HŠK Zrinjski: Plus pet nam daje pravo da na Grbavicu krenemo rasterećeno

Zrinjski Mladost DK
Nakon šokantnog ispadanja na startu kampanje u Kupu, Pod Bijelim brijegom ponovno mogu biti mirni. Ispravka, mogu biti mirniji pred gostovanje na Grbavici.

Zrinjski je postavio standard i zato se svaki kiks preispituje do mjere da se postavlja upitnik iznad kvalitete momčadi koja na ramenima nosi dvije vezane titule prva države. Zato je donekle i shvatljivo da se nakon ispadanja od Sloge Simin Han digla tolika prašina..., iako je protivnik bio sve samo ne bezazlen. Treba istaći i to da je vodstvu kluba i struci više zasmetala opuštenost koja se uvukla među igrače (Blaž Slišković otkrio je da se dogodio konkretan disciplinski prekršaj zbog kojeg će biti sankcija), ali to je neka druga priča. Ono što je bitno, Plemići su se nakon Simin Hana vratili pobjedama, a učinili su to protiv momčadi koja je važila za potencijalnu minu.

Kao i prošle sezone Pod Bijelim brijegom, pogodio je Miloš Filipović. Ovog puta - dva puta. Najprije u 45. s penala, pa u 65. minuti, a to ga je sa šest golova podiglo na vrh list strijelca, u društvo sa suigračem Nemanjom Bilbijom i Mersudinom Ahmetovićem iz Sarajeva.

- Utakmica teška sama po sebi, rekao nam je Filipović.

- Mladost se došla braniti, stajali su zgusnuto pa smo imali dosta problema probiti ih. Srećom, penal je došao u pravom trenutku pa nam je u nastavku bilo lakše. Oni su se otvorili, što nam je omogućilo da stvorimo još pet-šest prilika, a onda smo došli i do tog drugog gola, dodao je ofenzivac Plemića.

Šef struke Blaž Slišković kudio je momčad uoči ovog duela da se u zadnjim utakmicama uspavala, da nije na najbolji način ulazila u mečeve, što po mišljenju Filipovića ovog puta nije bio slučaj.

- Morali smo opreznije ući u susret protiv Mladosti, jer smo znali da nam neće biti lako primimo li gol. Mislim da smo koncentraciju digli na viši nivo, Mladost nam nije stvorila šanse.

Ohrabrenje u nakon ove pobjede zaista bilo višestruko. Tenzije su nakon ispadanja iz Kupa splasnule, osvojen je novi trobod i postavljena scena za napad na Grbavicu - posljednji protivnik Zrinjskog uoči nove, druge reprezentativne stanke bit će Željezničar.

- Bilo je teško u Kupu ispasti od niželigaša, ali ne mislim da je Sloga na nama ostavila posebnog traga. Znali smo da je sljedeća utakmica najvažnija i srećom, riješili smo je u svoju korist. Sada je Željezničar sljedeći, sada smo samo na njih fokusirani, istaknuo je Filipović.

Na Grbavici, kaže, treba očekivati rasterećen, ne i opušten Zrinjski.

- Bježimo im pet bodova, na Grbavicu se idemo nadigravati. Vjerujem da će pritisak na njih biti jako veliki i da ćemo biti u jako dobroj poziciji ne primimo li gol u prvih pola sata.

Željo je sljedeći, a Sarajevo..., Sarajevo se vratilo. Bordo tim je proigrao pod Husrefom Musemićem i ponovno je gore, među kandidatima za naslov. Zrinjski

- Sarajevo je i prošle sezone imalo veliki zaostatak pa nas je pred kraj prvenstva sustiglo. Ne smije ih se otpisati, posebno je pred nama još puno utakmica do kraja. Međutim, mi smo u formi, gledamo samo svoju kuću, sve je na nama.
‘Imamo takav kadar da uvijek netko iskoči'

Miloš Filipović prolazi kroz bolji period karijere. Vratio se. "Šest golova i tri asistencije u devet kola, da mi je to netko prije početka sezone rekao, ne bih vjerovao. Jer prošle dvije sezone nisam ni blizu ovoliko igrao. Jasno, zadovoljan sam, fino me je krenulo. Važno je da imamo takav kadar, da svako kolo iskoči netko drugi, Bilbija, Jović, ja, nebitno", rekao nam je Filipović koji igra treću sezonu u dresu s lentom.

Mulalića čeka žestoka kazna?

Trener Mladosti Edis Mulalić nije čitavu utakmicu odradio na klupi. Zbog psovanja suca i Saveza, tako je naveo delegat, morao je krajem prvog dijela na tribine. U izvještaju delegata Mate Itrića iz Boće Brčko stoji ovo: "U 43.minuti odstranjen je trener gostiju Mulalić Edis na asistenciju četvrtog suca zbog psovanja majke glavnom sucu te psovanja Saveza koji ga je poslao. Nakon toga je nastavio s burnom reakcijom te je odgurnuo četvrtog suca, nakon čega se obratio meni te je ponovno opsovao Savez i ligu. Na početku drugog poluvremena imenovani se kod ulaza na ograđeni dio terena za igru ponovo obratio glavnom sucu s vulgarnim riječima, psovkama i prijetnjama." Koliko ozbiljna kazna će pogoditi uobičajeno žestokog Mulalića, još ćemo vidjeti, no ovo je svakako prilika da Savez postavi primjer.

Jović na magnetnoj rezonanci

Do sada Zrinjski nije imao previše problema s ozlijeđenim igračima. U Mostaru se nadaju da će se usprkos zabrinjavajućem problemu koji je snašao Tonija Jovića taj trend nastaviti. Naime, Jović je ozlijedio koljeno koje je operirao uoči dolaska u Mostar u ljeto prošle godine - današnja magnetna rezonanca otkrit će koliko je ozbiljno, ili nije.

Piše: Slaven Nikšić, [email protected]