Ivan Lendrić: Posudba u Zrinjskom mi je puno, puno pomogla

Istina, vratio se na Poljud s "diplomom" prvog strijelca u BiH Premijer ligi (16 golova), s epitetima klasičnog golgeterskog egzekutora, ali ipak bliži transferu u neki od europskih klubova nego spisku Krasimira Balakova. Portugalska Braga najdublje je zagrizla, ali obe strane, Hajduk i Braga, nisu se, kako se to kaže, na kraju našli. U tom vremenu idem-ostajem Ivanu je bilo najteže.

- Bio sam negdje između, pripremalo se za sezonu, imao sam ugovor, trenirao, ali kao igrač koji tek što nije otišao. Razvuklo se pregovaranje dok nisam odlučio: ili definitivno ostajem ili neka odmah plate odštetu koju Hajduk traži. Ostao sam i uvjeren sam da sam pogodio.

U prvom prvenstvenom nastupu makar je tek uskočio s klupe, dao je gol za nesuđenu pobjedu nad Splitom. Pomoćni sudac te utakmice Saša Fegeš i njegov nadređeni Bruno Marić izmislili su zaleđe i tako Ivanu uskratili radost, a Hajduku još dva boda. Ostao je žal za napriznatim pogotkom, ali je Lendrić ipak profitirao jer je definitivno pokazao da na njega treba računati. Na utakmici s Belupom pokazao je koliko je spretan i lukav kad se nađe u prilici. Reagirao je kao nekada Slaviša Žungul, izronio iz gužve i zatresao mrežu. Očito je golgeterski zanat dobro ispekao u vrućoj BiH ligi.

- Posudba u Zrinjskom mi je puno, puno pomogla. Iza mene je jedna sezona u kojoj sam stalno igrao, dobio sam osjećaj kako stajati na terenu, kako se postavljati, kako tražiti šansu... Tamo sam zapravo saznao da mogu. Nije u toj Premijer ligi lako igrati, makar je dolaskom Ivice Osima u Savez uvedeno puno reda. Mladom igraču bez iskustva i daleko teže. Međutim, baš svakom mladom igraču, kad već ne može od prve u svom klubu dobiti punu šansu, preporučio bih odlazak na posudbu. Važno je igrati. Prije mene tamo je bio i Luka Modrić i bez obzira o kakvoj se klasi radi sigurno je da mu je ta sezona u Mostaru bila odskočna daska. Igrač se ne postaje na klupi, bez obzira kolike su ti mogućnosti.

Danas, nakon što se izborio za povjerenje Balakova, Lendrić zna da njegovo vrijeme tek dolazi. Tek prije dva mjeseca navršio je 20 godina, kaže da mu se nikud ne žuri, osim da zabije što više golova.
- Bio ja u igri 2 minute ili svih 90 cilj mi je uvijek isti: dati gol! Tako sam na svoje nastupe gledao uvijek, čak i kao junior gdje sam u dvije sezone postigao 42 gola.

Iza njega je prava golgeterska sezona u BiH, pred njim šansa da se jednako dokaže i u svom klubu, Hajduku. Neugodan detalj je poništeni pogodak protiv Splita, a epizoda koju bi rado zaboravio su katastrofalni rezultati na SP-u mladih U Kolumbiji i visok poraz od Švicarske u tek započetim kvalifikacijama za EP.

- Mislim da smo u Kolumbiju kasno otišli, tek pet dana prije prvenstva, dalek put, 2000 m nadmorske visine, a Saudijska Arabija koja nas je dobila bila je mjesec dana na pripremama u Austriji, pa 20 dana u Brazilu... Tamo je Portugal igrao u finalu a mi smo ih u kvalifkicaijama za EP pobijedili 5-0! Poraz od Švicarske je bio zaslužen. Nema laganja, oni su bili bolji od nas.

Uvodna priča o ovom mladom igraču tako završava gdje je i počela o Hajduku!

- Osobno mi je najvažnije što više i što bolje igrati i dati što više golova. Naravno, uz uvjet da momčad pobjeđuje - to prije svega.

Hajduk.hr