Ivan Božić: Od HŠK Zrinjski do Kine

Kontaktirali smo Ivana i evo što je rekao za naš portal:

Kao prvo gdje je sada Ivan Božić?

Igram već drugu godinu u Kini, sada sam prešao u drugi klub koji ima velike ambicije zove se Guizhou Zhicheng, potpisao sam na godinu dana plus opciju produženja na još jednu godinu.

Kako si zadovoljan svojim igrama, ali i općenito sa životom u Kini?

Uvijek se može bolje, ali do sada se ne mogu žaliti. Prošlu godinu u polusezoni od 12 utakmica dao sam 8 golova, ovu godinu u 6 utakmica dao sam 2 gola. Igram malo povučenije iza dva napadača, a nakon dva kola trener i presjednik na sastanku su mi dodjelili kapetansku traku što samo po sebi puno govori, jer je rijetkost je da je stranac kapetan, a posebno nakon tek 2 mjeseca provedena u klubu! Život je težak nije niti imalo lako, to je drugi svjet ali što se mora nije teško.

Nastupao si u karijeri za Zrinjski, Šibenik, Rijeku, Hrvatski dragovoljac, belgijske klubovem, a evo sada i za kineske. Možeš li ukratko povući neku paralelu između tih klubova?

Počeo sam vrlo rano i sa nepunih 17 godina pozvan sam u prvu ekipu Zrinskog da idem na pripreme u Drvar. Tamo sam svojim radom izborio mjesto u prvih 11, i odigrao 2 prijateljske utakmice. U to vrjeme je Zrinski bio veoma jak (Musa, Ravlić, Bogdan, Zovko, Skoko, Prce) i to je za mene bio pojam jer tada su vrlo teško mladi mogli dobiti priliku. Povratkom sa priprema dobio sam ponudu iz Belgije koju nisam moga odbiti, i platio sam među prvima oštetu Zrinjskom 50 00 maraka, i tamo sam igrao godinu dana. Klub je otišao u stečaj i vratio sam se u Šibenik gdje sam 4 godine proveo sa mnogo uspjeha i nakon toga pravim transfer u Belgiju, opet u Beveren gdje provodim godinu i pol. Nakon problema sa ozljedom kada sam prvi put otišao na operaciju vratio sam se ponovno u Hrvatsku, u Rijeku gdje igram u kupu Uefa i postižemo odlične rezultate. Nakon toga ponovno Šibenik i najgori trenutak karijere lom noge, i onda jako dugo izbivam i vratim se, te sa Šibenikom napravim povjesni uspjeh gdje igramo finale kupa. Sljedeću godinu igram opet u kupu Uefa, a poslije  odlazim u Hrvatski Dragovoljac gdje za pola godine u 13 utakmica dajem 9 golova,  i  zatim dolazim u Kinu na probu gdje ostajem sve do danas.

Jednom prigodom si rekao da je Kina obećana zemlja za nogometaše. Da li je to baš tako?

Rekao sam i iza toga stojim jer u Kini sada igraju Keita i Rochemback koji su igrali u Barceloni, Hoarau iz PSG. Da sada sve ne nabrajam jos dosta poznatih igrača.

Možeš li iz svoje bogate nogometne karijere izdvojiti neku utakmicu kao najdražu?

Ima ih par to je gol u Drvaru za Zrinjski, igranje u finalu kupa Hrvatske sa Šibenikom i Europu, te gol Andrlehtu u polufinalu belgiskog kupa.

Pratiš li domaći nogomet, i igre Zrinjskog, pa ako pratiš možeš li to malo prokomentirati?

Naravno da pratim pa ja sam djete sa ulice koje voli kao i svatko od nas Zrinjskog i Ultrase. Kada sam na odmoru provodim dosta vremena u Ultras pabu jer je dio mene. Zrinjski je institucija i nadam se da će se vratiti na prave staze i mjesto gdje mu pripada, a to je samo jedno,šampionsko jer ovaj grad to zaslužuje i živi za klub.

Jedno vrijeme se čak pričalo da ćeš se vratiti u Zrinsjki. Ima li istine u tome, i ako ima što se izjalovilo?

Ima istine bio sam blizu jer sam se zaželio kuće. Ja od 17 godine živim i igram vani tako da sam se bio malo zasitio i želio sam se vratiti (vani se igra da se uzmu novci, a kući se gine i igra ljubavlju). Ali došlo je do neslaganja sa ljudima, obično tako bude svugdje straca cjene a domaćeg ponižavaju. Tada sam imao neko ime i 200 utakmica HNL (što nije mala stvar) i nisam pristao da se neko ruga sa mnom i ponižava moj trud, sramota je da me jedan Široki Brjeg me zove 4 puta, a Zrinjski samo jednom i sve vam je jasno.

Kakvi su ti planovi za nastavak karijere?

Nastvak karijere ako Bog da zdravlja nastojat ću što duze ostati u Kini, jer ovdje plaćaju više nego u jednoj ligi u Europi (izuzmemo li ligu petice, Rusiju i Ukrajinu, ali i liga petice prvih 6-7 klubova ). Imam i jednu želju, a to je odigrati makar 2 utakmice za Zrinjski i mogu onda kopačke objesiti o klin.

Evo za kraj još poruka našim čitateljima?

Pozdravio bi sve čitatelje i moju raju u gradu Mostaru. Nigdje na planeti ne postoji ono što ima u Mostaru.

HERCEGOVINA.info