HŠK Zrinjski: Plemići love još jedno pojačanje

Branko Karačić

...utakmice u prvom dijelu sezone, napokon krenuti i s odigravanjem pripremnih ogleda.
Pripreme će trajati dugo, još više od mjesec dana, dok bi definiranje igračkog kadra za proljeće trebalo biti okončano puno ranije. Zrinjski zapravo već danas ima više-manje dobro popunjene sve pozicije, no, ipak, ne vjerujemo da se aktualni kadar više neće mijenjati.

Podsjetimo, Karačić je kroz devetnaest jesenskih kola koristio ukupno 23 igrača. S tog popisa dres Zrinjskog na proljeće sigurno neće nositi Nebojša Popović, Vedran Kantar, Srđan Savić i Hrvoje Miličević, a vrlo vjerojatno niti Marin Aničić, koji je pred potpisom za kazahstansku Astanu, dok rubrika "došli" zasad broji četiri imena, budući da su u njoj Danijel Stojanović, Ivan Mamić, Ivo Zlatić i Stevo Nikolić.
Što, pak, kaže brza analiza? Popović, Kantar i Savić imali su vrlo skromnu minutažu, standardan nije bio ni Miličević, koji je starter bio samo u devet utakmica, tako da ispada da bi najveći hendikep mogao biti odlazak Aničića, iako će se, jasno, osjetiti i odlazak Miličevića, koji veću minutažu nije imao više iz objektivnih nego subjektivnih razloga.

Gdje je, pak, Zrinjski trenutačno najtanji, a gdje je konkurencija najjača? Ako se (vrlo izgledni) odlazak Aničića s razlogom karakterizira udarcem na zacrtane ambicije, onda je jasno da bi u Zrinjskom trebali razmisliti o novom centralnom braniču, osim ako Karačić ne smatra da su Anto Radeljić, Daniel Graovac i oporavljeni Toni Pezo dovoljni za proljetna iskušenja, a matematika kaže da je Zrinjski ostao tanak i u samoj sredini terena, budući da nijedan od četvorice novih igrača ne pokriva pozicije za koje su konkurirali Miličević i Savić, što u prijevodu znači da Milan Mumunović i(li) Hrvoje Barišić nemaju provjerenu alternativu. Ukratko, za pretpostaviti je da Pod Bijelim brijegom traže još jedno pojačanje i to profil igrača koji bi Karačić mogao koristiti u zadnjoj liniji, ali i na poziciji defanzivnog veznog igrača.
Na ostalim pozicijama konkurencija je više nego jaka, za neka mjesta možda i prejaka s obzirom na broj utakmica koji Mostarce čeka na proljeće, iako klupski dopredsjednik Danko Šulenta kaže da bi Pod Bijelim brijegom jednako prišli slaganju momčadi i da je broj utakmica manji.
- Treba znati da mi ne selektiramo momčad samo za proljeće, nego i za sljedeću sezonu. Naš cilj je jasan, moramo u Europu, a na ljeto želimo biti u situaciji da ne moramo ići u prevelike promjene kadra kao što je bio slučaj prošlog ljeta, izjavio je Šulenta.

Ako je suditi prema jesenskoj minutaži, sastav koji je najčešće bio na terenu činili su Dujković, Brković, Radeljić, Aničić, Stojkić, Barišić, Muminović, Simeunović, Đurić, Crnov i Bekić, dok su od aktualnog kadra njihove alternative uglavnom bili Graovac, Pezo, Belošević, Pehar, Šćepanović i Igor Aničić. Sada su tu još Zlatić, Stojanović, Mamić i Nikolić, tako da će kroz pripremne utakmice biti vrlo zanimljivo pratiti što Karačić priprema za proljetne bitke.

Branko Karačić preferira sustav igre 4-5-1, tako da bi mu najveći problem mogao biti rasporediti minutažu u napadu, s obzirom da sada ima Bekića, Aničića i Nikolića.

Dnevni list