti. Pomalo i neočekivane, ali time još slađe.

Nakon Pireja mnogi više nisu vjerovali niti u Bilića niti u igrače, takav kafkanski preobražaj da od pijuna postanu "sultan i veziri" u samo mjesec dana činio im se teško mogućim. Ali ova ekipa davno nije dala najbolje od sebe i jednom je morala. Svaka čast na izboru trenutka.

- Uh, kad bi bilo 1:1, pili bismo cijelu noć! - razglabalo se među fanovima Vatrenih u dolasku na stadion.

Kako li je tek bilo...

Mnogo toga u utakmici, trijumfu i slavlju asociralo je na Wembley 21. studenoga 2007., jedino što brojnost potpore Hrvatskoj nije tome sličila. Zato su Turci daleko bolje podnijeli poraz od Engleza, s mnogo više respekta prema našoj zemlji i reprezentaciji.

- Briljantna utakmica - kazao nam je djelatnik na stadionu pospremajući TV ekrane s novinarskih mjesta.

Na kraju, malo je tko potencirao da smo se osvetili Turcima, niti je za to postojao razlog, no Hrvatska se riješila razočaranja i nedaća koje su proistekle iz te bečke utakmice. Sad sve skupa treba potvrditi u Zagrebu, da se ne ponovi Dinamov Malmö... Jer posljednje što smo čuli u Istanbulu bilo je "U Zagreb ipak dolazimo po pobjedu, makar i 1:0, za čast, za ponos".

Türk Telekom Arena je daleko, Maksimir je mnogo bliže. Vrijeme je da bude pun, uzvrat se doista ne bi smjelo propustiti.

izvor: sportske novosti