Jure Ivanković: Nije bilo dobro, ali na Grbavici će biti drukčije

Karačić je nakon utakmice izjavio da ima razloga za brigu, ali dodao je i to da su prijateljske utakmice jedno, a one za bodove nešto sasvim drugo. Zato je možda odigrao utakmicu bez klasičnog napadača, zbog čega Široki po prvi puta u ovim pripremama nije zabio gol. U igru nisu ulazili ni Hrvoje Mišić, ni Juan Manuel Varea, niti Mateo Roskam. Umjesto njih naprijed je ordinirao povratnik na teren nakon četiri uzastopno propuštene utakmice – Brazilac Wagner. Standardni veznjak Jure Ivanković vidio je dvije strane poraza u Mostaru. - Kad se prvenstvo odgodilo za tjedan dana, ciljano smo pojačali rad da ostanemo u formi. Jasno nam je da će biti dosta utakmica koje će se odigravati u ritmu srijeda - subota. Baš smo pričali i između sebe, bilo je evidentno da smo dosta umorniji od Zrinjskog. Do Željezničara se možemo podići, ali to nije bio alibi da u 90 minuta igre ne stvorimo niti jednu izglednu priliku.

To je onaj negativni dio. Pozitivni se prema Ivankoviću ogleda u činjenici da Široki ima prostora za izmjene u momčadi za Grbavicu...
- Da, nismo uvodili niti jednog klasičnog napadača, bilo je to neko uvježbavanje varijante igre za Željezničar. Jasno, ne znači da će to biti sastav s kojim ćemo igrati u derbiju, ipak smo mi navikli na Wagnera kao razigravača iza Roskama ili Vareje koji su nam određena referenca u vršku napada. Ali još ćemo vidjeti.
A što točno na Pecari očekuju od derbija s Plavima koji su nakon prvih petnaest kola sezone skupili bod više? Po našem skromnom mišljenju, bit će to vjerojatno utakmica koja će odlučiti, no u Širokom ne misle tako.
- Kad u derbiju pobijedite, od bodova je čak važniji taj psihološki efekt spoznaje da ste dobili velikog rivala. To vam daje poticaj za dalje. Što se tiče utakmice koja nas u subotu čeka na Grbavici, za nas bi, prije svega, bilo dobro ne izgubiti. Bod bi bio dobar, posebno jer nas nakon toga čekaju gostovanje kod Borca, zatim i polufinale Kupa.

U 1. kolu Željezničar je na Pecari nadigran, a pobjedu je u sudačkoj nadoknadi donio Wagner. Ivanković može podvući paralele s tom utakmicom i očekivanjima za sljedeći duel s Plavima.
- Tada smo odigrali zaista dobro, jer smo u nju ušli nakon razočarenja u Europi, promjene trenera i taktike. Ona nam je možda i usmjerila polusezonu, a tako bi moglo biti i s ovom koja nas čeka. Njih sam preko novina pratio u ovim pripremama, odigrali su zaredom bez golova s Olimpicom, GOŠK-om i Slavijom, a s Leotarom 2:2. Većinom su to lošije momčadi od Zrinjskog...

Stigao certifikat za Bajana


Wagnerov brat Bajano potpisao je nedavno ugovor sa Širokom Brijegom s kojim se na Pecaru vratio nakon skoro osam godina odsustva. Vrlo brzo stigao je i certifikat iz Rusije kojim je dobio pravo nastupa već u 16. kolu. Hoće li zaigrati, pitanje je. Sa svojim je bivšim klubom, ruskim Khimkijem, počeo pripreme za start ruskog prvenstva, no pitanje je hoće li mu nepunih tjedan dana treninga sa Širokim biti dovoljno za nastup već na Grbavici. Jedno je sigurno, pokaže li se da je u formi, njegova će lijeva noga s distance biti opasna prijetnja vratarima.
S druge strane, Brazilac Alfeu Silva Cardoso neće ništa potpisati sa Širokim. Odigrao je samo utakmicu protiv Branitelja (2:2), nakon čega je obznanjeno da ga klub trenutačno nema namjeru registrirati.

Džidić, Marciano


Nema suspendiranih igrača za Željezničar, ali moglo bi biti ozlijeđenih. Protiv Zrinjskog zbog gripe nije igrao Marciano, vrlo važna karika u sredini terena, ali važnija vijest ta je da se ozlijedio stoper Ivica Džidić. Zbog zatezanja zadnje lože sam je tražio izmjenu, a još ćemo vidjeti hoće li biti spreman za subotu. Ne bude li, rješenja ima – prvo je ono u vidu Slavka Brekala.

Pet pobjeda, dva remija, dva poraza


Široki je u ovim pripremama ostvario pet pobjeda, dva remija i dva poraza i to ovim redom: Brotnjo (4:0), Osijek (1:0), Metalurg Donjeck (2:3), Atyrau (3:1), Rudeš (1:0), Olimpic (1:0), Kozara (1:1), Branitelj (2:2) i Zrinjski (0:1). Protiv Brotnja pogađao je dva puta Mario Ljubić, a zabili su i Mario Kvesić te Juan Manuel Varea. Protiv Osijeka (1:0) strijelac je bio Goran Zakarić, koji je zabio i u porazu od ukrajinskog Metalurga (2:3), baš kao i Ivica Džidić. U drugoj provjeri turskog dijela priprema protiv kazahstanskog Atyraua (pobjeda 3:2) u strijelce su se upisali nova tri igrača - Dino Ćorić, Vedran Ješe i Jure Ivanković, a protiv Rudeša (1:0) jedini strijelac bio je daroviti junior Zvonimir Kožulj. Mario Kvesić zabio je protiv Olimpica (1:0), a Slavko Brekalo protiv Kozare (1:1). U remiju s Braniteljem zabili su Varea i Ćorić, dok je Zrinjski bila prva utakmica u kojoj Široki nije pogodio ove zime.


Piše: Slaven Nikšić/dnevni list