HŠK Zrinjski: Presudila prva utakmica

shirak

A ispostavilo se i da je Vinko Marinović govoreći kako njegovi igrači ne smiju ponoviti greške iz prve utakmice tražio previše. Do 97. minute uzvrata 1. pretkola Europske lige Zrinjski je imao 2:0 i produžetke te bio u psihološkoj prednosti zbog dva pogotka u posljednjih deset minuta regularnog dijela, a onda je opet sijevnuo Jean-Jacques Bougouhi.

- Ne smijemo ponoviti greške iz prve utakmice, kao papagaj je ponavljao Vinko Marinović između dvije utakmice sa Širakom, no to nije bilo dovoljno. Plemići su se tako drugo uzastopno ljeto od Europe oprostili već nakon dvije utakmice, s tim da je prošlosezonsko ispadanje od prvaka Slovenije Maribora ipak lakše svareno. Ovo ispadanje od Armenaca - dugo će boljeti! Mostarci u ovaj dvomeč nisu ušli kao izraziti favoriti, ali ipak su bili nositelji. Vidjelo se to odmah nakon posljednjeg sučevog zvižduka, kada su svi igrači Zrinjskog popadali po travi u šoku. Podsjetilo je to na ljeto 2006. i ispadanje od Dudelangea, daleko najveće razočarenje za navijače mostarskog premierligaša u Europi. Tada su Plemići pokleknuli u produžecima. A nije moralo tako biti...

Objasniti što se dogodilo u Armeniji u Zrinjskom nisu znali. Uoči uzvrata Pod Bijelim brijegom napadač Stevo Nikolić jednostavno je na novinarsko pitanje "kako popraviti igru" kontrirao sa "to neće biti teško, onako loše nemoguće je opet odigrati". I zaista. Zrinjski je ovog puta pružio puno, puno bolju partiju, pri čemu se sigurno pomogle i određene promjene u sastavu. Kao prvo, Marinović se odlučio na izrazito napadačku postavu s dvije isturene špice, pa je od početka startao i novak Jasmin Mešanović, a među prvih jedanaest našlo se mjesta za još jednog novog igrača u kadru, Gorana Zakarića, koji je gostovanje u Armeniji propustio zbog ozljede. U odnosu na prvi duel nova imena u startnoj postavi bili su i Danijel Stojanović te Aleksandar Radulović.

U prvom dijelu Zrinjski je imao inicijativu, brojne prilike i poluprilike, no mreža Armenaca je ostala mirovati. Uvjetno rečeno, mirovale su i tribine, sve do početka drugog dijela i sukoba navijača s osiguranjem. A onda, u 80. minuti, burno slavlje. Armenci su igrali rukom u šesnaestercu, s bijele točke je svoj račun strijelca u dresu s lentom otvorio Mešanović. Samo pet minuta kasnije pogodio je još jedan novak, Miloš Filipović, sjajnim slobodnjakom. Djelovalo je kao je Širak zreo za još jedan gol, no u dodatnih osam minuta sudačke nadoknade zbog onih nereda zatresla se mreža Mostaraca. Strijelac? Ponovno onaj Bougouhi. Bjelokošćanin je iskoristio nepažnju obrane Plemića, istrčao ispred Ratka Dujkovića, koji je imao loptu na ruci, no smanjenje rezultata i ispadanje Zrinjskog nije uspio spriječiti.

- Smatram da smo prema prikazanom večeras zaslužili plasman dalje, ali nogomet je nepredvidiv, a ponekad i surov. Prvu utakmicu smo loše odigrali, a to nas je dovelo u situaciju da ne možemo biti opušteniji i mirniji pred uzvrat. Na kraju nas je koštala mala neopreznost, ali što možemo, bio je prvi Marinovićev komentar nakon pobjede koja se Pod Bijelim brijegom neće dugo pamtiti.

- Željeli smo zabiti gol od samog početka. Trudili smo se, ali nije išlo. Ipak, kad smo zabili taj prvi, stisnuli smo i postigli drugi, no primili smo pogodak praktično iz njihove druge šanse na cijeloj utakmici. Igrači su se trudili, dali su sve od sebe i nemam im što zamjeriti, dodao je.

Dnevni list