Italija-Hrvatska: 'Policija je uhitila krive ljude, neki od njih nisu ni bili na San Siru'

italija-hrvatska
Sutkinja suda u Italiji kaznila ih je zabranom dolaska u Italiju u trajanju od pet godina, kao i zabranom prisustvovanja nogometnim utakmica na stadionima u Europskoj uniji, također u trajanju od pet godina, s time što im se prema presudi odmah može "posušiti" dvije godine, pa ta zabrana od pet godina bez utakmica iznosi tri godine, rekla nam je Rea Karninčić, Splićanka koja "cili život" živi i radi u Milanu, u kojemu ima turističku agenciju, a koja je pritvorenim hrvatskim navijačima i njihovim roditeljima koji su došli po njih u Milano, bila pri ruci.

Ujedno je "Slobodnoj Dalmaciji" omogućila razgovor s odvjetnikom dijela naših navijača.

- Mladići su sinoć dobili svoje putovnice i jedan dio njih je po izlasku na slobodu otišao u hrvatski konzulat, a trojica Splićana su prenoćila u jednom od milanskih hotela. Odvjetnici 15-orice mladih Hrvata sada u roku od 30 dana moraju podnijeti žalbu na ovu odluku suda, što će i napraviti, budući da mladićima koji nisu ništa krivi žele skinuti sva ograničenja koja im je sud izrekao - rekao je Bianci za Slobodnu Dalmaciju.

- Većina mladića koji su bili u pritvoru zatvora San Vittore uopće nije sudjelovala u bakljadi i neredima na stadionu i oko njega. Prema mom mišljenju, uhićeni su krivi ljudi, oni koji su izazvali nerede su na slobodi, kazuje nam u telefonskom razgovoru Stefano Bianco, odvjetnik iz Milana, koji je s kolegom Robertom Brambillom pred sudom u Milanu branio trojicu pritvorenih mladića iz Splita i jednog iz Zagreba.

Oni koji su bacali baklje su na slobodi

- Što se tiče naša četiri klijenta ja sam cijelo vrijeme bio optimist jer nisam znao kakvi se njima krimen stavlja na teret. Jedino što sam čuo u razgovoru, nekima od njih se stavljao na teret da su se nakon utakmice tukli.

Našu trojicu klijenata iz Splita i jednog iz Zagreba se teretilo, prema optužnici, koju sam imao na uvidu, da su se naguravali s čuvarima, nakon utakmice, tijekom izlaska s stadiona. Nitko od trojice naših klijenata koji su bili na stadionu nije bacao nikakve bengalke ili pirotehničke naprave - kazuje Stefano Bianco.

Zanimalo nas je kakve su kazne propisane talijanskim kaznenim zakonom.

- Imamo novi zakon koji za ovakva djela predviđa kazne od oko šest mjeseci zatvora, naravno ukoliko se krivnja dokaže. No ponavljam, naši klijenti uopće nisu bili na strani stadiona gdje su se odvijali neredi. Oni su sjedili na suprotnoj strani stadiona - kazao nam je odvjetnik Bianco.

I sami mladići, po riječima milanskog odvjetnika, bili su iznenađeni uhićenjem.

- Radi se redom o mirnim mladićima. Nitko od njih nije prototip nogometnog huligana. Nisu tetovirani, nabildani, radi se o mirnim i pristojnim mladićima. Oni također ne mogu doći sebi od šoka da su uhićeni. Nitko od njih nije bio nasilan i nije radio nerede. U pritvoru zatvora San Vittore nisu se nalazili s s ostalim opasnim kriminalcima.

Oni su bili skroz u drugom dijelu zatvora, odvojeni od svih, gdje je mirno. Nitko od njih nije uhićen na stadionu, već na izlazu sa stadiona. Oni nisu uhićeni tijekom tučnjave koja je bila ispred stadiona - kazuje Stefano Bianco.

Također nas je zanimalo jesu li imali hrvatski navijači primjedbe na ponašanje talijanske policije, odnosno je li policija bila nasilna prema navijačima.

- Ne, talijanska policija ne smije biti nasilna jer su kazne za takve policajce rigorozne i imaju stroge kontrole zakonitosti postupanja - zaključio je Bianco.
U talijanskim medijima ni slova više o neredima

U Milano su doputovali i roditelji mladih Splićana (svi redom imaju oko 20 godina starosti) koji su bili u pritvoru, a pri ruci im je bila Rea Karninčić iz Splita, koja "cili život" živi u Milanu gdje je vlasnica turističke agencije i koja nas je "spojila" sa odvjetnikom Biancom.

- Sve se to već u Italiji zaboravilo. Svakog čuda za dva dana dosta. Već drugi dan nitko u Italiji nije pisao o neredima na i oko stadiona. Neredi na i oko stadiona u Italiji su vrlo česti. Talijani nisu baš previše zagriženi za reprezentaciju pa se i takvim susretima daje manja pažnja u javnosti. Ipak mogli su se čuti komentari kako smo Balkanci. No, moram istaknuti kako su sigurnost i organizacija utakmice bili katastrofalni. Karte se nigdje nisu mogle kupiti, a na ulazu na stadion nas nitko nije pregledavao. Moglo se na stadion unijeti bilo što - kazala nam je Rea Karninčić.

U razgovoru s Denisom Ožegovićem iz Splita, koji je bio na utakmici i sjedio na mjestima gdje je bilo rezervirano za Hrvate, saznali smo da su pregledi bili rigorozni. Dakle, očigledno se samo pregledavalo gledatelje na onim ulazima na kojima se očekivao unos pirotehnike. Ostali ulazi na kojima je sjedila ostala publika, kao Rea Karninčić nisu se pregledavali, pa se kroz njih moglo unijeti svašta.

- Ja sam sa stadiona izišla mirno i ništa nije upučivalo na nerede. Rakete i bengalke su ispaljene sa sektora stadiona koji uopće nisu bili predviđeni za hrvatske navijače. Ti su ljudi kupovali karte "na crno" - kazuje Rea Karninčić.

Slobodna Dalmacija