Ivan Franjić hrvat iz Australije. Od stolara do SP u Brazilu!

Ivan Franjić, Australija, SP u Brazilu

Prema pisanju Sydney Morning Herald-a izbornik Postecoglou ozbiljno računa na njega i na predstojećem SP. Prekrižen je iskusni bočni igrač Luke Wilkshire pa je jasno kako je Franjić prvi izbor za prvu momčad. Ovaj dvoboj pored toga što se igra protiv Hrvatske zemlje iz koje su potekli njegovi roditelji je zanimljiv jer će igrati protiv svog nogometnog ljubimca i uzora Darija Srne.

Ivan nije krio oduševljenje te oktriva: „U mlađim danima, gledao sam Srnu i oponašao ga kao igrača. On je za mene najveći i najbolji. Hrvatska je puna odličnih igrača. Pratim godinama Srnu i on je moj uzor. Hrvatska će u Brazilu sigurno proći skupinu. Bolji su od Kameruna i Meksika." Srna uzgred rečeno ima 112 nastupa na svom računu za državnu vrstu dok Franjić ima 7. To je jedna otežavajuća okolnost za Australce. Neiskustvo igranja na velikim natjecanjima ovog novog narašataja.

Zanimljivo je spomenuti kako je Franjić bio na rubu odustajanja od nogometa uopće prije 5 godina a danas je na pragu SP-a. „Radio sam kao stolar od sedam do pet poslije podne. Igrao sam u jednom manjem klubu, putovao na trening na drugi kraj Melbournea. Boljela su me leđa i htio sam se ostaviti nogometa. Ali u mom klubu Oakleigh sam dobio podršku za nastavak." Nakon pola godine došli suljudi iz prvoligaša Brisbane Roara i ponudili prelaz. Danas Ivan igra u tom klubu i ima 26 godina. Pred susret s Hrvatskom večeras dodao je: „Svijetsko prvenstvo je golem događaj, ostvarenje sna svakog igrača. Međutim, trenutačno razmišljam samo o utakmici s hrvatskom, jer za mene nije to običan dvoboj. Ne mogu dočekati početak susreta." Premda je zaradio prije 10 dana ozljedu koljena, Franjić kaže: "Za Hrvatsku moram biti spreman. Ne bih htio propustiti taj dvoboj"