HŠK Zrinjski:Prilika je ipak (opet) propuštena u Mostaru

Legia
Nakon Slovana i Maribora, Mostarcima je mjeru na taj način uzeo i poljski prvak, Legia.

Očekivanja nisu bila velika, ali su postojala. Zašto i ne bi, kada se Pod Bijelim brijegom vidjelo da se Zrinjski, barem u ovoj uvodnoj fazi sezone, može nositi s varšavskom Legijom. Da, sada će mnogi reći da to druga utakmica baš i nije pokazala, ipak je završilo 2:0 za Poljake, ali moglo je biti drukčije..., bolje. Da je kojim slučajem Zrinjski iskoristio izraženu inicijativu u završnici utakmice u Mostaru, možda bi Legia u uzvratu bila nervoznija, možda bi Poljaci bili prinuđeni otvoriti se, možda bi to otišlo na mlin Mostaraca. Možda, možda, možda..., ono što je sigurno, Zrinjski je vrlo vjerojatno opet prokockao šansu u prvoj utakmici.

Slovan je u drugom nastupu Plemića u Ligi prvaka 2009. godine u Mostaru poražen 0:1, u uzvratu su Slovaci slavili 3:0. Maribor je prije dva ljeta iz Mostara odnio 0:0, u Ljudskom vrtu su Slovenci dobili 2:0. I na kraju Legia - Poljaci su u Mostaru izvukli 1:1, na stadionu Wojska Polskiego došli su do 2:0. Poveznica je očita. Mostarci su očito tanki/tanji na gostovanjima..., mada, gledajući utakmicu u Varšavi, daleko od toga da su odigrali bojažljivo, da nisu imali stava. Čak što više. A nije im pomogao ni sudac Nicolas Rainville, kojemu je to bio debi u Ligi prvaka.

Dosudio je Francuz diskutabilan jedanaesterac nakon što je Nemanja Nikolić izbliza napucao Ognjena Todorovića u ruku uz tijelo i to je uvelike usmjerilo utakmicu. Nepravda, ali baš zbog tog detalja Zrinjski je morao dati još više u prvoj utakmici i uzvratu da bi imao kakve-takve šanse boriti se za 3. pretkolo. Činjenica je da su naši prvaci već godinama eto baš toliko inferiorni u odnosu na rivale iz nešto višeg europskog razreda da ih i jedan takav detalj zakuca...

- Došli smo u nadi da možemo ostvariti dobar rezultat, željeli smo igrati kao u drugom poluvremenu u Mostaru i mislim da smo dobrim dijelom u tomu i uspjeli, ustvrdio je šef struke Vinko Marinović i bio u pravu.

Jer Plemići su zaista odigrali kao u drugom poluvremenu u Mostaru..., s tim što su ovog puta zakazali u nastavku, kada su morali krenuti naprijed, a ne dozvoliti Legiji da se raznmaše i drugim pogotkom riješi duel.

Utakmicu je u kompletu Marinović opisao u onom "a tada su kola krenula nizbrdo" tonu...

- Legia je postigla gol, nakon čega smo mi bezuspješno pokušavali izjednačiti. Ipak, mislim da smo se prikazali u dobrom svjetlu. Legia je kvalitetna ekipa, bolji su od nas i nisu me ničim iznenadili. Jedina nepoznanica bio je Pazdan, nismo znali hoće li igrati. Pokazao je klasu, kao i Nemanja Nikolić, ali to nas nije iznenadilo.

Da, nije u konačnici iznenadilo ni što je Zrinjski ispao, ipak je s druge strane stajao protivnik koji je samo u dvije prošle sezone igrao u skupinama Europske lige, a našem nijednom klubu od osamostaljenja BiH to nije pošlo za rukom. Pa ipak, tinjala je nada da će nakon sedam neuspjelih vezanih pokušaja bh. prvaka da preskoče prvu prepreku Zrinjski biti taj koji će prekinuti negativnu tradiciju.

Hasi odahnuo: I dalje nismo gdje želimo biti

Legia je prošla dalje, ali na trenutke je dvomeč sa Zrinjskim djelovao pretijesno da bi se Poljaci busali u prsa i pričali o dominantnoj kvaliteti. "Vidio sam dvije pozitive, prošli smo dalje i sačuvali mrežu netaknutom. Mučili smo se da sačuvamo loptu nakon što je u prvom dijelu Guilherme morao iz igre, zbog toga smo morali mijenjati i sustav", rekao je Kosovar pa dodao: "I dalje je ovo daleko od onoga čemu težimo, gol u prvom poluvremenu igrom nismo ni zaslužili, da bi u nastavku ipak izgledali bolje", zaključio je.

Europsko ljeto bh. klubova za zaborav

I to se dogodilo. ovo je prvo europsko ljeto u eri zajedničke Premijer lige (od sezone 2002./2003.) u kojem je bh. nogomet sa svim predstavnicima u Europi zapeo na prvoj prepreci. Široki Brijeg je izbacila malteška Birkirkara, Slobodu izraelski Beitar, Radnik nije mogao protiv bugarskog tima Beroe iz Stare Zagore, Zrinjski je položio oružje u duelu s Legijom. Ali da ne biste prerano zapali u depresiju, ipak treba istaknuti da to ni prošlog ljeta nije puno bolje završilo. Prvak Sarajevo nije moglo protiv Lecha, Zrinjski je zapeo na Širaku, Olimpic se poskliznuo na Spartaku iz Trnave, a obraz nam je spasio Željezničar koji je preskočio ne jednu, nego dvije prepreke: Plavi su izbacili Balzan i Ferencvaroš, a čestitati su morali Strandardu iz Liega.

Fokus na Radniku

Legia je arhivirana. Barem bi trebala biti. Jer Zrinjski već u nedjelju igra novu utakmicu. U 1. kolu povijesne prve sezone Lige 12 Plemići u nedjelju od 20 sati dočekuju Radnik. Prvak protiv osvajača Kupa BiH na početku sezone - to se u nogometno sređenijim državama zove Superkup, ali ovo će za jedne i druge biti "samo" borba za bodove. Zrinjski će biti vjerojatno umoran, možda i bez par igrača - Filip Arežina nije ni putovao u Poljsku, Matija Katanbec je u Poljskoj imao blisku susret glavama zbog kojeg je zamijenjen.

dnevni-list.ba