Ivica Križanac oprostio se od reprezentacije

Hrvatska vatreni
S obzirom na ozljede Kranjčara, Klasnića i Ćorluke te igranja Ivice Olića i Danijela Pranjića u finalu Lige prvaka, jasno je da je izbornik Bilić za ove oglede morao napraviti nešto drugačiji popis nego što bi ga imao u 'normalnim okolnostima'. Naravno, Kranjčara i Ćorluku zaustavile su ozljede, Klasnić pak obavlja redovite kontorle, dok Olić i Pranjić igraju utakmicu finala Lige prvaka. Pri tom je Bilić U-21 selekciji ustupio Lovrena, Rakitića i Kalinića, pa su se tako na njegovom popisu našli Jurica Buljat i (opet) Ivan Strinić.

'Pozvali smo i Mandžukića, iako i on ima ozljedu kolateralnih ligamenata. Za takvu ozljedu oporavak je potpuno individualan pa se nadamo da će i on moći biti s nama. Također, Runje se oporavlja od loma rebra i od sutra bi trebao trenirati', u uvodu je objasnio izbornik Bilić, a potom i pojasnio zašto se, nakon mjesec dana razmišljanja i 'vaganja' o prekidu karijere izjasnio Ivica Križanac.

'Lomio se još od utakmice s Belgijom. Čuli smo se puno puta, ali to jednostavno nije bila tema za rješavati je preko telefona pa sam ga posjetio u Moskvi i usput gledao njegov Zenit. Ivica je opet bio odličan, ali već duže ima velikih problema s leđima zbog čega može igrati manji broj utakmica. Također, kako se s posljednjih utakmica reprezentaciej vraćao ozlijeđen, i klub je vršio pritisak. Ivica će nam jako nedostajati i kao igrač ali i kao naš član jer i privatno je bio ljudina. Bila je to isključivo njegova odluka'.

Bilić će ovaj popis igrača možda korigirati, jer ovog vikenda u ukrajinskom prvenstvu igraju kijevski Dinamo i Šahtar, te ukoliko pobijedi momčad Ognjena Vukojevića, igrat će se 'majstorica'. Naravno, u terminu prve prijateljske utakmice, što znaći da će Bilić priključiti još nekog igrača iz Prve HNL.

'iako se mnogima kvalifikacije ćine daleko, mi imamo samo ove tri utakmice i jedan mini-ciklus u kolovozu. Zato moramo iskoristiti ove utakmice, kako bi spremni dočekali početak kvalifikacija u rujnu. Ove smo suparnike snimili i proučili. Nisu u vrhu europskog nogometa, ali su bez obzira, ekipe po mjeri. Austrija nas je namučila već na EP-u, mlada su i potenetna ekipa. Wales pak ima odličnih igrača u engleskoj ligi i bit će protivnik na razini Grčke, Baš kao što će i gostovanje u Estoniji biti slično našem gostovanju u Latviji.'

Popis igrača za prijateljske utakmice u svibnju.

VRATARI: Vedran Runje (Lens), Danijel Subašić (Hajduk), Stipe Pletikosa (Spartak)

BRANIČI: Darijo Srna (Šahtar), Dario Knežević (Livorno), Josip Šimunić (Hoffenheim), Hrvoje Čale (Trabzonspor), Jurica Buljat (Hajduk), Ivan Strinić (Hajduk)

VEZNJACI: Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev), Tomislav Dujmović (Lokomotiv Moskva), Luka Modrić (Tottenham), Nikola Pokrivač (Red Bull), Drago Gabrić (Trabzonspor), Danijel Pranjić (Bayern),

NAPADAČI: Eduardo da Silva (Arsenal), Mladen Petrić (HSV), Nikica Jelavić (Rapid Beč), Mate Bilić (Sporting Gijon), Mario Mandžukić (Dinamo), Ivica Olić (Bayern).

tportal.hr