Kenan Kodro: Moj Mostar pogodila je velika tragedija

Kenan Kodro
... kojeg je teško pogodila nedavna zrakoplovna nesreća u Mostaru u kojoj je život izgubilo petero ljudi, od čega troje djece.

- Ne daj Bože nikome. Tragedija. Žao mi je svih stradalih, a njihovim obiteljima želim da izdrže u ovim preteškim trenucima - počeo je razgovor za Dnevni avaz Kodro.

On je proteklog vikenda postigao novi pogodak za Osasunu u pobjedi protiv Granade. Bio je to sedmi ovosezonski pogodak bh. napadača u jednoj od najjačih svjetskih liga - Primeri.

- Zadovoljan sam svojom formom. Hvala Bogu, sve se poklopilo, bar mislim na individualne stvari. Fino se osjećam na terenu, trener Petar Vasiljević mi je pružio šansu i dao minutažu koju zaslužujem, a ja mu za to vraćam golovima i dobrim igrama. Prezadovoljan sam zaista - kazao je Kodro.

Usprkos sjajnim Keninim igrama, Osasuna će naredne sezone igrati u nižem rangu.

- Što da se radi. To je život. To je nogomet. Bože moj, nastavljamo dalje, nema mjesta kukanju. Bila je ovo teška godina za sve nas. Hvala našim navijačima koji su uvijek bili uz nas - kazao je Kodro.

Po okončanju sezone logično pitanje se nameće da li Kodro mijenja sredinu. Sin legendarnog Mostarca i bivšeg izbornika BiH Mehe bio je zagonetan.

- Imam ugovor s Osasunom još godinu i sretan sam u Pamploni. Grad mi prija, klub je sjajan. Dešava se svašta i ništa nije isključeno - kazao je zagonetno Kodro.

Na naše pitanje znači li to da će i naredne sezone igrati u Primeri, s obzirom na to da ga nekoliko španjolskih klubova želi vidjeti u svom timu, bh. napadač je kazao:

- Sve je otvoreno. Pustimo da se sezona završi. Želim da se dobro odmorim - rekao je Kodro.

A dobro se odmoriti, kako kaže Kenan, može samo u BiH. Po okončanju sezone želi posjetiti Blagaj, Mostar, Sarajevo...

- To je moj melem za dušu. U Blagaju se najbolje odmorim. Ostavim mobitel i odmaram dušu. Tu punim baterije za narednu sezonu. Svakako, uživam i u Mostaru i u šetnjama kraj Starog mosta. Jedva čekam da vidim obitelj, prijatelje...

U lipnju reprezentaciju BiH protiv Grčke očekuje ključni meč kvalifikacija za odlazak na Mundijal u Rusiju 2018. godine. Kodro očekuje težak meč, ali se nada pobjedi našeg državnog tim.

- Grčka je nezgodan protivnik. Igraju tvrdo i nema sumnje da nas očekuje izuzetno težak meč u Zenici. Ipak, svi smo svjesni činjenice šta tri boda iz tog meča znače i vjerujem u trijumf našeg tima. Mada, opet kažem , bit će teško jer Grci nisu nimalo bezazleni - kazao je Kodro.

Osim Kenanu, i ocu Mehi ove sezone blistaju ruže. Legendarni Mostarac bilježi sjajne rezultate na klupi švicarskog drugoligaša Serveta.

- Dobro mu ide. Pratim zbog njega švicarsku ligu. Nadam se da će nastaviti ovako. Ako Bog da, planiram ga posjetiti u Ženevi kad završi sezona i dobro se ispričati. On je moj najveći, ali i najpravedniji kritičar. Pažljivo upijam svaki njegov savjet. Bilo mu je puno srce kada sam debitirao za reprezentaciju BiH - kazao je Kenan, koji je dodao da ne bi prešao u Servet kada bi ga otac Meho pozvao.

Ramos najbolji

Svakog vikenda širom Španjolske Kenan vodi rovovsku borbu s protivničkim defanzivcima. Ipak, jedan je ostavio na njega poseban utisak. Riječ je o jednom od najboljih defanzivaca svijeta igraču Real Madrida Serhiu Ramosu (Sergio).

- Ramos je sjajan defanzivac, pametan, iskusan, osvojio je sve trofeje u impresivnoj karijeri. Izuzetno je skroman momak izvan terena i veoma ljubazan. Uostalom, takvi su i Lionel Messi i Cristiano Ronaldo - kazao je Kodro.

Dnevni avaz