HŠK Zrinjski: Simbol slobode jednog naroda

dobar mali

Te sada već davne 1905. godine Hrvati grada Mostara osnovali su nogometni klub, vjerojatno i ne sluteći kakve ga sve kušnje čekaju u budućnosti. U starim knjigama zapisano je da je Zrinjski djelovao u teškim uvjetima, i da je bio institucija oko koje su se okupljali Hrvati grada Mostara.

Klub je nastao da bude simbol jednog naroda i kao takav je djelovao sve do dolaska komunizma na naše prostore. Komunizam kao totalitarni režim zabranio je HŠK Zrinjski zbog nacionalnog predznaka i svetog grba. Tadašnji dužnosnici i nogometaši Zrinjskog nisu pristali na skidanje grba s dresa i uklanjanje hrvatskog predznaka, te je  klub je ugašen i zabranjen, a oni koji su imali bilo kakve veze sa njim su ubijani i proganjani.

Znali su dobro ideolozi komunizma da najveća prijetnja režimu dolazi upravo od onih institucija koje okupljaju narod, a Zrinjski je bio institucija koji je okupljao hrvate Mostara i okolice. Od 1945 godine Zrinjski je bio tabu tema u ex državi, a samo njegovo spominjanje povlačilo je sankcije i represiju. Nikada HŠK Zrinjski nije bio dio nikakve ideologije kako su neki prikazivali, a njihovi potomci to pokušavaju dokazati i dan danas. Zrinjski je stariji od svih idealogija, i jedina istina jeste da je zabranjen zbog svog nacionalnog predznaka. Uprkos toj represiji domoljubi grada Mostara uspjeli su sačuvati uspomenu na svoj klub, čekajući trenutak kada će se ponovo ugledati svjetlo dana.

Taj trenutak je došao ratne 1992 godine kada je Zrinjski reosnovan. I tada, upravo kao što to rade i danas klub su htjeli oklevetati i omalovažiti vežući ga za nešto sa čim Zrinjski nema nikakve veze. U pravom smisli riječi Zrinjski je postao simbol otpora i simbol slobode svima koji su godinama prekrajali povijest na ovim našim prostorima. Zrinjski jeste Hrvatski klub sa svojim grbom i predznakom, ali i klub koji je otvoren svima bez obzira na njihovo nacionalo opredjeljenje. Tako je bilo uvijek, tako je danas, tako će biti i dalje u inat svima onima koji klub svjetle tradicije žele prikazati u nekom drugačijem i mračnom svjetlu.

HŠK Zrinjski više nikada i nitko neće moći ukinuti i zabraniti. HŠK Zrinjski je trn u oku svima kojima smeta jedan narod koji ne želi ništa tuđe, nego samo da bude svoj na svome sa svojim institucijama. Hrvatima u Mostaru, kao i u cijeloj BiH danas je malo toga ostalo. Od toga malo, jedan dio otpada na HŠK Zrinjski, koji predstavlja simbol Hrvata Mostara, ali i cijele BiH.

HŠK Zrinjski je ponosan na svoju povijest koja ga nije nimalo mazila. Godine u kojima je klub bio zabranjen i otet od svoga naroda nemoguće je vratiti, i samo Bog zna koliko bi još pokala bilo u vitrinama Zrinjskog da je postojao svih ovih 110 godina.

HŠK Zrinjski je danas aktualni državni prvak i destinacija koja je privlačna za sve nogometaše iz cijele regije. Za svoj 100. rođendan klub je svom Mostaru, svojoj Hercegovini i svojim vjernim navijačima poklonio prvu titulu državnog prvaka. Nakon nje došla je druga, pa i ova aktualna treća koja HŠK Zrinjski svrstava među najbolje klubove u BiH.

Godine pred nama donose nove kušnje za Zrinjski, a ljudi koji ga vode spremni za sve i nema sumnje da će Plemići još dugo godina biti u vrhu domaćeg nogometa na radost svojih vjernih navijača koji će ga pratiti bilo gdje da igrao na zemaljskoj kugli.

Zrinjski je voljen i stvoren da živi vječno. Bivši sustav se više nikada neće vratiti na ove naše prostore, tako da ovi današnji plaćenici i plaćenici mogu zaboraviti na benificije koje su imali oni i njihovi roditelji zahvaljujući mržnji koju su širili prema svemu što ima svoj identitet.