Irci ili Islanđani protivnici Širokog Brijega u drugom pretkolu Europske lige!

NK Široki Brijeg, FK Olimpic, NK Široki Brijeg, Europska liga

...u drugom pretkolu Europske lige! Prva utakmica igrat će se se 19. srpnja u Širokom Brijegu, a uzvrat sedam dana kasnije, 26. srpnja u Dublinu ili Vestmannaeyjaru.
Zanimljivo, Irci i Islanđani su se susreli i prošle godine u prvom pretkolu Europske lige. Uspješniji je tada bio St. Patrick's s ukupnih 2:1 (0:1, 2:0). Dvoboji prvog pretkola Europske lige na rasporedu su 5. i 12. srpnja, a domaćin u prvom susretu je irska momčad.

Inače, St. Patrick's je osnovan 1929. godine, nosi nadimak „Saints" - („Sveci"), a zadnjih sezona u irskoj Premier ligi s 10, odnosno 11 momčadi redovito je plasiran u „gornjem domu" tablice. Tako je 2007. i 2008. godine bio drugi, lagani pad bilježi 2009. (sedmo mjesto), da bi 2010. bio peti, a protekle sezone četvrti, iza Derry Cityja, Sliga i prvaka Shamrocka. U tekućoj sezoni (u Irskoj je prvenstvo u punom jeku) nakon 13 odigranih kola ponovno je visoko plasiran, na drugom mjestu sa šest pobjeda, šest neodlučenih i samo jednim porazom, uz gol-razliku 20:9 i s 24 osvojena boda, četiri manje od vodećeg Sliga.

IBV Vestmannaeyjar osnovan je 1924. godine, a svoje utakmice igra na stadionu Hästeinvällur. Proteklu sezonu okončali su na trećem mjestu, iza Hafnarfjordura i prvaka KR Reykyavika. Treći su bili i 2010., a godinu dana ranije tek deseti među 12 momčadi u elitnom razredu islandskog nogometa. Trenutačno su, nakon osam odigranih kola, osmi s učinkom od tri pobjede, dva neodlučena i tri poraza, uz gol-razliku 15:9 i 11 osvojenih bodova.

Predsjednik UO NK Široki Brijeg Zlatan Mijo Jelić nije bio nezadovoljan ždrijebom:
„Mislim da ipak možemo biti zadovoljni, jer mogli smo proći i puno gore. Široki Brijeg svakako ima šansu za prolaz u treće pretkolo Europske lige, mislim da ni St. Patrick's, a ni IBV nisu nepremostive prepreke za nas, iako su možda u prednosti zbog činjenice da su u natjecateljskom ritmu."
NK-SirokiBrijeg.com