Igor Melher: I bez trake sam bio jedan od lidera

Džidić je ovog ljeta dres Zrinjskog zamijenio onim Širokog Brijega, ali traka ipak nije pripala Aničiću, nego najiskusnijem Plemiću Igoru Melheru, 32-godišnjem vrataru pred kojim je peta sezona Pod Bijelim brijegom nakon što se 2008. vratio u klub u kojem je počeo svoju karijeru. - Melher je kapetan, a njegovi zamjenici su Aničić i Stojkić. Takav odabir, naravno, nije slučajan, jer smo u izboru gledali nekoliko čimbenika, od iskustva i staža u klubu, do ponašanja na terenu i izvan njega. Ovo drugo je još važnije, jer smo protiv Kupresa, primjerice, kapetansku vrpcu dali Anti Radeljiću, koji je u tom sastavu vrpcu apsolutno zaslužio, iako je u Zrinjskom samo nekoliko mjeseci, izjavio je trener Zrinjskog Dragan Perić prije nekoliko dana.
Melher je, jasno, ponosan što je izbor pao na njega.
- Kapetansku traku vidim kao veliku čast i moram priznati da me ispunjava ponosom. Naravno, ona je i dodatna obveza, kako na terenu, tako i izvan njega, ali isto tako moram reći da sam se i bez trake osjećao kao jedan od lidera momčadi. Ipak sam najstariji, govori Melher.

Dugo je Melher već Pod Bijelim brijegom, tako da je kao takav sigurno relevantan sugovornik za razgovor o vrijednosti ovog Zrinjskog.
- Neke paralele i usporedbe je jako teško vući. Vrlo dobro se sjećam da nam se 2008. nisu davali veliki izgledi, a mi smo ipak te sezone osvojili titulu. Čak ni prošlog ljeta navijači nisu bili previše optimistični, štoviše, bili su pesimistični zbog nekoliko poraza u pripremama, ali mi smo ipak prvi dio sezone završili sa samo dva poraza, kaže Melher.
Ovog, pak, ljeta navijači nisu ni optimistični ni pesimistični, jer nakon dvije sezone bez Europe ne znaju što očekivati.

- Sigurno smo bolji nego prošle sezone, odnosno, da budem precizniji, bolji nego što smo bili u drugom dijelu prošle, jer smo u prvom, kako sam već rekao, bili dobri. Ipak, u drugi dio smo igrački ušli slabiji, otišli su nam neki vrlo važni igrači poput Šunjića, Žižovića i Dure, a to je rezultiralo većim brojem poraza, zbog čega smo ostali bez Europe. Momčad je osnažena dovođenjem Gorana Markovića, Vučine Šćepanovića, Igora Aničića i Ivana Ferenca.

- Markovića svi znamo od ranije i on je sigurno dobro rješenje za desni bok. Šćepanović je veliko pojačanje, igrač koji nam je donio kvalitetu više u veznom redu i ono što nam je jako nedostajalo proljetos, odnosno iskustvo. Aničić je mlađi, tako da ga nisam poznavao od ranije, ali prvi dojmovi su pozitivni. Radi dobro i vjerujem da će biti pojačanje, baš kao i Ferenc, koji se nameće svojim radom i koji će pojačati konkurenciju u napadu, što nam je i trebalo.

Vezni red i napad su sigurno jači, ali zadnja linija bi mogla biti problematična.
- Treba vidjeti kako će završiti ova priča oko Markića. Zbog njega bih volio kada bi ostao u Njemačkoj, ali za Zrinjski bi ipak, jasno, bilo bolje da se vrati, jer ne bi smjeli ostati samo na dva iskusna stopera. Svejedno bih pohvalio Radeljića, koji iz dana u dan potvrđuje vrijednost, tako da od njega očekujem da bude naš vrlo važan igrač.
Tu je još nekoliko mladih igrača koji skreću pažnju na sebe.
- Bez sumnje je najveći napredak ostvario Mile Pehar. Nekad sam u šali znao reći da od njega nikad neće biti igrača, ali on sve više i više postaje naša velika snaga. Jako dobro radi i to mu se vraća. Priliku odlično koristi i Filip Arežina, koji bi ove sezone mogao imati puno značajniju ulogu, Miličevića ne trebam ni spominjati...Momčad je i dalje mlada, ali svi ti igrači sada imaju puno više utakmica u nogama, tako da mogu biti samo bolji, zaključio je Melher.

Žuržinov je naš najbolji igrač

U sezoni pred nama Melher najviše očekuje od svog imenjaka Igora Žuržinova.
- Željene rezultate možemo ostvariti samo ako kao momčad budemo bili pravi, ali Žuržinov je naš najbolji igrač, motor ovog Zrinjskog i jasno da od njega očekujem da to i potvrdi, izjavio je Melher.

Trebamo ostati na zemlji

Nije Melher u jučerašnjem razgovoru želio ništa najavljivati niti stavljati imperativ pred sebe i suigrače.
- Trebamo ostati čvrsto na zemlji i vrijednost potvrđivati na travnjaku, jer od nekih najava preko medija nemamo ništa. Ulogu favorita prepuštamo drugima, a mi ćemo ostati skromni, ali ipak svjesni svoje vrijednosti, kazao je Melher.

Žuržinov i Aničić s više nastupa

Iako ima dugogodišnji staž Pod Bijelim brijegom, Igor Melher (93) nije igrač s najvećim broj službenih nastupa. Ispred njega je Marin Aničić (132) i naravno Igor Žuržinov (164), koji je na dobrom putu da iza sebe ostavi i rekordera Marija Ivankovića (177).

Dnevni list