Ivan Gudelj u Krivodolu: Sport je nešto posebno i iznad politike

Ivan Gudelj, Hajduk, Hajduk Split
Za njega su se nekada trsili velikani (Real Madrid i Barcelona primjerice), a kada vas traže neki od spomenutih vi ste onda klasa od igrača, klasa svjetskih razmjera, no bolest hepatitisa učinila je svoje i Ivan je u vrhuncu karijere, svojoj 26-toj godini morao prekinuti s nogometom.

Ivan Gudelj uz pomoć prijatelja Mirka Grabovca, dugogodišnjeg novinara i Blaža Duplančića, autora knjige predstavio je u srijedu u Krivodolu knjigu o sebi „Ivan Gudelj - Hajdučka priča", koja nažalost nije okupila velik broj zainteresiranih Imoćana.

- Ova promocija u Krivodolu kod Ivana budi posebne emocije. To je životna sportska drama u 6 činova. Hajdučka priča viteza najviše nogometne klase 80-tih. Njegova grandiozna karijera prekinuta je u najboljim godinama zbog žutice. Biti najbolji sportaš Dalmacije tada značilo je biti najbolji u Europi. Ivan je u tome uspio, kazao je novinar Mirko Grabovac, opisavši presjek velike nogometne povijesti Ivana Gudelja, pri tom naglasivši da je ovo knjiga i za djecu koja stasaju u život.

- Ovo je priča i za djecu jer ulijeva priču onima koji se nađu u bezizlaznoj situaciji. Tema je Ivanov život, dobivene bitke. Poruka je to za sve nas, a posebno za našu djecu. Ja vam je toplo preporučam, kazat će Grabovac, nakon čega se publici obratio i sam Gudelj.

- To za mene nije promocija nego jedna životna priča. Nogomet sam igrao sa strašću, a da bi u nečemu uspjeli morate imati emociju i strast. Ako čovjek pronađe snagu duha i vjere, sve može pobijediti. Sport je nešto posebno i iznad politike. Moj život nakon 26-te bila je noćna mora. Izvukla me vjera i pozitivno razmišljanje, kaže Gudelj koji će svoju Hajdučku priču vječno nositi u svom srcu.

Tekst/foto: Darko Lončar