Kako je Luka Modrić stigao u Zrinjski: Što će vam taj mali žgoljavi, preslab je za vašu ligu?'

Luka Modrić

... seli na posudbu u Zrinjski, piše Sportske.jutarnji.hr.

Kako je i zašto Luka uopće završio u svlačionici Plemića?

Priču priča Stjepan Deverić, legendarni Dinamov nogometaš iz one poznate generacije ‘82.

- Trenirao sam Luku u kadetima i juniorima Dinama. Tada je Dinamo usko surađivao sa Zrinjskim, pa se dogovorilo da tri mlada igrača Dinama, Ivica Džidić, Davor Landeka i Luka Modrić odu na posudbu u Zrinjski - prisjeća se popularni Štef koji je danas pomoćnik Igoru Pamiću u OFK Titogradu.

Uvijek maksimalno

Nama se čini da se tada osim ove trojice razgovaralo još o Barnjaku i Janjetoviću, ali to za ovu priču i nije presudno. Ima jedna priča koja se tada provlačila Maksimirom, nismo je izravno čuli, možda je i krivo interpretirana ili čak izmišljena, no izgleda da je ipak bilo onih koji su u Mostar slali poruku: "Što će vam taj mali žgoljavi, preslab je za vašu ligu."

Konačno, tu rečenicu koja je navodno stigla iz Maksimira mnogo godina kasnije potvrdio je i tadašnji dopredsjednik Zrinjskog Zdenko Džidić, čiji je sin Ivica tada s Lukom stigao u klub. Ipak, stariji Džidić nikad nije kazao od koga je ona potekla...

Ali, svi znamo kako je Luka imao težak put, to je samo jedna od postaja na tom putu. Bilo je i novinara koji se danas kunu u Modrića i godinama ga zalijevaju slapovima hvalospjeva, a svojevremeno su ismijavali druge kolege jer su pisali da će Modrić biti svjetski igrač. ‘Pametnjakovići' su uhvatili naknadnu pamet... Dobro, ni to nije tema, ali čisto da se zna kako se Luka teško probijao na svim razinama. Kad je došao u Zrinjski, Modrić je došao u ruke trenera Franje Džidića, ali uskoro kao dio "Dinamova paketa" stiže i Lukin trener iz kadeta i juniora Stjepan Deverić koji preuzima Zrinjski.

- S obzirom na to da sam Luku trenirao u kadetima i juniorima, znao sam sve o njemu, sve napamet. Već u mlađim kategorijama pokazivao je sve znakove velike kvalitete. Kad sam došao kao trener u Zrnjski, samo sam nastavio priču s Lukom. Od samog starta naše suradnje u Mostaru Luka se ponašao kao i uvijek, maksimalno profesionalno. Na svakom treningu i utakmici težio je napretku. Radio je jako, predano, iz dana je u dan je napredovao, bilo je to oku vidljivo kao kad raste neka zgrada.

Posudba dobro došla

Modrić je tu sezonu u Zrinjskom odigrao izvanredno i bio je proglašen najboljim igračem u BiH. Pitali smo Deverića koji je brzo nakon njega stigao u Zrinjski, je li bilo rizično tako mladog igrača poslati u takvu žestoku ligu, na ne baš idealna igrališta na kojima ‘pucaju noge'?

- Pa, bilo je rizično, a isto tako Zrinjski je tada bio u nekakvom preslagivanju. No mišljenja sam da je Luki itekako dobro došlo igranje u takvoj ligi, stasao je, mogao je naučiti dosta toga, priviknuti se na žestoke startove, očvrsnuo je, ulazio je u takve duele, nikada ih se nije bojao, iako je bio jako mlad i naizgled krhkije građe. Naravno, sad kad me pitate jesam li mogao pretpostaviti da će danas Luka biti u izboru za najboljeg nogometaša svijeta u Londonu, mogu kazati da nisam. Tko bi mogao? Ali tada se već vidjelo da će biti odličan igrač, jer se razvijao koracima o sedam milja.

Nešto je posebno želio istaknuti...

- Luka je uvijek slušao savjete trenera. Nije da sad sam sebi umišljam, savjeti mogu biti ovakvi ili onakvi, ali imao je respekt prema tim savjetima. Ako od svakog trenera nešto uzmeš, skupi se dosta toga što pomaže u karijeri, kompletiraš se kao igrač.

Ono što bih zaista posebno želio kazati kad je on u pitanju jest činjenica da je uvijek bio nevjerojatno motiviran. Vidjelo se da ima svoj cilj koji želi dosegnuti i od kojeg nikada neće odustati. S obzirom na njegov talent, uz takav stav bilo je jasno da će uspjeti - zaključio je Deverić.