Kenan Pirić: Volio bih da branim u Španjolskoj

Kenan Pirić

Nedavno je zaustavivši udarac sa 11 metara u derbiju sa Sarajevom dodatno popravio svoju statistiku na 50 posto obranjenih penala ove sezone, odnosno šest od ukupno 12.

Vjeruje da će mu upravo dobre partije u Zrinjskom i ranije u tuzlanskoj Slobodi, kao i poziv u reprezentaciju BiH biti odskočna daska za buduću inozemnu karijeru. Ipak, prije toga barem u aktualnoj sezoni želi podići šampionski pehar s Mostarcima.

"Trenutno je moj prioritet da sa Zrinjskim ostvarim zacrtani cilj, odnosno osvojimo titulu šampiona BiH. Iskren da budem, i mene je iznenadio podatak da imam 50 posto obranjenih penala. To sam doznao iz medija, jer ja takvu vrstu evidencije nisam vodio. Fokusiran sam isključivo na osvajanje titule s klubom", rekao je Pirić za Nezavisne novine.

Koje utakmice mogu biti ključne?

PIRIĆ: Bitne su sve do kraja sezone, iako nekako mislim da jedan od derbija s glavnim konkurentima može donijeti prekretnicu. Ne znam, možda naše gostovanje na "Grbavici" u sedmom kolu Lige za prvaka. Kažem možda, iako će jednako zahtjevna biti i, recimo, utakmica poslije toga kući sa Sarajevom.

Tko Vam je veća prijetnja, "Željo" ili Sarajevo?

PIRIĆ: Nema tu neke velike razlike, ali kada bih gledao nijanse, mislim da nam je Željezničar veći konkurent. Ne govorim to jer su sada tik iza nas, već mi se čini da imaju nešto bolje individualce i kada im fali neko, imaju adekvatnije zamjene. Međutim, nama je najbitnije da nastavimo sa dobrim partijama i onda ostanak na vrhu do kraja sezone neće doći u pitanje.

Zašto ste zimus odbili neke inozemne ponude?

PIRIĆ: Inters su pokazivali klubovi iz Belgije, Turske i Norveške. Zrinjski je bio najkonkretniji i siguran sam da nisam pogriješio. Smatram da sam dolaskom u Mostar dobio priliku da dodatno napredujem, trenutno veoma dobro branim, a za inozemni angažman biće prilike u budućnosti. Zrinjski je definitivno stepenica više u mojoj karijeri.

Koju narednu stepenicu biste voljeli da bude?

PIRIĆ: Kada bih mogao birati, volio bih da to bude Španjolska. Sviđa mi se njihov nogomet, volim tu ligu. Čak navijam za Barcelonu u tim europskim okvirima, pa se nadam da ću jednoga dana imati priliku da barem igram protiv Barcelone, ako ništa drugo. Nadam se da će mi Zrinjski biti određena odskočna daska na putu ostvarenja tog cilja.

Kako je raditi s trenerom Blažom Sliškovićem?

PIRIĆ: Kvalitetno, može se dosta toga naučiti, ali i veoma zanimljivo. On, na primjer, od nas vratara traži da na treninzima igramo više s obrambenim igračima. Promijenio je značajno stil igre Zrinjskog svojim dolaskom i zaista moji utisci su i te kako pozitivni, a tu je i rezultat.