Spašen utopljenik s Poljuda: Svih 16 vijećnika glasalo za jamstvo Hajduku!

torcida

... da bi trebalo biti nekih posebnih problema nakon što je Torcida u petak natjerala Keruma da se predomisli i vrati prijedlog o jamstvu na ponovno glasanje. I danas je Torcida bila pred Banovinom. Navijanje za Hajduk i vrijeđanje Keruma čulo se jasno i u gradskoj vijećnici na trećem katu Banovine. Evo što se zbivalo zadnjih dva sata.

Današnji dnevni red splitskog Gradskog vijeća predvidio je tek jednu točku. Raspravu i odluku o jamstvu za Hajduk, koji se nada kreditu od 30 milijuna kuna.

Čini se, međutim, kako je u silnoj žurbi da se dodvori navijačima predsjednica Gradskog vijeća, Kerumova sestra, Nevenka Bečić previdjela jednu vrlo bitnu stvar!

Jamstvo će biti mrtvo slovo na papiru?

Naime, članak 74. Poslovnika Gradskog vijeća predviđa da se prijedlog ne može staviti u dnevni red ukoliko ne prođe tri mjeseca ili Vijeće ne odluči drugačije i odluku ukine prije no što je ponovno uvrsti u dnevni red, što u petak nije napravljeno. 

Dakle, po Poslovniku splitskog Gradskog vijeća danas su se trebale odraditi minimalno dvije točke dnevnog reda, nikako samo jedna.

Vijećnici su trebali prvo ukinuti odluku od petka kada jamstvo nije prošlo pa tek onda staviti stvar na ponovno glasanje. Da to izostane, odluka o jamstvu bila u koliziji s Poslovnikom, što bi onda značilo da nije ni legalna. Kada bi to tako ostalo, značilo bi i da je toliko očekivani Kerumov potpis na jamstvo zapravo mrtvo slovo na papiru.

16 ruku za spas Hajduka, koalicija SDP, HNS, HČSP bojkotirala sjednicu 

Nema sumnje da bi vijećnici SDP-a, HNS-a i HČSP-a, koji danas nisu na sjednicu jer su protiv jamstva i spašavanja Hajduka, znali to iskoristiti da skrenu vodu na svoj mlin. Nevenke se, srećom, na početku sjednice ipak sjetila kako mora udovoljiti poslovničkoj formi. Svih prisutnih 16 vijećnika glasalo je da se odluka ukine. 

Šundov u Gruziji, Kerum na dopustu, sve palo na zamjenicu Visković

Torcida se u značajnom broju okupila pred Banovinom, no Kerumovog zamjenika Juru Šundova neće dočekati pošto je za danas  isplanirao obaveze u dalekoj i prijateljskoj Gruziji. Teško da će se nakon svega i Kerum udostojiti doći na radno mjesto, koje ga nije vidjelo veći dio godine. Sva muka pala je tako na zamjenicu Anđelku Visković, pod čiji resor Hajduk i inače spada.

"Tražili smo konsenzus da se ne bi poslije tražili krivci. Mnogi kažu da je bitno da se politika makne iz Hajduka. Upravo s konsenzusom se šalje najbolja poruka. Politikanstvo nije važno, već Hajduk. Vjerujem da će se danas postići konsenzus, onima kojima je Hajduk ljubav i onima koji navijaju za Hajduk", objasnila je što je HGS-ovcima bilo na umu kada su u petak ostali suzdržani jer SDP, HNS i HČSP nisu bili za jamstvo. 

Bilač: "Pravite nas budalama, gdje je Kerum da potpiše jamstvo"

Sanja Bilač iz HDZ-a oštro je krenula jutros. Nema Keruma, što ju je posebno zasmetalo. Nije lijepe riječi imala ni za kolegu Luku Podruga iz HČSP-a, osvjedočenog Dinamovca, koji je pismeno zatražio ostavku Nadzornog i Upravnog odbora Hajduka, a na glasanje nije došao.

"Nečuveno je da Podrug pisano obrazlaže nedolazak na sjednicu. Neka na ovakav isti način zahtjeva smjenu Nadzornog odbora Dinama Bandiću i Mamiću. Ne znam kako se dogradonačelnice usuđujete govoriti o politikanstvu. Četvrti put dolazimo radi Hajduka. Mi govorimo ovdje o virtualnoj osobi koja tri i pol godine drži Split kao taoc. Glasamo opet bez njega. Ovo je sve posljedica vladanja Željka Keruma i njegovih marioneta. Koga je gradonačelnik ovlastio da jamstvo potpiše? Tražim da dogradonačelnica kaže kada će se potpisati jamstvo i zašto gradonačelnika nema.  Nemojte nas praviti budalama. Glasovat ćemo danas svi, a ja vas pitam, kada će se jamstvo potpisati", oštro je napala Sanja Bilač iz HDZ-a. 

Bečić: "Već ste nebrojeno puta iskazali vaše neznanje"

"Upravo se priprema punomoć kojom će me gradonačelnik ovlastiti za potpisivanje jamstva", otkrila je Visković. 

"Kolegice Bilač već ste nebrojeno puta iskazali vaše neznanje, pa tako i ovaj put. Zakon nalaže da gradonačelnik tek može potpisati jamstvo tek nakon suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Gradonačelnik ne mora pristustvovati sjednicama predstavničkog tijela. Obaveze može izvršavati na terenu. Zakon mu je dao tu mogućnost. Sukladno tomu izvršava svoje zadaće", odgovorila je Nevenka Bilač.

Bilač odgovor nije zadovoljio. "Vi niste stručni. Neka predsjednik Skupštine Radovani kaže ovo o jamstvu i Agenciji", tražila je Bilač.

Nije bilo druge. Radovani je objasnio o čemu se radi. "Gradonačelnik može dati punomoć, ali jamstvo se može potpisati tek uz suglasnost Agencije", kazao je predsjednik Skupštine Hajduka.

Što se promijenilo u dva dana?

"U petak niste htjeli podignuti ruku za jamstvo. Do kakvih ste spoznaja došli kada ste u dva dana promijenili odluku?", nije bilo jasno Luki Roguljiću iz HDSSD-a.  

"Naš stav prema Hajduku uvijek je isti. Uvijek smo pomagali Hajduku. HGS je jednoglasno digao ruku za kredit od 60 milijuna kuna, a u petak je isto tako trebalo biti, ali nam je cilj bio konsenzus", pojasnila je Nevenka Roguljiću. 

Svaguša: "Ja imam čast i poštenje, rezultate za sobom"

"Svi predsjednici Uprava u Hajduku za godinu dana ostarili su 10 godina. Ja sam odmah naručio reviziju i podnio vam izvješće. Tada ste se smijali, nije vas zanimalo. Ja imam čast i poštenje, rezultate za sobom. Hajduk bez prodaje igrača neće proći", javio se za riječ u petak suzdržani bivši predsjednik Hajduka Joško Svaguša.

Roguljić: "Svaguša, tajio si izvješća o stanju u Hajduku"

Reagirao je Roguljić.

"Ja se nisam smijao. Nakon vašeg prvog izvješća, Gradsko vijeće vas je obavezalo da podnosite financijsko izvješće svakih šest mjeseci. Tri puta sam tražio izvješće, omalovažavan sam od gradonačelnika Keruma, a izvješće nikada nisam dobio. U tri navrata sam vas upozorio na minuse", kazao je Roguljić. 

Izvor: Index.hr