Imotski: Može li najčudniji stadion postati najljepši?

Imotski, stadion, gospin dolac

Novi projekt za stadion Gospin Dolac u Imotskom nastao je kao diplomski rad na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a prikazan je danas na službenoj stranici nogometnog kluba Imotski.

Rad je izrađen pod nazivom "Arhitektonsko-urbanističko rješenje stadiona Gospin Dolac u Imotskom".

Autor rada je Ivo Žarko, a mentor nagrađivani hrvatski arhitekt imotskog podrijetla, Goran Rako, profesor na zagrebačkom fakultetu arhitekture i autor niza uspješnih realizacija među kojima se ističu Arheološki muzej Narona u Vidu kraj Metkovića i nedavno otvoreni Muzej vučedolske kulture smješten na obali Dunava nedaleko Vukovara.

Projektno rješenje stadiona nastalo je kao rezultat temeljitog istraživanja stadionske arhitekture, prostornog i vremenskog konteksta u kojem stadion nastaje (osjetljiva lokacija u neposrednog blizini Modrog jezera, tvrđave Topana i povjesne jezgre Imotskog) i važnih karakteristika sporta kao društvenog fenomena. Inspiracija je dakako proizašla iz posebno zanimljive lokacije na kojoj se stadion nalazi - jedne od najuzbudljivijih na svijetu.

Jedinstvena cjelina sastavljena je od prostora sportskog borilišta, dviju tribina na nasuprotnim stranama travnjaka, objekta na jugu u kojem je smještena javna garaža i krovne plohe koja ima karakteristike uzdignutog trga.

Uz pomoć lagane strukture postavljene na stijenu na sjeveru ovaj se novi trg vidikovcem otvara prema Modrom jezeru.

Upravo su vizure presudan element oblikovanja stadiona koji je upušten u teren s ciljem očuvanja linije pogleda sa terena i tribina prema tvrđavi Topana, te stijenovitim padinama u okolini i drugim objektima. Fenomen praćenja utakmice sa visokih stijena uokolo stadiona bio je posebno važan za definiranje koncepta ovog rada.

Krovna ploha nastala je s idejom stvaranja novog javnog prostora grada Imotskog koji bi se u periodima održavanja sportskih natjecanja pretvarao u pristupni prostor stadiona važan za jednostavan i siguran dolazak i odlazak gledatelja.

Na sličan način i sama bi garaža u periodu između sportskih priredbi služila građanima i posjetiteljima Imotskog.

Ponuđenom infrastrukturom i sadržajima stadion ispunjava uvjete za održavanje gotovo svih razina UEFA-inih klupskih natjecanja izuzev samih završnica uvjetovanih značajno većim brojem sjedećih mjesta.

Novoprojektirani stadion predviđa proširenje današnjeg kapaciteta tribina za gotovo dvije tisuće sjedećih mjesta čime bi se dosegla brojka od oko pet tisuća sjedećih mjesta.

Predviđeni kapacitet objekta na taj bi način omogućio veći broj raznovsnih sportskih događanja - od utakmica NK Imotskog do utakmica hrvatske reprezentacije te različitih prijateljskih i kvalifikacijskih ogleda sa ponajboljim momčadima u zemlji i svijetu.

Temeljem istraživanja stadiona kao nositelja urbanih preobrazbi mnogih gradova i prepoznavanjem turističkog potencijala ovakvog zahvata u prostoru stvoren je novi atraktivni gradski prostor.

Sa svješću o magnetnoj privlačnosti i globalnom promotivnom potencijalu nogometnih zdanja, uz postojeću turističku ponudu temeljenu na prirodnim ljepotama Crvenog i Modrog jezera, novi stadion predstavljao bi dodatni impuls za budući razvoj Imotskog i njegove šire regije.

grude-online.info