FOTO/VIDEO  Je li ovaj video dokaz da je ždrijeb grupa za SP namješten?

Svjetsko prvenstvo u Brazilu, FIFA, namještaljka
Osvanuo je i video na Youtubeu za koji oni koji su ga postavili tvrde da je dokaz klasične namještaljke.

Video, koji je titlovan na španjolskom, objašnjava kako je tajnik FIFA Jerome Valcke, koji je otvarao kuglice tokom žrijeba, ključni čovjek zavjere.

Na klipu se vidi da Valcke svaku kuglicu koju je dobio od onih koji su ih prethodno izvukli iz bubnja, prvo spušta van vidokruga kamera na nekoliko sekundi, prije nego što pokaže papirić s imenom zemlje.

Autori videa tvrde da je Valcke zapravo ispred sebe imao unaprijed određen raspored grupa, sa papirićima za svaku zemlju koja je žrijebana, po želji FIFA naravno.

U istom video klipu se vidi kako brazilski model Fernanda Lima, koja je također vodila izvlačenje, a koja je otvarala kuglice koje su označavale redoslijed reprezentacija u svakoj grupi, prilikom otvaranja kuglica bila mnogo transparentnija u svom poslu od Valckea.

Dok se razmotavanje paprića koje nam je pokazivala Lima praktično vidi u cijelosti, niti jednom nismo vidjeli u cijelosti Valckeovo razmotavanje papirića iz kuglica. Autori videa tvrde da je Valcke pokazivao već razvijene papiriće.

Naravno, i ovaj video se mora uzeti kao samo jedna u nizu teorija zavjera. No, činjenica je da na njemu ima materijala za takvo razmišljanje. Šta mislite?