Kakvo srce, kakav povratak! Hrvati će igrati u finalu EP-a

sport, Futsal, Hrvatska, finale, Josip Jurlina, Hrvatska reprezentacija, Futsal

Nevjerojatan podvig napravili su mladi Hrvati. Ova je portugalska generacija pobjeđivala i Španjolce, koji su svijet za sebe, neokrznuta je prošla kroz skupinu, ali onda joj se ispriječila Hrvatska, prenosi portal 24sata.

Hrvatska je u finalu Europskog prvenstva u futsalu do 19 godina! U pravoj polufinalnoj drami u Rigi nakon penala (5-4) izbacila je moćni Portugal i subotu u 19 sati igrat će za naslov prvaka protiv Španjolske ili Poljske.

Nevjerojatan podvig napravili su mladi Hrvati. Ova je portugalska generacija pobjeđivala i Španjolce, koji su svijet za sebe, neokrznuta je prošla kroz skupinu, ali onda joj se ispriječila Hrvatska. I hrvatsko srce koje se dvaput vratilo iz bezizlazne situacije. Prvi put dvije sekunde prije kraja utakmice, a onda i pretposljednjoj minuti drugog produžetka. Pa sve naplatila projektilima sa šest metara.

Zašto je Portugal bio veliki favorit za finale, vidjeli smo u većem dijelu utakmice kojom je dominirao, stvarao brojne prilike pred našim golom koji je spašavao Čizmić ili, pak, loše reakcije portugalskih igrača.

Jurlina za produžetak

Nije da ni Hrvatska nije stvarala opasnosti, samo ne u tolikoj mjeri iako je za golmana Paca moglo biti još opasnije da su reakcije  Jurline, Mužara i ostalih bili malo brže i točnije.

Onda se dogodila 31. minuta. Jurlina je previše čekao u dobroj poziciji za udarac, Paco je uzeo loptu, povukao preko cijelog terena i na desnoj strani uposlio Celija koji je prizemnim udarcem našao prostor kroz Čizmićeve noge. Nažalost, gol ide na dušu našeg golmana.

U završne tri minute izbornik je naredio maksimalan rizik. Čizmić je izašao s gola, igrali smo bez golmana i potrošili pola vremena samo se dodavajući na deset metara od protivničkog gola. Vrijeme je curilo i onda dvije sekunde prije kraja naš najbolji igrač Jurlina opalio je ljevicom s osam-devet metara. Takav se "špic" ne brani. 

Na našoj klupi nastao je delirij i na tim krilima u prvim sekundama produžetka skoro smo i poveli, ali Jurlinin udarac prošao je nekoliko decimetara kraj gola. 

Dok je istjecala posljednja minuta prvog produžetka Portugalci su iskoristili trenutak naše nepažnje i opet poveli. Imali su udarac sa strane, Mužar nije gledao svog igrača koji mu se prikrao i matirao Čizmića.

Dajte sve što imate

Istim receptom kao u regularnom dijelu napali smo Portugalce kada se opet nije vidio izlaz. Tri minute prije kraja opet smo zaigrali golmana. Vukelić je u jednom napadu, koji nije previše obećavao, u pretposljednjoj minuti htio ubaciti s boka, ali uz puno sreće lopta je završila u golu za novo izjednačenje.

Preživjeli smo novi portugalski udar i odveli utakmicu do izvođenja šesteraca. Prostora za greške nije bilo jer izvode se samo tri serije.

"Sve što imate, dajte u taj udarac" - govorio je prije trenutaka odluke svojim igračima izbornik Mavrović.

Upalilo je. U prve dvije (Mudronja, Cvišić) nitko golmanima, kojima svaka čast na hrabrosti, dao šanse, a onda je u trećoj Neves opucao kao po kazni i Čizmić mu je to lagano skinuo. Loptu odluke uzeo je, a tko će drugi, Jurlina i pogodio za pobjedu. Za finale!

Tako se to radi!

Europsko prvenstvo, polufinale:

Hrvatska - Portugal 5-4 (1-1; 2-2)