Istina, Željezničar je zaštićeniji od ostalih!

Osim toga, Željezničar je do svog drugog premierligaškog naslova došao postavivši rekorde koji će, uvjereni smo, dugo ostati netaknuti. Naime, Amar Osim i njegovi igrači su do titule došli osvojivši rekordan 71 bod, sedam više nego Borac u prethodnoj sezoni. Taj učinak je ostvario s rekordnim brojem pobjeda - 22, ali i rekordno malim brojem poraza - 3. Tijekom sezone Željezničar je imao niz od 26 utakmica bez poraza, a tijekom istog su imali i rekordan niz utakmica bez primljenog pogotka - 13. Dakle, svi ti rekordi, kao i osvajanje dvostruke krune, najbolja su potvrda da je Željezničar do naslova prvaka došao apsolutno zasluženo, no svejedno je bilo onih koji su osporavali "apsolutnu zasluženost" Željine titule, najviše zbog "vjetra u leđa" koji su imali od sudaca u prvom dijelu sezone.

Dnevni list podsjeća, Željezničar je prošlo prvenstvo krenuo vrlo loše te je u prva tri kola upisao dva gostujuća poraza od Širokog Brijega (1:2) i Travnika (1:2), nakon čega je počeo njihov nevjerojatni niz od 26 utakmica bez poraza. No, na startu tog niza, kada je Željezničar bio u očitoj krizi igre, suci su definitivno pomogli Željezničaru uhvati priključak za vrhom, a nikad nećemo doznati kako bi se sezona razvijala da to nije bio slučaj.

Domaći remi protiv Zrinjskog (3:3) u 4. kolu, gostujuća pobjeda protiv Olimpica (1:0) u petom, domaća pobjeda protiv Zvijezde (1:0) u sedmom i gostujuća pobjeda protiv GOŠK-a (1:0) u desetom. Od mogućih dvanaest bodova Željezničar je u te četiri utakmice osvojio deset, a teško da bi mu to uspjelo da nije imao "poguranac" od sudaca. Zahvaljujući tim bodovima Željezničar je nakon prve trećine prvenstva bio na samo tri boda zaostatka za vodećim Širokim Brijegom, iako je zapravo njegov minus za liderom trebao i morao biti veći. Nakon toga Željezničar je, pak, proigrao pa mu zbog neosporne kvalitete koju je imao pomoć sudaca nije bila ni potrebna, ali kako smo već konstatirali, nikad nećemo doznati kako bi se sezona razvijala da suci Željezničaru nisu držali glavu iznad vode kada mu je opasno prijetilo da potone već na startu utrke i napravi zaostatak koji bi mu kasnije bilo jako teško anulirati.
Ponavlja li se povijest i ove sezone? Nakon osam kola Željezničar je drugoplasirani sa sedamnaest osvojenih bodova, a toliko bodova Plavi sigurno nisu zaslužili imati. Naime, Željezničar je u 2. kolu pobijedio Borac s minimalnih 1:0, a jedini pogodak bio je djelo Muamera Svrake, pogodak koji nije smio biti priznat, budući da je analiza jasno otkrila da lopta nije prošla gol-liniju.

- Borac je moralni pobjednik na Grbavici i, vjerujte, nikad na svom kontu ne bi želio bodove kakve je u nedjelju osvojio favorizirani Željezničar, pisalo je, između ostalog, u priopćenju Banjolučana, dok je direktor Borca Radmilo Šipovac bio još izravniji u optuživanju Željezničara i sudačke organizacije.

- Nakon svega što se događalo na Grbavici, ne bi me iznenadilo da nogometni moćnici iz Sarajeva uvedu nova pravila prema kojim bi svaku utakmicu između Borca i Željezničara morao suditi Tomislav Čuić iz Tomislavgrada te kada bi svakoj utakmici mora pobijediti Željezničar, govorio je Šipovac.

