FOTO/VIDEO  Tko za koga i protiv koga navija u BiH?

zastave

Vole li Bošnjaci Hrvatsku? Mrze li Hrvati reprezentaciju BiH? To su samo neka od pitanja koja se provlače u medijima, a rasprava o tome je došla i do saborskih klupa u Hrvatskoj.

1. Košarka utakmica BiH -Hrvatska koja je igrana u prepunoj Skenderiji 1997 godine pokazala je koliko se u Sarajevu i Bosni voli Hrvatska. Reprezentacija Hrvatske dočekana je sa urlanjem cijele dvorane povicima Ubi ubi ustaše, a posebno neprijateljski navijači BiH bili su raspoloženi prema Rađi i Mulaomeroviću koji je nakon te utakmice izjavio da mu je to bila jedna od najtežih utakmica u karijeri. O kakvoj se atmosferi linča u Sarajevu radilo pogledajte u priloženom videu.


2. Prijateljska nogometna utakmica BiH-Hrvatska odigrana deset godina poslije ove košarkaše pokazala je da „ljubav" prema Hrvatskoj nije prošla građane glavnog grada BiH.
Bakljama, metalnim stolicama i čašama zasulo je oko 14 sati stotinjak navijača BiH 30-oricu Riječana koji su mirno ispijali piće na terasi sarajevskoga kafića Bodyguard u središtu grada. - Ubi ustaše - vikali su bosanski navijači, maskirani uglavnom maramama preko usta i kapuljačama. Atmosfera linča prema Hrvatskoj prenijela se i na stadion Koševo gdje su nogometaši i navijači Hrvatske dočekavi sa ružnim povicima i pozivima na ubijanje. Same tribine Koševa bile su okićene turskim i zastavama još nekih islamskih država.

zastave

3. Turska-Hrvatska
Slike euforije u Sarajevu nakon utakmice ¼ finala Europskog prvenstva 2008. Hrvatska-Turska koju su Vatreni izgubili nakon izvođenja kaznenih udaraca obišle su svijet. Tisuće sarajlija izašle su na ulice svog grada proslavljajući pobjedu Turske nad omrženom Hrvatskom. O kakvoj se euforiji radi pogledajte u priloženom videu.


Da se ne radi o pojedinačnim slučajevima dokazi su video prilozi iz ostalih krajeva i gradova u BiH u kojima su Bošnjaci većina i dominantni:

Zenica

Visoko


Pobjeda Turske slavila se i u Mostaru, gdje su tisuće Bošnjaka izašle na ulice proslaviti pobjedu države udaljene tiućama kilometara od njih nad mrskim susjedima iz Hrvatske.

Slavilo se i mostarskom naselju Bijelo Polje

Euforično je bilo i u Jablanici


Ovome svako treba dodati da su Bošnjaci iz Istočnog dijela Mostara također vatreno i euforično navijali za Brazil kada je na otvaranju SP u Njemačkoj svladao Hrvatsku 1:0.

I na utakmicama domaće Premijer lige u Sarajevu pokazivala se ljubav prema Hrvatskoj kada su navijači Željezničara zapalili zastavu Republike Hrvatske uz odobravanje tribina.

zastave


I ovih dana su na otvaranju SP igrali Brazil i Hrvatska, a iz glavnog grada BiH dolazi još jedan video koji možete pogledati:

Nakon ovog navijačkog uvoda vratit ćemo se na početak nesretnog rata. Hrvatska država primila je na stotine tisuća izbjeglica iz BiH. Na teritoriju Hrvatske organizirani su kampovi u kojima su se obučavali borci Armije BiH, a sva pomoć koja je došla u BiH tijekom agresije došlu su upravo kroz Hrvatsku.

Da uoči rata Hrvati iz BiH nisu na referendumu glasovali za neovisnu BiH vjerojatno ona nikada ne bi bila neovisna i samostalna. Zatim su uzeli oružje u ruke i stali u obranu BiH od agresije. Za to vrijeme muslimanske političke elite su lutaale kao guske u magli. Jedni su bili za neovisnu BiH (SDA), kasniji ideolog i začetnik bošnjaštva Filipović skupa sa Zulfikarpašićem je zagovarao sporazum sa Srbima, dok su projugoslovenski muslimani bili za opstanak u Jugoslaviji. To su povijesne činjenice i niko ih ne može osporiti.

Kada su se Muslimani naoružali i ojačali krenuli su u rat za teritoriju i to protiv Hrvata. Tog Muslimansko-Hrvatskog rata ne bi ni moglo biti da Hrvatska nije uskočila u pomoć BiH na početku agresije. Sada samo zamislite gdje bi se zbrinule onolike izbjglice iz BiH da ih nije velikodušno primila Hrvatska u svoja jadranska ljetovališta. Turska ih sigurno ne bi primila pod svoje okrilje.

I nakon tog nesretnog i nametnutog rata Hrvatska je priskočila u deblokadu Bihaća i Bihaćke krajine. Da nije Bihać bi zadesila sudbina Srebrenice i Žepe. I to je također povijesna činjenica koju nitko ne može osporiti.

Sada ćemo se vratiti u malo novija vremena: Kada su harali požari Jablanicom kanaderi iz Hrvatske su došli iako je u to vrijeme i u Hrvatskoj gorilo. Kada su počele poplave u Bosni Hrvatski helikopteri su priskočili u pomoć, iako je i Hrvatska plivala. Onaj jedan bosanski ispravni helikopter vozikao je Bakira Izetbegovića. Turski su ostali prizemljeni.

Sve ovo je napisano da se vidi pozadina priča kojima se danas naša javnost bavi. Bošnjački mediji pod patonatom vladajuće oligarhije nastoje svom narodu pokazati da je BiH ekskluzivno njihova, te da je sve drugi mrze. Iz istih izvora šire se navijačke priče o ljubavi i mržnju koje idu tako daleko da se Hrvati opet žele prikazati kao neprijatelji svoje države.

Ovo svoje moramo posebno podebljati, jer je BiH Hrvatska zemlja isto onoliko koliko je i Bošnjačka i Srpska. Hrvati su ovdje stoljećima i niko ih nikada neće odavde otjerati ma koliko se to trudio.

Gospodo draga vrijeme je da pustite sport sportašima i navijačima. Hrvati oduvijek vole svoju reprezentaciju, ali istovremeno ne mrze izabranu vrstu BiH jer je nemaju razloga mrziti, kao što nemaju nikavih razloga voljeti prije neku noć Argentinu ili sutra Nigeriju.

Za kraj još jedna istina koju niko i nikada ne može pobiti. Da nije Hrvata u dresu rukometne reprezentacije BiH nikada se ona ne bi plasirala na Svjetsko prvenstvo. Ponosni smo na Karačića, Prcu, Delića...Oni su naši, kao što je i BiH i naša domovina, premda to oni koji nam biraju predstavnike i ukidaju prava žele prikazati drugačije.

Za kraj još nam samo ostaje poželjeti sreću Hrvatskoj i BiH u narednim utakmicama, kao i mir i dobro svim građanima ove zemlje.

HERCEGOVINA.info