Kako je kladioničar Šapina zarađivao (i gubio) novac?

Ante Šapina je priznao da je "kupovao" nogometne suce, koji su zauzvrat namještali ishode utakmica tako da ovaj Hrvat iz Berlina preko kladionica zaradio pravo bogatstvo. Šapina je, po vlastitom priznanju, podmićivao i suce s FIFA-inom licencom. 34-godišnjak je, kako je izjavio tijekom svjedočenja u Bochumu, da je bosansko-hercegovačkom sucu Novi Paniću dao 40.000 eura.

Panić je dobio "zadatak" da u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. između Lihtenštajna i Finske (odigrana 9.9.2009.) u drugom poluvremenu padnu dva gola. "Taj je dogovor bio ispoštivan. On (Panić, op.a.) je dosudio penal, koji nije ni postojao", izjavio je Šapina u statusu svjedoka u najvećem kladioničarskom skandalu u povijesti europskog nogometa. "Moglo se vidjeti da je on (Panić) dao doprinos da ulog na kladionici bude uspješan", dodao je Šapina. Spomenuta utakmica okončana je rezultatom 1:1. Oba gola su pala u drugom dijelu susreta.

Osim novca, Panić je od strane kladioničarske mafije dobio još jednu nagradu. Naime, Šapina i njegovi "poslovni partneri" podmitili su i slovačkog dužnosnika UEFA-e Jozefa Marka s 50.000 eura. Marko je, po nalogu mafijaša, Panića prebacio u viši rang sudačke branše, tako da on može suditi i važnije utakmice.

"Izgubio sam 300.000 eura"

Šapina je u pokušaju zarade na manipuliranim susretima doživio i velike financijske gubitke. Kvalifikacijski susret za Europsko prvenstvo u kategoriji U21-reprezentacija između Švicarske i Gruzije (18.11.2009., rezultat 1:0) nije okončan priželjkivanim ishodom. "Tu sam izgubio 300.000 eura", tvrdi Šapina. On je, kako tvrdi, podmitio i ukrajinskog suca Olega Orijehova.

"Platio sam mu između 30 i 50 hiljada eura, kako bi u drugom poluvremenu utakmice u Europskoj ligi između Basela i CSKA Sofije pala dva gola", izjavio je pred bohumskim sudom ovaj Hrvat iz Berlina. Utakmica odigrana 5.11.2009. okončana je rezultatom 3:1, dva gola su pala - nakon pauze.

No, Šapina, kako kaže, nije baš siguran da je Orijehov manipulirao. Ukrajinac je bio "zamoljen" da u drugom poluvremenu dosudi jedan ili dva penala, što se nije dogodilo. "Ali je zato on dosudio penal u prvom poluvremenu, to se nismo bili dogovorili", kazao je Šapina. Svejedno je na toj utakmici zaradio 150.000 eura.

Panića i Orijehova UEFA je u međuvremenu kaznila. Njima je doživotno zabranjeno bavljenje nogometom. Jozef Marko je još uvijek član Sudačke komisije UEFA-e. Ante Šapina je najzvučnije ime kriminalne skupine, koju njemačko pravosuđe sumnjiči za namještanje preko 300 utakmica u cijeloj Europi. Šapina je danas (5.1.) svjedočio na bohumskom sudu u procesu protiv četvorice muškaraca, prvih optuženih članova "kladioničarske mafije".

Kako prenose njemačke agencije, Šapina je već na samom početku svjedočenja priznao da je bio aktivni član te skupine i da je odigrao važnu ulogu u najvećem nogometnom skandalu u povijesti u Europi. Šapina je ispričao da je već nakon Svjetskog prvenstva 2006. ulagao veće novčane svote na navodno namještene nogometne susrete. Kasnije je, kako je potvrdio tijekom svjedočenja, i osobno podmićivao nogometaše.

Novi proces protiv Šapine

34-godišnji njemački Hrvat već je 2005. bio prvooptuženik na suđenju u prvom velikom slučaju namještanja nogometnih utakmica u Njemačkoj. Šapina je tada, uz pomoć bundesligaškog suca Roberta Hoyzera manipulirao rezultate nekoliko utakmica. Zbog toga je bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci. No, iza rešetaka je Šapina tada proveo samo nekoliko mjeseci. A vrlo brzo nakon izlaska iz zatvora, on se, kako je i sam potvrdio, nastavio baviti nogometnim manipulacijama.

Šapina je danas izjavio da je jedan od igrača koji su aktivno sudjelovali u namještaljkama bio Thomas Cichon, bivši igrač prvoligaša 1. FC Kölna i drugoligaša VfL Osnabrücka. Cichon je već ranije demantirao izjave nekih drugih članova "kladioničarske mafije" koji su tvrdili isto što i Šapina, te je odlučno negirao da je bio u bilo kakvoj vezi s njima.

Državni odvjetnik iz Bochuma Andreas Bachmann već je najavio da će protiv Šapine u idućim danima biti podignuta optužnica, a uskoro se može očekivati i početak (novog) suđenja protiv ovog Berlinčanina.

Autor: Srećko Matić (dpa/ap/sid)

www.dw-world.de