Nezadovoljstvo suđenjem u utakmici protiv Željezničara nisu skrivali ni u taboru GOŠK-a nakon poraza (2:3) u 4. kolu, a svoju ogorčenost jasno je izrazio i trener Čelika Vlado Jagodić nakon subotnjeg poraza na Bilinom polju.
- Želim ostati sportaš i u porazu, ali u ovom derbiju ipak sve nije bilo sportski, budući da je nas jedanaest igralo protiv njih četrnaest. Da je bilo drukčije, odnosno jedanaest na jedanaest, uvjeren sam da ne bi bili poraženi, izjavio je Jagodić.

Premier liga više nije domaćinska


Iako će neupućeniji Premier ligu i danas okarakterizirati "domaćinskom", najjači rang bh. nogometa to više jednostavno nije. Nije to stvar osobnog mišljenja autora ovih redaka, nego to sugeriraju brojke, budući da je postotak uspješnosti domaćina u drastičnom padu. Primjerice, u sezoni 2007./2008. pobjedama domaćina završavalo je nestvarnih 79,6 posto utakmica, dok je u prošloj sezoni taj postotak iznosio - 56,7! Taj trend pada nastavljen je i u ovoj sezoni, a to bi bilo nemoguće da je suđenje na razini onog iz spomenute sezone 2007./2008., kada je bilo izrazito domaćinsko. Danas je suđenje, pak, vrlo kvalitetno, ali mnogi su ipak mišljenja da je Željezničar zaštićeniji od ostalih.

U Mostaru poništen, u Zenici priznat

U čemu je zapravo najveća razlika između Željezničara i ostalih klubova kada je suđenje u pitanju? Evo i eklatantnog primjera. U 6. kolu Željezničar je Pod Bijelim brijegom poražen od Zrinjskog (0:1), a prije pogotka Pere Stojkića u završnici utakmice suci su početkom drugog poluvremena poništili pogodak Tonija Markića zbog više nego sumnjivog zaleđa. Ako se i radilo od zaleđu, u pitanju su bili centimetri, baš kao i kod priznatog pogotka Denijala Brkovića za pobjedu na Bilinom polju. Možda su suci u obje situacije bili u pravu i ako jesu, zbog toga im svaka čast, a možda su i pogriješili, zbog čega ih definitivno ne treba osuđivati jer se, kako smo iznad naveli, radilo o centimetrima. Ipak, te dvije situacije možda najbolje potvrđuju koliko je Željezničar zapravo zaštićen. Naime, obje situacije su bile više nego sumnjive, ali u Mostaru su suci poništili pogodak Zrinjskog, dok je u Zenici pogodak Željezničara priznat. To je ono što je jedino važno, a naknadne analize jesu li suci pogriješili ili ne, zapravo i nisu toliko važne za ovu priču. Naravno, suci također imaju pravo pogriješiti, ali je stvar u tome što na račun Željezničara gotovo nikad ne griješe...

Vukasović "Željin" sudac


Trener Čelika za poraz od Željezničara izravno je optužio sudačku trojku na čelu s trebinjskim sucem Radoslavom Vukasovićem, sucem kojeg mnogi karakteriziraju kao "Željinog". Naime, takva percepcija se stvorila iz razloga što je upravo on sudio neke utakmice u kojima su Željeni protivnici za poraze okrivljivali suce. Ove sezone tako je Željezničaru osim u Zenici pravdu dijelio i u Gabeli protiv GOŠK-a (3:2), dok je u prošloj sezoni sudio onu utakmicu na Grbavici protiv Zvijezde (1:0).
- Podržavam rad Komisije za normalizaciju, ali na njima je i da se obračunaju s ovakvim sucima, ne zbog Zvijezde i ove utakmice, nego zbog dobrobiti bh. nogometa. Da je u pitanju samo nedosuđeni kazneni udarac, lako bismo prešli preko toga, ali suđenje je od starta bila tendenciozno u korist domaćina, komentirao je Dragan Jović, koji je tada sjedio na klupi Zvijezde.

Piše: Mario Pandža / Dnevni list