Kataru i Rusiji možda će se oduzeti Svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine?!

blatter fifa
"Ako se pojave dokazi da su Katar i Rusija dobile domaćinstvo samo zahvaljujući kupljenim glasovima, odluka o domaćinstvu može biti poništena", rekao je Scala.

Međutim, istaknuo je da se "još nije došlo do takvih dokaza", a Katar je ranije negirao bilo kakvu zloporabu tijekom natjecanja. Također, ove dvije zemlje nisu bile uključene u optužnice koje je prošli tjedan FBI podigao protiv Fifinih službenika. Podsjetimo, Fifa trenutno prolazi kroz najveći skandal u povijesti.

U srijedu su objavljeni transkripti svjedočenja Chucka Blazera, bivšeg člana Fifinog Izvršnog odbora i glavni tajnik CONCACAF-a, u kojemu priznaje da su on i ostali članovi Fifinog Izvršnog odbora primili mito tijekom procesa kojim je na koncu Svjetsko prvenstvo dodijeljeno Južnoj Africi, 2010. godine.

Također, priznao je i da je posredovao u primanju mita za dodjelu Svjetskog prvenstva 1998. godine. Nakon njega, Jack Warner, bivši dopredsjednik Fife platio je emitiranje političkog oglasa na nekim kanalima u Trinidad i Tobagu kako bi progovorio u korupciji. Ističu se dvije poruke. Prva je da distribuira dokumente koji će dokazati vezu između Fife i nacionalnih izbora 2010. u Trinidadu i Tobagu, a druga da se boji za svoj život. Objavljeno kako se Svjetsko prvenstvo 2010. godine trebalo održati u Maroku, a ne JAR-u. Naime, član Fifinog izvršnog odbora Ismail Bhamjee je nakon razgovora s kolegama uoči same objave rezultata shvatio da je Maroko pobjednik tajnog glasovanja.

Klupko oko FIFA-e se tek počelo razmotavati i možemo iz dana u dan očekivati nove optužbe i razna nagađanja o kriminalu u krovnoj nogometnoj ustanovi. FIFA je platila Nogometnom savezu Irske (FAI) pet milijuna eura kako bi šutjeli?! Sjećate se Thierryja Henryja i njegovog igranja rukom u kvalifikacijama za SP?

Legendarni Francuz je u produžetku dodatnih kvalifikacija za SP 2010. godine namjerno igrao rukom i dodao loptu Gallasuza izjednačujući gol koji je "tricolore" odveo na SP, a Irsku bacio u očaj. Cijeli svijet je bio razočaran zbog nepravde, pisale su se peticije da se odigra nova utakmica, čak i Irska uključi na Svjetsko prvenstvo kao 33. reprezentacija. FIFA nije poduzela ništa.

- Smatrali smo da imamo pravne osnove za spor protiv FIFA-e. Blatter nam se samo nasmijao i tada sam mu u lice rekao sve što mislim.

Neke riječi nisu bile pristojne, ali došli smo do dogovora, rekao je šef FAI-ja John Delaney. FIFA je Irskoj dala pet milijuna eura da bude tiho.

"Dobili smo novac da ne nastavimo s pravnom borbom. Jedna od stavki ugovora je bila da ne smijem iznositi svotu. Bio je to vrlo dobar ugovor za naš savez", zaključio je Delaney.