HŠK Zrinjski: Uskoro kreće natkrivanje zapadne tribine

zrinjski-široki
Ipak, trenutačne rezultate na stranu, infrastruktura kojom ovaj klub raspolaže vjerojatno je i najveći problem mostarskoga kluba, koji je ne tako davno najvažnije europske utakmice morao igrati na stadionu Pecara u Širokom Brijegu umjesto na svom stadionu.

Velika investicija

Klub je plasmanom ove sezone u Europu zaradio i neka sredstva, nešto više od milijun eura. Inače, proračun Zrinjskog na godišnjoj bazi penje se i do neka tri milijuna maraka, ali problem je to što više od 80 posto tog proračuna Zrinjski servisira igranjem u Europi i inozemnim transferima, dok manji dio proračuna čine sponzorska davanja te pomoći institucija i prijatelja kluba. Jasno je onda kako je davno Zrinjski prerastao lokalni okvir te kako na višoj razini može rasti jedino uz veću zaradu ostvarenu u Europi ili na tržištu igrača.

- Spremamo se uskoro za velike radove kako bi naš stadion u što skorije vrijeme došao do 3. UEFA-ine kategorije te kako bi se na njemu mogle igrati utakmice 3. i 4. pretkola europskih kupova. Za taj pomak potrebna su nam znatna ulaganja, kao i susretljivost lokalne zajednice. Neki od tih procesa su već pokrenuti i nadamo se kako će uskoro biti provedeni. Ako sve bude po planu, nadamo se kako ćemo uskoro imati preduvjete za višu UEFA-inu kategoriju - kazao nam je izvršni predsjednik Zrinjskog Danko Šulenta.

Za 3. UEFA-inu kategoriju, između ostalog, Zrinjskom su potrebni novi reflektori, a samo ta investicija "teška" je oko 800.000 KM. Taj proces je već u tijeku. Pola od tog novca osigurava UEFA, dok ostatak treba osigurati mostarski klub, kao i lokalna zajednica.

Riječ je zapravo o trojnom ugovoru, što je UEFA-ina praksa. Zrinjski po tom pitanju očekuje samo pisanu suglasnost i može se ući u taj projekt.

Uz to, Zrinjski će uskoro krenuti s natkrivanjem zapadne tribine jer mostarski stadion za višu UEFA-inu kategoriju mora imati veći broj natkrivenih mjesta. Osim toga, klub mora nabaviti i brojčanike, što je i najmanja investicija od navedenih, ali za bh. prilike sve to znači velika novčana izdavanja.

Mjesečno isplate 100 plaća

- To je ono što smo mi kao klub trenutačno u stanju provesti, a što ne bi trebalo ugroziti funkcioniranje sportskog segmenta i klupske radne zajednice - dodao je Šulenta koji zajedno s ostalim članovima uprave mjesečno na platnom popisu mora osigurati sredstva za oko 100 zaposlenika (momčad, stručni stožeri, omladinska škola, radna zajednica...).

Za sve što smo naveli Zrinjski će morati duboko zavući ruku u plitku blagajnu.

Sve navedeno stajat će puno, a ako se tomu doda i investicija od oko 100.000 KM koja je ljetos plasirana za radove na klupskoj zgradi, onda je jasno kako će Zrinjski najveći dio svojih prihoda ove sezone uložiti u infrastrukturu.

Večernji list